fbpx
Terug naar blog overzicht

Over impulsiviteit en heel goed weten wat je (niet) wilt

Als zussen verschillen wij als dag en nacht en toch ook juist helemaal niet. Een paar dingen hebben we gemeen en is zo kenmerkend voor ons beide dat we het leuk vonden om dit stukje van ‘ons’ karakter met jullie te delen. Voor onze eigenschap die voor de nodige reuring in ons leven zorgt!

Oke genoeg inleiding, wat die eigenschap is?! Rosa en ik zijn beide onwijs impulsief en kunnen van het ene op het andere moment besluiten dat we iets compleet anders willen. Als er een idee in ons hoofd zit dan gebeurt het ook meteen!

We weten dan precies hoe en wat we (niet) willen. Zo besloot ik van de een op andere dag dat ik mijn baan niet meer leuk vond en het tijd was voor ‘iets nieuws’. Uiteraard zonder precies te weten wat dat ‘iets’ moest worden. Ik had geen idee wat er allemaal bij kwam kijken toen ik mijn manager, die nog geen uur terug was van een maand vakantie, doodleuk vertelde dat ik zou vertrekken. Wat een bevrijding was dat! Ik wist direct dat ik nooit meer voor een ‘baas’ zou gaan werken. Ik had het geluk dat mijn broer meteen daarna vroeg of ik bij hem in zijn bedrijf wilde komen werken.

Eenzelfde, impulsieve actie had ik toen ik wilde vertrekken uit Amsterdam. Toen ik besefte dat ik in Haarlem wilde wonen duurde het niet lang, max twee weken, voordat ik dit ook geregeld had. En het klinkt misschien heel daadkrachtig, maar het is vaak gewoon een soort van gevoel van ‘dit moet ik nu doen’. En dat kan ik dan gewoon niet meer uit kan zetten.

Rosa is inmiddels iets rustiger, maar heeft er ook een handje van om halsoverkop te verhuizen, op reis te gaan. Of, iets wat nog steeds heel erg Rosa is, iets willen eten wat ze vanaf dat moment niet meer uit haar hoofd kan zetten. En dat heeft ze niet alleen als ze zwanger is!

Als ze zin heeft in kaas, dan wordt het kaas en is ook niets anders goed. Zelf heb ik hier ook een handje van hoor, maar niet zo specifiek als Roos. Die gaat rustig ‘s avonds nog naar de supermarkt

Wel hebben we deze week een heel lekker, voedzaam dagmenu voor jullie samengesteld, om zoveel mogelijk (zwangerschaps) cravings te voorkomen.

– Warme havermout met cacao
– Voedzame linzensalade
– Zoete aardappelstamppot met spinazie

Warme havermout met Cacao

Dit warme havermout ontbijtje kan eigenlijk altijd! In de zomer met vers zomerfruit en in de winter gebruiken wij vaak rood fruit uit de diepvries. Wij zien havermout, en zeker havermout met cacao, als het comfort ontbijtje op koude dagen!

Ingrediënten:
40 gram havermout
200 ml (plantaardige) melk
1 tl rauwe cacao
(diepvries) fruit, zoals rood fruit/ bosbessen etc.
Klein handje noten

Optioneel: pompoen- en zonnebloempitten

1. Verwarm de havermout samen met de melk in een pannetje op laag vuur. Roer steeds even door.

2. Breng de havermout met de melk aan de kook en voeg nu ook de cacao toe. Laat 2 minuten zachtjes doorkoken. Blijf ondertussen roeren!

3. Als de havermout te dik is voeg je een scheutje water of melk toe. Te dun? Laat dan nog iets langer koken.

4. Maak je havermout af met het fruit, noten en eventueel de pitten.

Voedzame linzensalade

Een salade in de herfst en winter kan echt prima als je er maar voor zorgt dat hij voldoende ‘body’ heeft. Je krijgt niet alleen heel veel extra goods binnen, maar wij garanderen dat je er ook zeker vol van zit tot je volgende maaltijd!

Ingrediënten:
4 el linzen
125 gram cherrytomaten, gehalveerd
1 gekookte rode biet, in stukjes
¼ komkommer, in stukjes
2 augurken, in dunne plakjes
25 gram zachte geitenkaas
Handje walnoten
1 el balsamicoazijn
1 el (kwalitatieve) olijfolie
Optioneel: verse peterselie en hummus

1. Snijd de groenten in de gewenste grootte en meng in een diep bord of kom.

2. Spoel de linzen af met koud water en laat goed uitlekken.

3. Meng de linzen, groenten, balsamicoazijn en olijfolie. Verkruimel de geitenkaas en walnoten over de salade en garneer eventueel met verse peterselie. Wij zijn zelf zo dol op hummus dat we het eigenlijk overal doorheen scheppen, maar ook zonder de hummus is het een heerlijke, voedzame salade!

Tip: je kunt de salade ook alvast voor twee dagen maken! Of eet hem als salade met een lekker visje en wat gebakken aardappelen. Heb je meteen een gezonde avondmaaltijd die je zo op tafel tovert!

Zoete aardappelstamppot met spinazie

Deze zoete aardappelstamppot is een ‘YMP klassieker’ en het eerste gerecht dat wij op de foto zetten toen we vorig jaar begonnen met Your Meal Planners. Nog steeds een voedzame favoriet van ons beiden!

Ingrediënten:
1 kilo medium oranje zoete aardappels, geschild en in blokjes
300 gram spinazie, grof gesneden
150 gram zachte geitenkaas (of fetakaas), verkruimeld
100 gram zongedroogde tomaten, in reepjes
Grote hand ongezouten walnoten

1. Schil de zoete aardappels en snijd deze daarna in blokjes. Kook ze ongeveer 10-15 minuten in een pan met ruim kokend water.

2. Terwijl de aardappels koken verkruimel je de geitenkaas en snijd je de zongedroogde tomaten in reepjes.

3. Als je de aardappels makkelijk kunt inprikken met een vork zijn ze gaar. Giet de aardappels af en stamp met een stamper of prak met een vork tot puree. Bewaar een beetje kookvocht van de aardappels!

4. Roer de grof gesneden spinazie en de zongedroogde tomaatjes door de puree. De spinazie gaat slinken door de warme aardappels dus roer de spinazie beetje voor beetje door de aardappels. Je kunt een beetje kookvocht toevoegen als je de stamppot te droog vindt.

5. Maak de stamppot af met walnoten, peper en zout!

Tip: Serveer de stamppot met een biologische- of vegaworst

Deel dit blog op social media

Iedere week een verrassend gezond weekmenu met handig boodschappenlijstje

Dat wil ik proberen