fbpx
Terug naar blog overzicht

3x verrassende soeprecepten!

Geroosterde bietensoep met kokosmelk

 

Bietensoep? Jazeker! Zelf ben ik dol op bietjes, vanaf jongs af aan eigenlijk al. En ik begin steeds beter te begrijpen waarom.. De afgelopen jaren heb ik mij steeds meer verdiept in Ayurveda en voor de mensen die dit wat zegt, ik ben een nogal ‘luchtig’ type die het nodig heeft om ‘geaard’ te worden. Ok iets wat zweverige begrippen misschien, maar het komt er in het kort op neer dat ik goed ga op groenten die hun wortels in de aarde hebben, zoals wortels, (zoete) aardappels en dus ook bieten. Ik merk echt dat mijn lichaam en geest hierdoor tot rust komen. In drukke periodes is het voor mij van belang om er dan extra op te letten dat ik deze groente binnenkrijg zodat ik me niet laat meeslepen door alle gekte en chaos om mij heen. En in mijn werk zit ik daar nog wel eens vol in!

Misschien is het je wel eens opgevallen dat ik vaak bieten gebruik in mijn smoothie(bowl) of salades.. Niet alleen om de prachtige kleuren, maar dus ook om goed voor mezelf te zorgen.

Ok, lang verhaal op naar het recept!

 

Ingrediënten:
– 2 tenen knoflook, geperst of fijngesneden
– c.a. 2 cm gember, geschild en fijngesneden
– 1 stengel bleekselderij, in plakjes
– 1 middelgrote winterwortel, in blokjes
– 450 gram bieten, geschild en in bloSkjes
– 1 tl korianderpoeder (ketoembar)
– 1 tl komijnpoeder (djinten)
– 700 ml groentebouillon*
– 100 milliliter kokosmelk

Ter garnering:
– Limoen
– Lente-/bosuitjes, in dunne ringen

Nodig: Staafmixer

Bereidingswijze (30 min + 20-25 min oventijd)

1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

2. Schil de bieten en snijd in parten. Leg de bieten op de bakplaat met bakpapier en besprenkel met olijfolie en de kruiden. Schep goed door zodat de kruiden en de olie zich verdelen. Zet in c.a. 20 minuten in de voorverwarmde oven. Schep halverwege om.

3. Snijd ondertussen de overige groenten en zet een soeppan met een scheut olijfolie op het vuur.

4. Bak hierin de knoflook samen met de gember aan. Voeg vervolgens de bleekselderij en wortel toe en bak c.a. 3 minuten.

5. Maak de groentebouillon klaar met gekookt water en groentebouillon.

6. De bieten worden in de oven nog niet helemaal zacht. Voeg ze samen met de groentebouillon toe aan de overige groenten en breng aan de kook. Kook ongeveer 20 minuten tot alle groenten goed zacht zijn geworden.

7. Als de groenten zacht zijn zet je het vuur uit en pureer je de soep. Voeg vervolgens de kokosmelk toe en meng goed.

8. Serveer de soep met schijfjes limoen en bosui.

Tip: Heb je niet zoveel tijd? Gebruik gekookte bieten. Die zijn sneller gaar in zowel de oven als bij het koken! 

* Zelf gebruik ik altijd de groentebouillon poeder van Bio Today. 1tl op 500 ml gekookt water. Helemaal zonder extra toevoegingen. Mijn favoriet!

Zoete aardappel- wortelsoep met gember & appel

 

De perfecte combinatie tussen kruidig, pittig en licht zoet. Een heerlijke comfortsoep!

Ingrediënten:
– 2 medium oranje zoete aardappels, geschild en in blokjes
– 3 wortels, geschild en in plakjes
– 1 appel, in blokjes
– 1 rode ui, in ringen
– 2 tenen knoflook, geperst of fijngesneden
– Halve rode peper, fijngesneden
– c.a. 2 cm gember, geschild en fijngesneden
– 1 tl komijnpoeder (djinten)
– 1 tl kurkuma
– Snuf kaneel
– 1 laurierblad
– 700 ml groentebouillon*
Optioneel: verse koriander en peterselie
Nodig: Staafmixer

Bereidingswijze (40 min)

1. Begin met het snijden van de groenten en appel. De zoete aardappel kan je ook heel goed wassen zodat je hem niet hoeft te schillen.

2. Zet vervolgens een soeppan met een scheutje olijfolie op het vuur. Fruit hierin de ui en knoflook en voeg na c.a 2 minuten de gember en rode peper toe.

3. Maak ondertussen de groentebouillon klaar.

4. Voeg nu ook de wortel en zoete aardappel toe aan de ui, knoflook, gember en peper. Bak even mee en voeg dan de komijnpoeder en kurkuma samen met een klein scheutje water toe. Roer goed door. Voeg nu de appel toe.

5. Vervolgens voeg je de groentebouillon toe en breng je de groente aan de kook. Doe het laurierblad in de soeppan. Kook c.a. 20 minuten tot de zoete aardappel en wortel goed zacht zijn.

6. Haal het laurierblad uit de soep en pureer hem met een staafmixer.

7. Als de soep gepureerd is voeg je naar smaak een snuf kaneel toe. Meng goed door de soep en serveer hem warm. Lekker met vers gebakken naan!

* Zelf gebruik ik altijd de groentebouillon poeder van Bio Today. 1tl op 500 ml gekookt water. Helemaal zonder extra toevoegingen. Mijn favoriet!

Doperwtensoep

Een heerlijke soep die in een recordtijd op tafel staat. Bijna geen werk op je groenten te snijden en ook nog eens een korte kooktijd. Maar wel de voordelen van soep: boordevol vitaminen en mineralen!

Ingrediënten:
– 2 tenen knoflook, geperst of fijngesneden
– 1 rode ui, in ringen
– 4 takjes verse munt, grof gesneden
– 600 ml water
– 400 gram doperwten of tuinerwten, diepvries
– 1,5 tl bouillonpoeder – Bio Today
– Grote hand pijnboompitten
Nodig: Staafmixer

Bereidingswijze (20 min)

1. Snijd de ui, knoflook en verse munt.

2. Zet een soeppan op het vuur met een scheutje olijfolie. Fruit hierin de ui en knoflook. Voeg ⅔ van de verse munt toe en roer goed door.

3. Maak ondertussen de groentebouillon.

4. Voeg vervolgens de doperwten aan de ui, knoflook en munt toe en roer nogmaals goed door.

5. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Laat c.a. 10 minuten zachtjes pruttelen.

6. Ondertussen rooster je de pijnboompitten in een droge koekenpan.

7. Pureer de soep en serveer met de geroosterde pijnboompitten.

Deel dit blog op social media

Ontworpen en ontwikkeld in WordPress door Internetbureau Jun-E-Jay