fbpx
Terug naar blog overzicht

Mei is de maand van peultjes, radijs en worteltjes

Vanaf deze maand kun je maandelijks in onze blog meer lezen over de seizoensgroenten van de betreffende maand. Dat asperges in de maand mei volop in het seizoen zijn weten de meeste mensen wel. Maar wist je dat peultjes, radijs en wortelen nu ook helemaal ‘in het seizoen’ zijn?!

In de supermarkt vind je tegenwoordig eigenlijk altijd alle groenten in het schap. Wij verbazen ons nog steeds over mango’s die plotseling volop verkrijgbaar zijn met kerst. Met dank aan de globalisatie is alles altijd en overal verkrijgbaar. Hierdoor hebben we geen idee meer welke groenten er in het Nederlandse seizoen zijn. Tip van Your Meal Planners; seizoensgroenten zijn vaak in de aanbieding omdat ze op dat moment volop geoogst worden.

Je zou bijna vergeten dat de groenten uit het seizoen gezond, goedkoop en smaakvol zijn! Vaak vind je in de supermarkten volop aanbiedingen met seizoensgroenten. Dus koken met seizoensgroenten is ook nog eens goed voor de portemonnee.

Omdat het nu mei is, de zon vaker schijnt en de dagen langer worden ruiken, voelen en proeven we de zomer! Tijd voor een recept voor een salade vol seizoensgroenten die je in een handomdraai meeneemt naar het park én een heerlijke, frisse risotto voor als het avondzonnetje lekker in de tuin of op het balkon schijnt!

Salade met seizoensgroente voor in het park

Deze lauwwarme salade is ideaal om thuis te maken en mee te nemen naar het park! Met een topping van romige avocado en de frisse dressing scoor je sowieso punten.

Ingrediënten voor 2 personen:
– 200 gram peultjes
– Radijsjes, 10 stuks in dunne plakjes
– Blik kikkererwten, 200 gram
– 2 grote wortelen, in plakjes
– 1 avocado, in reepjes

Voor de dressing:
– 1/2 citroen, uitgeperst
– 3 el olijfolie
– 1 el tahin
– 1 el honing
– 1 teen knoflook, uitgeperst
– Maak de dressing door alle ingrediënten voor de dressing te mengen en zet de dressing even weg, zo kunnen de smaken goed intrekken.

1. Maak de peultjes schoon door de uiteinden eraf te snijden, snijd de wortelen in plakjes. Kook de wortelen en de peultjes vervolgens in dezelfde pan in c.a. 3 minuten beetgaar.

2. Spoel de kikkererwten af met koud water en laat uitlekken. Rooster de kikkererwten vervolgens in een droge koekenpan op middelhoog vuur in een paar minuten.

3. Snijd de radijsjes in dunne plakjes, je kunt hiervoor een mesje of kaasschaaf gebruiken. Halveer vervolgens de avocado en snijd in de schil in reepjes, vervolgens lepel je de plakjes zo uit de avocado, handig!

4. Meng de groenten en de kikkererwten door elkaar en schenk de dressing hier over. Leg de plakjes avocado over de salade en je bent ready to go!

Frisse lente risotto met seizoensgroente

Wij zijn gek op lekkere, romige risotto! Deze frisse lente variant past helemaal bij het voorjaarszonnetje dat we hopelijk vaak gaan zien deze maand!

Ingrediënten voor 2 personen:
– 200 gram risottorijst
Bij voorkeur van goede kwaliteit
– Middelgrote ui, gesnipperd
– 750 ml groentebouillon, 1 tablet
– 200 gram peultjes, schoongemaakt
– 100 gram wortelen, schoongemaakt
– 75 gram (diepvries) doperwten
– 5 el parmezaanse kaas
– 3 el olijfolie
Optioneel: scheutje wijn en een klontje boter

1. Kook 750 mililiter water en los hierin de tablet groentebouillon op.

2. Maak de peultjes en de wortelen schoon. Snijd de wortelen in plakjes van c.a. een halve centimeter. Kook de groenten samen in een pan beetgaar (in ongeveer 3 minuten). De groenten mogen een bite houden!

3. Verwarm de olijfolie op middelhoog vuur in een hapjespan en fruit hierin de ui. Als de ui glazig wordt voeg je de rijst toe en bak je deze c.a. 2 min mee.

4. Blijf de risotto roeren en voeg beetje bij beetje de bouillon toe. Het duurt c.a. 20 minuten tot alle bouillon is opgenomen op laag tot matig vuur. Roer door tot de rijst gaar is waar nog wel een lichte bite heeft.

5. Voeg de (diepvries) doperwten toe.

6. Rasp de parmezaanse kaas door de risotto en los eventueel nog een klein klontje boter op in de risotto. Rasp de schil van een halve citroen en meng door de risotto. Breng op smaak met peper en eventueel extra zout.

7. Als laatste verwarm je de beetgare wortelen en peultjes even mee.

8. Serveer de risotto op twee diepe borden en knijp hier wat citroensap over uit.

Deel dit blog op social media

Ontworpen en ontwikkeld in WordPress door Internetbureau Jun-E-Jay