fbpx
Terug naar blog overzicht

Wat is nou precies het verschil tussen gluten en tarwe?

Wat is nou precies het verschil tussen gluten en tarwe? 

Nu ik zelf wat minder gluten probeer te eten kwam ik in aanraking met allereerst de vraag: waar zit gluten nou allemaal in? En vervolgens kwam ik zoveel informatie tegen over gluten, maar ook tarwe. Ik raakte helemaal in de war! Zag door de bomen het bos niet meer en dacht als ik het verschil lastig vind dan zijn er vast meer mensen die hetzelfde ervaren. Zodoende ontstond dit blog. Kort en bondig uitgelegd wat het verschil is tussen gluten en tarwe. Gewoon omdat het zo belangrijk is dat we weten wat we eten! 

Mijn eerste les: een product dat glutenvrij is, is niet automatisch tarwevrij. Hetzelfde geldt voor een tarwevrij product, dit hoeft namelijk niet tegelijkertijd glutenvrij te zijn.

Dit vond ik dus al verwarrend!

Het komt doordat sommige producten gemaakt zijn op basis van glutenvrij tarwe(zetmeel) en tarwevrije producten kunnen op basis van andere glutenbevattende granen gemaakt zijn.

Tarwe versus gluten

Tarwe is de meest verbouwde graansoort ter wereld en er bestaan verschillende soorten tarwe. De meest bekende zijn spelt, en zachte broodtarwe, maar je hebt ook emmer en harde durum-tarwe. 

Veel producten in de supermarkten bevat tarwe, zoals natuurlijk brood, pasta, gebak, koek, pannenkoeken en ontbijtgranen.

Tarwe bevat van nature gluten. Gluten is een groep eiwitten dat van nature voorkomt in het kiemwit van sommige granen, namelijk: alle soorten tarwe (emmer, kamut, spelt, durum), rogge en gerst. Gluten zorgt voor elasticiteit en rekbaarheid van het meel. Daardoor kan de structuur van glutenvrij brood verschillen van de structuur van glutenbevattend brood.

Wat ik erg interessant vond is dat je met een glutenintolerantie niet intolerant bent voor de hele groep eiwitten, dus gluten, maar voor de gliadine die in gluten zit. Dit is het eiwit bestanddeel in gluten.

Een tarwe allergie is niet hetzelfde als een glutenintolerantie! Bij de auto-immuunziekte coeliakie (glutenintolerantie) worden na het eten van gluten de eigen lichaamscellen in de dunne darm aangevallen door het afweersysteem. Bij een tarwe allergie valt het afweersysteem eiwitten uit tarwe producten aan en niet de eigen lichaamscellen.

Vervanging van Gluten

Gluten wordt hedendaags vaak vervangen door glutenvrij tarwezetmeel. Tarwezetmeel ontstaat door het wassen van tarwebloem, waarbij gluten en tarwezetmeel ontstaan. Als vervolgens het tarwezetmeel meerdere malen wordt gewassen, is het zo goed als vrij van gluten.

Glutenvrij gemaakt tarwezetmeel heeft dezelfde smaak als tarwe en zorgt voor een luchtig en elastisch deeg. Door de bewerking gaan helaas wel veel voedingswaarden verloren. Daarnaast kunnen er nog deeltjes gluten aanwezig zijn in het product, dit is wel minder dan 20 milligram per kilogram.

Mijn advies van de orthomoleculair arts

Van mijn orthomoleculair arts kreeg ik als aanrader om minder gluten te eten, ik heb dus geen intolerantie, maar het zou goed kunnen dat ik wel enige gevoeligheid heb waardoor vooral mijn hormonen sneller uit balans raken. Heb jij last van hormonen die snel uit balans raken dan kun je misschien hetzelfde advies als dat ik kreeg eens opvolgen: dagelijks voldoende afwisselen tussen de verschillende glutenvrije granen of zaden dan is er geen kans op glutenstapeling en krijg je een breder pallet aan voedingsstoffen binnen. 

Nu ik zelf iets meer weet over gluten en tarwe is het ook weer een stukje makkelijker om bewuste keuzes te maken!

 

 

 

 

 

Deel dit blog op social media

Ontworpen en ontwikkeld in WordPress door Internetbureau Jun-E-Jay