Snijd de sjalot fijn en pel de knoflook. Schil de zoete aardappel en snijd in kleine blokjes.
Kook de zoete aardappel in ongeveer 10 minuten zacht.
Verwarm een scheutje zonnebloem- of kokosolie in een koekenpan en bak hierin de ui even aan. Pers de knoflook uit boven de pan en bak even mee. Voeg nu de ras en hanout samen met een klein scheutje water toe en bak ongeveer 3 minuten tot de ui zacht en mooi glazig is geworden. Zet het vuur uit.
Spoel de linzen af met koud water en laat goed uitlekken.
Pak een grote mengkom waar je ook je staafmixer in kunt gebruiken. Doe de gebakken knoflook en uit, de gekookte zoete aardappel, linzen en de havermout in de kom en pureer grof met je staafmixer. Let op: grof pureren zodat je een betere structuur voor de burgers hebt!
Maak 4 grote of 6 kleinere burgers van het deeg.
Zet de koekenpan weer op het vuur en verwarm een scheutje zonnebloem- of kokosolie. Bak hierin de burgers ca. 4 minuten aan beide tot ze goudbruin en licht knapperig aan de buitenkant zijn.
Serveer met gekookte quinoa, groente uit de oven of ga voor een stoere burger op een broodje met een lekkere mayonaise, tomaat, komkommer en kiemgroenten.