fbpx
Terug naar blog overzicht

Met deze gerechten verwen jij je geliefden met Valentijn!

Jawel, de dag van de liefde is bijna aangebroken! 14 februari is het Valentijnsdag. Op deze dag besteden we vaak allemaal extra aandacht aan onze geliefden; beste vrienden en familie. Een mooie bos bloemen, een lief kaartje of een heerlijk ontbijtje dat je met extra liefde hebt bereidt. Het gaat om het gebaar… Gewoon om te laten weten dat je aan ze denkt en van ze houdt. 

”Wij zijn een groot fan van tijd doorbrengen met al onze geliefden, maar op Valentijnsdag zet je vaak je partner in het zonnetje. Al is het natuurlijk juist leuk om ook die (vrijgezelle) vriendin een bos rozen op te sturen!

Wij zullen eerlijk bekennen dat wij beiden eigenlijk niet heel romantisch zijn aangelegd, eerder praktisch. Zouden we dat toevallig van onze moeder hebben?! Maar op Valentijnsdag doen we tóch wel een beetje extra ons best om dan in ieder geval te zorgen voor een speciaal ontbijtje. Terwijl wij zelf dol zijn op smoothie-bowls, havermout en pannenkoeken, maken we voor deze gelegenheid een hartig ontbijtje met ei voor onze mannen. En deze eitjes uit de oven vonden we zelf ook nog eens erg lekker!

Omdat Valentijnsdag op een ‘gewone’ donderdag valt, delen we ook nog twee lekkere, gezonde, doordeweekse recepten met jullie. Als we zo kijken naar het dagmenu zeggen wij zelf: laat het maar snel de 14e zijn, want dan weten wij alvast wat we eten!”

1. Ontbijt: hartige eitjes uit de oven voor twee

”Samen uitgebreid ontbijten op Valentijnsdag met deze heerlijke eitjes uit de oven. Klinkt toch heerlijk! Wie ga jij verwennen met dit ontbijtje?”

Dit heb je nodig

– Kleine ovenschaaltjes
– 4 eieren
– 6 cherrytomaten, gehalveerd
– c.a. 50 gram zachte geitenkaas
– 4 blaadjes basilicum
– Peper en zout, naar smaak
– Olijfolie

Tip: de geitenkaas kun je ook vervangen door mozzarella of een andere kaas die je lekker vindt.

Zo maak je het

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

2. Halveer de cherrytomaten en vet de schaaltjes in met een beetje olijfolie.

3. Verdeel de tomaten en basilicumblaadjes over de schaaltjes en verkruimel daarover de geitenkaas.

4. Breek 2 eieren over het ovenschaaltje met de ingrediënten. Strooi er naar smaak nog wat peper en zout overheen. Zet de schaaltjes 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Serveer met wat geroosterd brood.

 

valentijn ontbijt

2. Lunch: wraps met kruidige kikkererwten

Lucy: ”Ik ben dol op kikkererwten en daarom doe ze vaak overal doorheen. In een snelle salade, op een getoaste boterham of op een wrap. Je kunt het zo gek niet bedenken. Sinds ik heb ontdekt dat ze gekruid nog lekkerder zijn, maak ik vaak een grote batch zodat ik ze op allerlei manieren kan combineren. Je kunt ze makkelijk tijdens het koken voor de avondmaaltijd maken, en ongeveer 2 tot 3 dagen gekoeld bewaren. Bij mij zijn ze dan sowieso wel op!”

Dit heb je nodig

–  1 (Volkoren) wrap
– 2 eetlepels (Kerrie) hummus
– 1/3 avocado
– Handje verse spinazie
– 150 gram kikkererwten
– 1 theelepel paprikapoeder
– 1 theelepel kerriepoeder
– 1 theelepel gemalen korianderpoeder (Ketoembar)

Tip: je kunt ook voor 400 gram kikkererwten gaan. Dan heb je een heerlijk voorraadje. Let wel op dat je dan wat extra kruiden toevoegt.

Zo maak je het

1. Verwarm een koekenpan op het vuur met een klein scheutje olijfolie. Bak hierin de kikkererwten voor ongeveer 3 minuten. Voeg daarna de kruiden toe en roer goed door. Bak nog 2 minuten en zet daarna het vuur uit.

2. Beleg de wrap met hummus, avocado, spinazie en kikkererwten. Rol de wrap op en je lunch is klaar! Je kunt hem ook oprollen in aluminiumfolie voor onderweg. Laat dan de kikkererwten dan wel even afkoelen.

 

lunch wrap

3. Diner: Spelt met Halloumi en tonijn

”Misschien een gerecht dat iets buiten je normale repertoire ligt, maar daar zijn wij natuurlijk ook voor! Maar wat is Spelt nou eigenlijk? Het is een graansoort zoals rijst, couscous of quinoa met een nootachtige smaak. Leuk om eens te proberen! Wat fijn is, is dat het een vrij simpel gerecht is. Eigenlijk heb je alleen wat verschillende pannen nodig.”

Dit heb je nodig

– Grillpan
– 100 gram spelt
– Een pakje Halloumi, in plakken van ongeveer 1 centimeter dik
– Blikje (160 gram) tonijn op water
– Sap van een halve limoen
– 3 sjalotten, fijngesneden
– 1/2 rode paprika, in blokjes
– 1/2 komkommer, in blokjes
– 140 gram bevroren tuin- of doperwten
– 15 zwarte olijven zonder pit, gehalveerd
– 5 takjes peterselie, fijngesneden
– Een grote hand pijnboompitten
– 2 eetlepels olijfolie
– 1 eetlepel gedroogde oregano

Tip: ga voor kwalitatieve olijfolie voor extra smaak in je dressing!

Zo maak je het

1. Kook de Spelt volgens de aanwijzingen op de verpakking.

2. Snijd de ui, paprika, olijven en komkommer en hak de peterselie fijn. Laat de tonijn uitlekken in een zeef.

3. Zet een pan water op het vuur en kook de erwten in c.a. 2-4 minuten gaar. Wij vinden het lekker als ze nog een beetje knapperig zijn!

4. Zet een koekenpan op het vuur met een scheutje olijfolie. Bak hierin de ui en voeg vervolgens de paprika en oregano toe. Bak voor c.a. 4 minuten.

5. Snijd ondertussen de halloumi en zet een grillpan met olijfolie op het vuur. Bak de Halloumi in 2-3 minuten per kant goudbruin. Bestrooi tijdens het bakken met (versgemalen) peper.

6. Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan.

7. Meng voor de dressing de olijfolie en het limoensap door elkaar. En klaar is jouw heerlijke maaltijd!

Tonijn recept

Deel dit blog op social media

Ontworpen en ontwikkeld in WordPress door Internetbureau Jun-E-Jay