fbpx
Terug naar blog overzicht

Bouw je eigen lunchsalade; simpel & snel

Bouw je eigen healthy salade
En wat handig is om hiervoor standaard in huis te hebben 


Een salade meenemen naar werk lijkt voor veel mensen een hele klus. Je moet er over nadenken, de avond van te voren al klaar gaan maken.. Om mij heen hoor ik vaak dat dit toch echt veeeeel te veel werk is! 

Maar is dat ook echt zo? Of kan het ook makkelijk? 

Ik denk het tweede! In dit blog deel ik handige tips voor het bereiden van een salade met restjes uit je koelkast of hoe je tijdens het koken alvast de basis kunt leggen voor je salade de volgende dag. En ik geef je ook nog eens een handige lijst met producten die je helpen om binnen no time een salade in elkaar te flansen, en nog een voedzame ook! 

Ben jij er klaar voor? Let’s go! 

Handige voorraadkast: 

We beginnen met de voorraadkast want een goed gevulde voorraadkast doet echt wonderen bij het maken van je lunch salade. De ingrediënten die ik altijd in huis heb: 

– Linzen (uit blik)
– Kikkererwten (uit blik)
– Maïs (uit blik)
– Doperwten (diepvries)
– Gegrilde groenten (diepvries)
– Pompoenblokjes (diepvries)
– Droge kruiden, zoals gemalen koriander, kurkuma, basilicum etc.
– Noten; walnoten, amandelen en pecannoten
– Pitten en zaden; zonnebloem- en pompoenpitten
– Goede olijfolie
– Peper & zout

Tips om je salade te bereiden tijdens het koken:

Heb je een voorraadje in het huis?  Dan is het tijdens het koken heel makkelijk om alvast je salade te ‘preppen’!

1. De vraag die ik mezelf altijd stel tijden het koken: welke groenten gebruik ik nu en kan ik ook gebruiken in mijn salade? Denk aan paprika, tomaat, komkommer, gekookte bieten, groente uit de oven, bloemkool, broccoli, maar ook gegrilde groenten zoals courgette en aubergine zijn perfecte smaakmakers. Ik snijd en bereid altijd net iets meer, het liefst meteen voor twee extra dagen. Ik doe de groenten in aparte bakjes die ik in de koelkast bewaar.

2. Terwijl je wacht tot de pasta, rijst, of het ovengerecht gaar is begin je alvast met het combineren van de extra bereide groenten met producten uit je voorraadkast. Ik voeg bijvoorbeeld altijd kikkererwten en linzen bij salades die bestaan uit koude groenten, zoals gekookte bieten, paprika en tomaat en komkommer. Bij ovengroenten voeg ik meestal wat extra doperwten.

3. Zorg dat je altijd wat sla, zoals rucola, tomaat en komkommer in huis hebt. Heb je alleen wat groenten uit de oven extra? Dan voeg je deze ingrediënten extra toe en je salade is ready! Al helemaal als je ook nog wat noten en pitten in een apart bakje doet zodat je deze kunt mengen met je salade als je hem gaat eten (en in een apart bakje blijft het lekker vers). 

En de dressing? 

Als ik salades meeneem naar mijn werk gebruik ik eigenlijk heel standaard, goede olijfolie een beetje citroen- of limoensap en peper & zout. Zelf doe ik dat er gewoon over voordat mijn salade in een bakje in de koelkast gaat, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om dit pas op je werk te doen. Een dressing hoeft in ieder geval helemaal niet ingewikkeld te zijn! 

Tips voor het maken van een salade met restjes van gisteren:

1. Salades van leftovers van avondmaaltijden zijn helemaal een topper wat mij betreft! Maar al te vaak neem ik een restje couscous mee met wat extra rucola, noten en nu in de zomer voeg ik dan stukjes mango en nectarine toe. Maar je kunt van zoveel gerechten een lunchsalade maken! Ook van de vulling van gevulde groenten, zoals aubergine, kun je een salade maken de vulling te mengen met komkommer, verse tomaten en wat peulvruchten (uit blik). Denk vooral niet te ingewikkeld, bijna alle restjes zijn koud ook lekker en de volgende dag zit er vaak zelfs nog meer smaak aan!

2. Heb je graanproducten, zoals rijst, pasta of bulgur over? Dit is ook een perfecte basis voor een lunch salade! Gebruik dit eerste dip van deze blog.

3. En een inkoppertje: Soep! Echt mijn lievelings, ook in de zomer. Ik zorg ervoor dat ik een bakje alvast apart houdt zodat niet de hele pan al leeg is voordat ik er erg in heb 😉

Ik hoop dat jullie iets aan mijn tips hebben en zo ook zelf aan de slag gaan met het preppen van lunchsalades! Oh ja nog een ding; vaak zijn de salades waarbij ik de meest aparte ingrediënten combineer uiteindelijk het lekkerste!

 

Deel dit blog op social media

Ontworpen en ontwikkeld in WordPress door Internetbureau Jun-E-Jay