fbpx
Terug naar blog overzicht

Lucy’s voedingspatroon op sportdagen

Super leuk dat jullie zo enthousiast reageerde op de vraag of jullie het leuk vinden om mijn meer te weten over hoe ik eet op sportdagen. Gezond eten, sporten en lekker buiten bewegen, ik besteed hier het liefst al mijn tijd aan. En alle inspiratie deel ik maar al te graag met jullie! 

Allereerst even een korte ‘sport’ introductie. Ik doe aan wielrennen, in de zomer ongeveer 2 keer in de week, daarnaast doe ik yoga, ook c.a. 2 keer in de week en ik loop regelmatig hard. Dat laatst doe ik vooral als het weer wat slechter is dus ter vervanging van wielrennen. Tot vorig jaar zat ik in een vrouwenwielren team en trainde ik vrij intensief. Nu fiets ik vooral voor mijn plezier, maar zorg ik wel dat ik voldoende wordt uitgedaagd 😉 

Tijdstip sporten

Ik ben echt een ochtend sporter en sport dan ook echt bijna altijd in de ochtend. Als ik in de avond sport dan is het vaak een rustiger ritje op de fiets of ik ga echt direct na het werk, voor mijn avondeten. Ga ik intensief sporten in de avond dan slaap ik slecht en ben ik de volgende dag vermoeider in plaats van dat het sporten mij energie geeft. 

Dit geldt zelfs voor yoga! Ik doe het echt het liefst in de ochtend en anders voor het avondeten. Alleen yin yoga doe ik wel later op de avond en na het eten, zo rond half 9. 

Hoe ziet mijn ontbijt eruit? 

Voordat ik ga fietsen eet ik bijna altijd een kom havermout in combinatie met vetten uit noten of pindakaas en ik rasp er altijd wat groenten door. Wortel of courgette. Op dagen dat ik ga hardlopen of naar yoga ga in de ochtend ontbijt ik vaak nadat ik heb gesport. Het liefst met een lekkere smoothiebowl. Ook hier zorg ik ervoor dat ik eiwitten, koolhydraten en vetten combineer, zoals in deze smoothiebowl met kokosmelk

Zo maak ik mijn basis havermoutje: 

– 40 gram havermout
– C.a. 150 – 200 ml water of ongezoete amandelmelk
– 1 geraspte wortel of ¼ geraspte courgette
– ½ banaan, geprakt
– Kaneel
– Kokosvlokken, pompoen- zonnebloempitten, noten en/of pindakaas of notenpasta ter garnering 

Ga ik wielrennen dan stem ik mijn ontbijt echt af op de tocht! Wordt het een intensieve training of een chill ritje? Ik voeg wat extra’s toe als ik weet dat de tocht intensief wordt zodat ik voldoende brandstof heb en onderweg niet ga hunkeren naar snelle suikers! 

Deze Mango triffle is ook nog een aanrader, vooral op ochtenden dat ik yoga doe een favorietje.

Hoe zorg ik ervoor dat ik voldoende eiwitten binnen krijg na het sporten? 

Op een intensieve sportdag let ik extra op mijn eiwitinname. Ik eet zelf geen vlees dus daar kan ik mijn eiwitten niet uit halen. Vaak lunch ik met een gekookt eitje en avocado op (glutenvrij)brood en voeg ik groente toe, zoals plakjes tomaat, komkommer en kiemgroenten. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn! Eieren geven mij een verzadigd gevoel waardoor ik daarna ook geen daling krijg in mijn suikerspiegel en de behoefte voel om suiker te eten. 

Voor het avondeten kies ik vaak voor een pasta of een gerecht met tempeh. Tempeh bevat veel plantaardige eiwitten! Deze zoete aardappelstamppot met tempeh is echt een top maaltje om te herstellen na het sporten! Ook ideaal als je een krachttraining hebt gedaan!

Voor de duursporters onder ons: welke snacks neem ik mee op lange tochten? 

Op de fiets:
– Zelfgemaakt bananenbrood met dadels
– Banaan
– En als er nood aan de man is ga ik voor een muesli reep met zo min mogelijk toegevoegde suikers, maar wel suiker want die heb ik nodig op dit moment! 😉 Repen van Nake’d en Zonnatura vind ik fijn op lange tochten, en overal te koop, ook handig! 

Op lange tochten (vooral in de bergen) vul ik altijd een bidon met water en een met Isostar. Als ik goed in vorm ben en flink wat trainingsuren heb gemaakt kan ik vaak ook prima gewoon alleen water drinken. Ik neem wel altijd een gelletje mee in de bergen of lange tochten in Nederland! 

Verwennerij bij de thee of koffie na een intensieve work-out?

Jezelf trakteren op wat lekkers na een goede training is altijd een goed idee, vind ik! Maar dan wel eentje die niet boordevol toevoegingen zit! Ik kies graag voor een verse dadel gevuld met een lepel notenpasta, een peccan- of walnoot en wat geraspte kokos. Genieten vind ik dat! 

Loop jij ergens tegenaan op het gebied van suikervrij eten en sporten? Ik ben benieuwd en help je graag een handig dagmenu samen te stellen! Stuur me een mailtje of berichtje op facebook of instagram

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie op deze blog! 

Liefs Lucy 

 

Deel dit blog op social media

Ontworpen en ontwikkeld in WordPress door Internetbureau Jun-E-Jay