fbpx
Terug naar blog overzicht

Drie heerlijke winterse soepen

Gek op soep!

Maar dan geen dunne soepen of bouillon, vooral Rosa gruwelt daarvan, maar we houden des te meer van dikke, romige volle soepen. Heerlijk vinden wij dat met een vers afgebakken stokbroodje, een goed gevulde wrap of met een tafel vol dips waar je lekker je pita broodjes in kan dippen. 

Weekend

In het weekend maken we graag een grote pan waar we meerdere keren van kunnen eten of die we kunnen invriezen voor op een moment dat we geen tijd hebben om te koken. Ook nemen we op maandag regelmatig een soepje mee naar kantoor. Perfect om extra groenten binnen te krijgen tijdens de lunch!

We zetten hier drie heerlijke soepen voor je op een rij.

 

1. Romige wortelsoep met kokosmelk

 

Ingrediënten:
– 500 gram wortels, in dunne plakjes
– 500-700 ml groentebouillon
– 200 ml kokosmelk
– 1 rode ui, fijngesneden
– 2 cm gember, geschild en geraspt (of fijngesneden)
– 2 tenen knoflook, geperst
– 1 eetlepel kerriepoeder
– Het sap van 1 limoen
– 2 lenteuitjes, in ringen gesneden

Optioneel: geroosterde pompoenpitten
Nodig: staafmixer

1. Versnipper de ui en pers de knoflook. Snijd de wortels in plakjes en rasp de gember.

2. Doe een beetje olijfolie in een hoge pan en fruit de ui en knoflook aan. Doe de wortels, gember en kerrie bij de knoflook en de ui. Bak ongeveer 3 minuten.

3. Verkruimel de groentebouillon in een mengbeker en voeg 700 ml gekookt water toe. Meng goed door. Schenk vervolgens 500 ml bouillon bij de wortels. De wortels moeten net onder de bouillon staan. Laat de soep 15 minuten zachtjes pruttelen.

4. Pureer de soep vervolgens met een staafmixer.

5. Voeg nu de helft van de kokosmelk toe aan de soep en breng op smaak met het limoensap, peper en eventueel zout. Vind je de soep te dik? Voeg dan nog wat extra bouillon toe.

6. Serveer de soep met de lenteui, nog een scheutje kokosmelk en eventueel met de geroosterde pompoenpitten. De pompoenpitten geven de soep een heerlijke crunch!

 

2. Frisse pompoensoep

 

Ingrediënten:
– 1 flespompoen, schillen hoeft niet, wel in kleine blokjes gesneden
– 2 wortelen, geschild en in parten
– 1 grote (rode) ui, fijngesneden
– 2 tenen knoflook, geperst
– 1 appel, geschild en in blokjes
– Het sap van 1 sinaasappel
– c.a. 2 cm verse gember, geschild en fijngesneden
– 1 liter groentebouillon
– 2 tl Garam Masala kruiden
Deze kruiden kun je tegenwoordig in bijna iedere supermarkt vinden!
– Grof gemalen zwarte peper

Nodig: Staafmixer
Optioneel: Verse koriander

1. Begin met het wassen en snijden van de groenten en het fruit zodat je die straks direct kunt gebruiken.

2. Pers het sap van de sinaasappel uit en zet water op in de waterkoker voor de bouillon.

3. Fruit de ui en knoflook aan in een grote hapjespan. Na c.a. 2 minuten voeg je ook de gember toe. Roer nog even goed door.

4. Voeg vervolgens de wortel en pompoen toe samen met de Garam Masala kruiden. Roer het geheel goed door. Bak het geheel c.a. 5 minuten op laag vuur en schep regelmatig door.

5. Maak de bouillon door het blokje te mengen met het gekookte water.

6. Voeg de appel toe aan de pan en roer weer goed door. Hierna voeg je het gekookte water toe. Breng aan de kook.

7. Tot slot voeg je het sap van de sinaasappel toe en laat je het geheel 20 minuten zachtjes pruttelen.

8. Als de groenten goed zacht zijn geworden kan je de soep pureren met de staafmixer. Breng op smaak met de zwarte peper en serveer eventueel met verse koriander.

 

3. Romige bloemkoolsoep met zoete aardappel

 

Ingrediënten:
– 1 ui, fijngesneden
– 2 tenen knoflook, geperst
– 2 zoete aardappels, in stukken gesneden
– 1 middelgrote bloemkool, in roosjes
– 500 ml ongezoete amandelmelk
– 500 ml groentebouillon
– snuf peper

Voor de topping:
Currypoeder, (gerookt) paprikapoeder en verse tijm.

Nodig: staafmixer

1. Snijd alle groenten in de gewenste grootte.

2. Verhit een scheutje olijfolie in een soeppan en bak de uien tot ze glazig beginnen te worden. Pers nu de knoflook uit boven de pan en bak even een minuutje mee.

3. Voeg nu ook de zoete aardappel en bloemkool toe en roer het geheel goed door.

4. Los de bouillon op in gekookt water en schenk de amandelmelk en bouillon in de pan. Breng aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat 10-15 minuten zachtjes koken totdat de groenten zacht zijn.

5. Pureer de soep met een staafmixer.

6. Breng de soep op smaak met peper en eventueel zout en garneer met de currypoeder, paprikapoeder en verse tijm.

Deel dit blog op social media