Ga terug

DOPERWTEN FALAFEL MET ROMIGE TAHINI DRESSING

Wist jij dat zelf falafel maken helemaal niet ingewikkeld is? Een goede keukenmachine is het enige dat je nodig hebt! Dit gerecht is een geweldige combinatie door de romige en licht pittige dressing, het frisse van de doperwten en de falafel die zorgt voor de nodige plantaardige eiwitten.
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 50 min

Equipment

  • Nodig: een keukenmachine of een goede blender / staafmixer.

Ingrediënten
  

  • 350 gram kikkererwten
  • 75 gram (diepvries) doperwten
  • 1 sjalot fijngesneden
  • 30 gram verse peterselie
  • 1 teentje knoflook fijngesneden
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1/2 tl korianderpoeder
  • 1/4 tl zout
  • 1/2 tl baking soda
  • 1 el amandelmeel
  • sap van een halve citroen
  • 5 el sesamzaad

Voor de tahini dressing

  • 8 el tahini (de dunne, lichtere, variant)
  • 7 el water
  • 1 teen knoflook geperst
  • Sap van een halve limoen
  • 1 tl sambal of harissa
  • Handje verse peterselie fijn gehakt

Om erbij te serveren

  • 150 gram verse spinazie
  • 1 gele paprika in reepjes
  • 400 gram bloemkoolrijst
  • 8 mini augurken

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe alle ingrediënten (behalve het sesamzaad) voor de falafel in een keukenmachine. Mix tot een stevige massa. Zorg dat het mengsel niet te smeuïg wordt dus meng het niet te lang!
  • Rol 12 balletjes van de mix. Doe de sesamzaadjes in een diep bord en rol de balletjes door het sesamzaad. Leg ze daarna op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Zet de falafel voor 20-25 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Maak ondertussen de dressing door alle ingrediënten voor de tahini dressing met elkaar te mengen tot een smeuïg sausje.
  • Bak de bloemkoolrijst ongeveer 7 minuten in een koekenpan in een scheutje zonnebloemolie. Daarna bak je hier ook de paprika reepjes in tot ze licht beginnen te kleuren.
  • Als de falafel uit de oven komt kan je ervoor kiezen om ze nog even te bakken in een koekenpan in een scheutje olie. Bak ze ongeveer 2 minuten per kant zodat ze nóg krokanter worden!
  • Serveer de falafel met de spinazie, augurken, bloemkoolrijst, paprika en tahinisaus.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!