fbpx
Terug naar blog overzicht

Gevulde zoete aardappel met Tempeh

 

Lente kriebels

Afgelopen weekend scheen het zonnetje zo lekker en dan krijg je toch zin in lente gerechten?! Deze gevulde zoete aardappel is nog wel lekker warm doordat hij gepoft wordt in de oven, en dat vinden wij wel prettig omdat het natuurlijk nog wel afkoelt in de avonduren,  maar lekker fris en ‘lenteachtig’ is hij zeker!

En ook als je geen geboren vegetariër bent is dit echt het proberen waard. Je moet er alleen wel even voor uit je comfortzone willen stappen 😉

Hij duurt iets langer dan je van ons gewend bent, maar de oven doet het meeste werk!

Ingrediënten (2 personen)
– 2 grote of 4 middelgrote/kleine zoete aardappels
– 2 grote handen boerenkool
– 150 gram kikkererwten (klein blikje)
– 1 tl kerrie- of currypoeder
– 1 tl gemalen komijnzaad
– Handje pijnboompitten
– 150 gram tempeh
(gebruik het hele blok, 250 gram en je hebt morgen een heerlijke toevoeging aan je lunch salade)
– 1 limoen
– 1 kleine ui of sjalot, fijngesneden
– 1 el Tahin (sesampasta)
– 2 el sojasaus
– 1 el ketjap
– 1 tl sambal

Bereidingswijze (60 min incl. 50 min oventijd):
1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de zoete aardappels en prik met een vork een aantal gaatjes in de schil. Leg ze, afhankelijk van de grootte, 40 – 50 minuten in de voorverwarmde oven. Ze zijn gaar als je er makkelijk met een vork in kunt prikken.

2. Maak een marinade voor de tempeh door de sojasaus, ketjap, sambal en het sap van de helft van de limoen te mengen. Snijd de Tempeh in reepjes en meng die door de marinade. Zet een half uurtje weg in de koelkast.

3. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.

4. Snijd de ui fijn en spoel de kikkererwten af onder koud water. Laat goed uitlekken.

5. Zet een koekenpan met een scheutje olijfolie op het vuur en bak hierin de ui aan. Voeg vervolgens de kikkererwten samen met het kerriepoeder en komijnzaad toe. Zet het vuur laag en schep gedurende 10 minuten regelmatig even om. Voeg na ongeveer 6 minuten de boerenkool toe.

6. Meng ondertussen de tahin met het sap van de andere helft van de limoen. Breng op smaak met peper en zout. Blijft de dressing te dik? Voeg dan een scheutje water toe.

7. Bak de tempeh in een tweede koekenpan in een paar minuten goudbruin. Keer regelmatig om.

8. Haal de zoete aardappels uit de oven en snijd ze in het midden open. Ze moeten helemaal zacht zijn! Vul de zoete aardappels met het kikkererwten mengsel en de tempeh.

9. Garneer met de geroosterde pijnboompitten en serveer met de tahin dressing.

Deel dit blog op social media

Ontworpen en ontwikkeld in WordPress door Internetbureau Jun-E-Jay