Laat de kwark uitlekken in een schone theedoek zodat het vocht er goed uit trekt. Ik hang de theedoek zelf altijd boven een vergiet in de wasbak. Komt er niet veel vocht uit? Knijp dan even in de theedoek.
Doe het haver- en amandelmeel met de speculaaskruiden, bakpoeder en zeezout in een mengkom.
Gebruik een blender of keukenmachine om de bananen, medjouldadels en kokosolie te mixen tot een romig geheel. Voeg de Spa rood toe en spatel door het mengsel heen. Meng het bananen mengsel door de droge ingrediënten.
Neem nu een klein kommetje en meng hierin baking soda met de appelciderazijn. Voeg dit toe aan het beslag en meng goed.
Smelt de chocolade au bain marie.
Meng nu de uitgelekte (plantaardige) kwark met het citroensap, gesloten chocolade en de ahornsiroop of honing.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bekleed je cakeblik met bakpapier of vet het blik goed in.
Verdeel de helft van het beslag over het cakeblik en strooi hier de blauwe bessen overheen. Bestrijk met het kwarkmengsel. Verdeel hier het overige beslag overheen
Zet de cake 40-50 minuten in de oven. Laat de cake even afkoelen buiten de koelkast en zet vervolgens nog minimaal 2 uur in de koelkast, dit is nodig om de cheesecake vulling goed op te laten stijven.