Terug naar blog overzicht

Ode aan de zoete aardappel!

Onze lievelings!

We zullen je verder niet lastig vallen met hoe gek wij wel niet zijn op de zoete aardappel, maar we delen dit keer simpel weg onze drie favoriete gerechten. Wij zeggen duik snel de keuken in want je wil dit sowieso proeven!

1. Zoete aardappelspread met feta
Dit is echt mijn, Lucy’s, favoriete broodbeleg. Of eigenlijk ik eet hem het liefst bij alles wat ik eet, op een wrap, pitabroodje en door salades. Hij smaakt overal goed bij! Maak een grote hoeveelheid en je geniet er de hele week van.

 

Ingrediënten
– 600 gram zacht gekookte zoete aardappel
– 150 gram feta
– 4 el verse koriander of peterselie
– snuf chilipeper, naar smaak
– scheutje olijfolie
– zeezout, naar smaak
Nodig: Keukenmachine of staafmixer

1. Kook de zoete aardappel zacht in c.a. 7 minuten.

2. Doe alle ingrediënten in je keukenmachine en meng goed. Proef even of hij goed op smaak is en voeg anders nog wat chilipeper, zout of verse kruiden toe.

3. Klaar is je spread!

2. Zoete aardappeltoast

Gek op brood? Wij zijn grootverbruiker! Niets mis mee, maar soms is variatie ook niet verkeerd. Wij zagen al vaker de kleurrijke zoete aardappeltoast voorbij komen en besloten dat het hoog tijd werd om hier zelf mee aan de slag te gaan. Het resultaat? Vier heerlijke, kleurrijke variaties!

Wat heb je nodig voor de toast?
– 1 zoete aardappel
– olijfolie
– Grillpan of grillapparaat

Beleg:
– Bietenspread met verse bieslook
– Pesto, cherrytomaten en mini mozzarella
– Hummus met komkommer en augurk
– Pindakaas met plakjes banaan

Bereidingswijze 
1. Verwarm je grillpan of apparaat met een scheutje olijfolie.

2. Snijd de zoete aardappel in plakken net zo dik als een normale boterham.

3. Grill de zoete aardappel ongeveer 4 minuten per kant. De aardappel kleurt goudbruin. Als je er met een vork in kunt prikken is hij klaar.

4. Beleg de ‘toast’ met jou gekozen beleg en geniet van je healthy toast.

3. Zoete aardappelschotel met een oosters tintje

Ok aan de foto moet nog even gewerkt worden, maar de het recept daarentegen..

Ingrediënten voor 3  á 4 personen:
– 1 kilo zoete aardappels, geschild en in blokjes gesneden
– 150 – 200 ml kokosmelk
– 1 prei, in ringen
– 250 – 300 gram kabeljauw
– 2 el sojasaus
– 1 el sesamolie
– Sesamzaadjes, ter garnering
Nodig: Keukenmachine of staafmixer en ovenschaal

Bereidingswijze:
1. Verwarm je oven voor op 200 graden.

2. Schil en snijd de zoete aardappel. Zet een pan met ruim water op het vuur en kook de zoete aardappel in c.a. 10 minuten zacht. Prik er even in met een vork om te kijken of ze goed zacht zijn geworden.

3. Pureer de zoete aardappel samen met de kokosmelk in je keukenmachine of gebruik je staafmixer. Breng op smaak met peper en zout.

4. Maak de prei schoon en snijd in ringen. Zet een koekenpan met een scheutje olijfolie op het vuur en bak hierin de prei. Als de prei zacht begint te worden voeg je de sojasaus en sesamolie toe. Bak nog even mee en zet het vuur daarna uit.

5. Snijd de kabeljauw in 3 of 4 gelijke stukken. Afhankelijk met hoeveel personen je eet.

6. Vet een ovenschaal in met olijfolie en verdeel de zoete aardappel puree over de bodem. Leg hier vervolgens de prei op en tot slot leg je de kabeljauw op de prei. Bestrooi met wat peper en zout en garneer met de sesamzaadjes.

7. Zet de ovenschaal nu 20 – 25 minuten in de voorverwarmde oven.

Deel dit blog op social media