Terug naar blog overzicht

Drie recepten die voldoen aan de ‘kraamcriteria’

Vandaag deel ik, Rosa, drie recepten met je die voldoen aan mijn ‘kraamcriteria’: Gezond, lekker & makkelijk!

Het is vandaag 20 februari, de dag dat ik uitgerekend zou zijn van onze zoon Mick en het neefje van Lucy! Een heel gek idee want inmiddels is Mick is al 8 weken en 2 dagen oud. Op 24 december dacht hij, laat ik er deze kerst maar alvast bij zijn 😉

Mick is geboren na 31 weken en 5 dagen zwangerschap en was dus prematuur, gelukkig is hij wel helemaal gezond en heel sterk. Vandaag vieren we dat Mick prematuur-af is. En dat is aan hem te zien; 3,5 kilo schoon aan de haak en een lekkere onderkin!

Mijn kraamtijd was net even anders, omdat Mick de eerste 5 weken van zijn leven in het ziekenhuis lag. Een pittige periode. Twee dagen na de bevalling werd ik ontslagen uit het ziekenhuis en Mick moest blijven. Lastig voor het nieuwbakken moederhart.

Twee keer per dag gingen we naar het ziekenhuis om Mick te knuffelen, te verzorgen en toen Mick zelf ging drinken ook om te voeden. Als ik terugkijk waren de weken best zwaar, fysiek en mentaal. Na de bevalling had ik gelukkig wel meteen het besef dat ik naast voor Mick ook heel goed voor mezelf moest zorgen.

En goed voor mezelf zorgen is voor mij, goed eten, genoeg slapen en elke dag even iets voor mezelf doen. In de eerste periode leek ons huis wel een all-inclusive hotel, er werd door familie en vrienden gekookt en de vriezer lag vol met maaltijden! Toen ik zelf weer wilde gaan koken en boodschappen moest doen, merkte ik dat mijn hersenen nog niet helemaal optimaal functioneerden en ik dus wel wat plan-support kon gebruiken. Ik pakte het weekmenu erbij dat Lucy die week had gemaakt, ideaal! De boodschappen bestelde ik uiteraard online. Ik wilde gezond eten, veel groenten en natuurlijk moest het ook gewoon lekker zijn 🙂 Ohja en makkelijk, zeker nu Mick thuis is, ook wel heel fijn. Laten we gezond, lekker en snel klaar bij deze de ‘kraamcriteria’ voor een goede maaltijd noemen.

Vandaag deel ik drie kraamtijd-proof recepten met jullie waar ik de afgelopen weken heel blij van werd!
En als ‘toetje’ delen we hier nog een keer de kraamfudge die Lucy maakte voor de geboorte van Mick, absoluut een aanrader!


SUPER EASY

Wraps met zoete aardappelspread

Als je een simpel, snel en voedzaam avondmaaltje wilt, dan zijn deze wraps met gegrilde groenten en zoete aardappelspread ideaal!

Ingrediënten

– 600 gram zacht gekookte zoete aardappel
– 150 gram feta
– 4 el verse koriander of peterselie
– snuf chilipeper, naar smaak
– scheutje olijfolie
– zeezout, naar smaak

Nodig: Keukenmachine of staafmixer

  1. Kook de zoete aardappel zacht in c.a. 7 minuten.
  2. Doe alle ingrediënten in je keukenmachine en meng goed. Proef even of hij goed op smaak is en voeg anders nog wat chilipeper, zout of verse kruiden toe.

Klaar is je spread!

Voor de wrap:

– 1 volkorenwrap
– 2 el zoete aardappelspread
– Gegrilde groenten, zoals aubergine en courgette
(Je kunt ook kiezen voor een zak gegrilde groenten uit de diepvries)
– Veldsla of rucola
– Falafel balletjes
– Geroosterde pompoenpitten

  1. Verwarm in een koekenpan een scheut olijfolie. Bak hierin de falafel balletjes goudbruin.
  2. Zet ondertussen een grillpan op het vuur en grill de door jou gekozen groenten. Of bak de gegrilde groenten uit de diepvries in een koekenpan of grillpan.
  3. Smeer de zoete aardappelspread op de wraps en beleg met de gegrilde groenten, falafelballetjes en de overige toppings.

Tip: Je kunt de wrap ook makkelijk oprollen en meenemen voor onderweg. In aluminiumfolie blijft hij in de ijskast een nacht vers.

 

EASY
Hartige taart met makreel en groene salade

De combinatie van spruitjes met makreel, I love it! Ohja en een oven gerecht is ideaal, je maakt de taart klaar en kunt het tijdens spitsuur zo in de oven schuiven.

Je maakt de taart in 15 min, je hebt wel 40 minuten oventijd. Kun je mooi ondertussen je kind in bed leggen en in alle rust dineren, hoop je 😉

Tip: serveer de makreeltaart met een groene salade.

