VEGETARISCHE TERIYAKI OVENSCHOTEL MET TOFU
Een ideale mealprep, de oven doet het meeste werk en je hebt ook nog eens voor 2 dagen een heerlijke, voedzame maaltijd. Verdubbel de hoeveelheden als je met meer eters bent.
Voorbereidingstijd 20 min
Wachttijd 50 min
Totale tijd 1 uur 10 min
Ovenschaal en aluminiumfolie
Op dag 2 kun je er ook voor kiezen om het gerecht als vulling in een wrap te gebruiken. Beleg je wrap dan met hummus of (plantaardige) zure room en de vervolgens de vulling. Rol op en verwarm de wrap in een grillpan of gebruik de oven.
Een derde optie is om de overgebleven ovenschotel even te wokken en er vervolgens 2 tot 4 eieren door te mengen. Als het ei goed gestold is serveer je het gerecht met spinazie, bosui en cashewnoten.
Voor 2 personen, 2 dagen
- 400 gram stevige tofu
- 1 kleine broccolie in kleine roosjes
- 200 gram kastanjechampignons in plakjes
- 3 stuks bospeen geschild en in plakjes
- 200 gram basmati- of jasmijnrijst
Voor de marinade
- 120 ml sojasaus
- 375 ml water
- 3 tl kokosbloemsuiker
- 2 tl rijstazijn of witte wijnazijn
- 3 tenen knoflook geperst
- ca. 2 cm gember geschild en geperst
Topping
- Bosui
- Geroosterde sesamzaadjes
Dag 2 (maaltijdsalade)
- 100 gram spinazie
- 150 gram kikkerwerten
- Feta (plantaardige)
Dag 1
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Laat de tofu uitlekken, wikkel hem in een theedoek en verzwaar met 2 boeken zodat het vocht er goed uit wordt gedrukt.
Maak nu de marinade door alle ingrediënten te mengen in een grote kom.
Snijd de groenten in het juiste formaat en doe deze alvast in de ovenschaal.
Meng vervolgens de rijst en tofu door de groenten.
Giet nu de marinade over de groenten en rijst en bedek met aluminiumfolie.
Zet 50 minuten in de voorverwarmde oven.
Haal de schaal uit de oven en schep even om. Al het vocht moet zijn opgenomen en de rijst moet goed gaat zijn. Is dit nog niet het geval? Verleng de oventijd dan met 10 minuten.
Serveer met de bosui en sesamzaadjes.
Dag 2
Het enige wat je hoeft te doen is de kikkererwten of linzen even af te spoelen en uit te laten lekken en te mengen met de spinazie en de leftovers.
Prak wat feta fijn en maak 2 mooie bowls die je garneert met feta, bosui en sesamzaadjes.
Liever een warme maaltijd? Bak de leftovers dan even kort in een pan zodat het lekker warm is. Meng de kikkererwten of linzen erdoor en verwarm even mee. Daarna serveer je het gerecht in twee bowls met de feta, bosui en sesamzaadjes.