Ingrediënten:
– 500 gram spruitjes, gehalveerd
– 3 el zongedroogde tomaatjes, in reepjes
– 1 rode paprika, in reepjes
– c.a. 7 plakjes bladerdeeg of hartige taartdeeg
Р125 gram cr̬me frąche
– 2 stuks makreelfilet (c.a. 120 gram) in stukjes geplukt
– 3 eieren, geklutst

Nodig: Taartvorm met diameter van c.a. 22 cm

Serveertip: serveer met een groene salade

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Maak de spruitjes schoon, dit doe je door het harde kondje van de spruit te snijden, verwijder de buitenste blaadjes en spoel ze even af. Kook de spruitjes in c.a. 2 minuten beetgaar, ze garen nog verder in de oven.
  3. Meng de spruitjes met de zongedroogde tomaten en de makreel.
  4. Vet de springvorm in of bekleed met bakpapier en vervolgens met het deeg. Verdeel het spruitjes mengsel over de bodem, beleg vervolgens met de paprikareepjes.
  5. Kluts de eieren en meng hier de crème fraîche doorheen, breng op smaak met peper en zout.
  6. Verdeel het eimengsel over de taart. Bak de taart c.a. 40 min in de oven tot het eimengsel goed gestold is.

 

EASY
Kruidig gevulde aubergine met avocado saus

Aubergine, ik ben er dol op! En deze aubergines voldoen zeker aan de ‘kraam-criteria’, gezond, makkelijk en (heel) lekker!
De bereiding van deze aubergines duurt ongeveer 30 minuten. Wel handig, ze gaan 5-7 minuten de oven in, kun je snel de keuken weer even aan kant maken 🙂


Ingrediënten:
– 2 aubergines
– 1 paprika, in blokjes
– 1 tomaat, in blokjes
– 1 ui, fijngesneden
– 70 gram tomatenpuree
– 150 gram kipfilet of een bakje vegetarische kipstukjes
– 2 tl Ras el Hanout kruiden

Voor de dressing:
– ½ avocado
– 100 gram magere kwark
– sap van een halve citroen
– 1 teen knoflook, geperst
– Paprikapoeder, naar smaak

Nodig: staafmixer of blender

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snijd de aubergine doormidden en maak met een mes ruitjes in het vruchtvlees. Je snijdt het vruchtvlees in. Daarna besmeer je de aubergines met een kwastje met olijfolie en bestrooi je ze met peper en zout. Leg de aubergines 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  3. Snijd ondertussen de kip, ui, tomaat en paprika in blokjes. Bak de ui even aan in een koekenpan met olijfolie. Voeg na twee minuten de kip toe en roer goed door. Bak de kip even mee en voeg daarna de overige groenten samen met de kruiden toe. Roer goed door en bak tot de kip gaat wordt.
  4. Als de kip gaar is voeg je de tomatenpuree toe en zet je het vuur laag.
  5. Haal de aubergines uit de oven en schep het vruchtvlees eruit. Snijdt het vruchtvlees in blokjes en voeg toe aan de kip. Roer goed door en vul vervolgens de aubergines met het mengsel. Zet nog even 5 tot 7 minuten terug in de oven zodat de smaken goed intrekken.
  6. Maak nu de dressing door de ingrediënten te pureren met een staafmixer of blender. Breng op smaak met peper en zout.
  7. Serveer de aubergine met de dressing.

 

TOETJE
Kraamfudge

Lucy maakte deze ‘kraamtaart’: chocolade fudge met muisjes voor ons toen Mick net geboren was. Een feestje om te zien en dat niet alleen, te lekker zijn deze heerlijke hapjes.
Toen ik de fudge uitdeelde aan het ziekenhuispersoneel, hoorde ik de volgende dag een verpleegster tegen haar collega zeggen: ‘Je moet echt even de fudge in de koffiekamer proeven, zo lekker’. Nou Luus, dat is eer voor je werk!

Dit heb je nodig voor de fudge
– Pure chocolade (72%) – 350 gram
– Gecondenseerde melk – 1 blikje
– Ongezouten roomboter – 30 gram
– Gemengde noten – 150 gram
– Snufje zout

Dit heb je nodig voor de topping van de fudge
– Witte chocolade – 175 gram
– Ongezouten roomboter – 20 gram
– Room (plantaardig) – klein scheutje
– Muisjes

Zo maak je het

  1. Hak de noten voor de fudge grof.

  2. Zet een pannetje met water op het vuur en breng aan de kook. Zet een kom of nog een tweede pan bovenop het pannetje en smelt hierin de pure chocolade samen met de boter en een snufje zout.
    Zodra de chocolade gesmolten is, voeg je de gecondenseerde melk en de noten toe. Meng goed door.

  3. Doe de chocolademassa in een met bakpapier bekleed bakblik of ovenschaal en laat tien minuten opstijven in de koelkast.
    Ondertussen maak je de topping door de witte chocolade, roomboter en een klein scheutje room op dezelfde manier te smelten als de pure chocolade.
    Haal de fudge uit de koelkast, verdeel de witte chocoladesaus erover en bestrooi ruim met muisjes.

  4. Zet de fudge voor een uur in de vriezer. Daarna is hij voldoende opgestijfd om aan te snijden. Je kraamvisite wordt hier sowieso heel blij van!

 

Deel dit blog op social media