Falafel bowl met tahin-yoghurtsaus
Een makkelijke, vegetarische, doordeweekse maaltijd die in 25 minuten op tafel staat. Ik maakte de bowl glutenvrij door quinoa te gebruiken, maar couscous of bulgur is ook zeker een optie. De bowl is dan niet meer glutenvrij.
- 100 gram quinoa
- 100 gram bloemoolrijst
- 2 rode puntpaprika's
- halve komkommer
- ca 10 cherrytomaten
- 1 knoflookteen
- 1 el Ras el Hanout
- snufje pikant paprikapoeder
- halve citroen
- 1 el rodewijnazijn
- 1 el groentebouillon (of een half bouillonblokje)
Voor de saus
- 100 ml (plantaardige) kwark
- 2 el witte Tahini
- sap van een halve citroen
- ca 30 gram verse bladpeterselie en munt
Spoel de quinoa goed af met water en bereid vervolgens via de aanwijzingen op de verpakking. Voeg 1 el bouillonpoeder toe aan het water. Als de quinoa 10 minuten heeft gekookt voeg je voor het laatste gedeelte de bloemkoolrijst toe. De quinoa is gaar als de korrel mooi uit elkaar valt.
Maak ondertussen alvast de saus klaar. Snijd de verse kruiden fijn en meng 1/3 van de kruiden met de yoghurt, sap van de citroen en tahini.
Snijd de paprika's en komkommer in dunne reepjes en de cherrytomaten in vieren. Schil en pers de knoflook.
Verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak hierin de knoflook kort aan. Voeg vervolgens de paprika samen met de Ras en Hanout en paprikapoeder toe. Meng goed door en bak ongeveer 6 minuten tot de paprika goed zacht is.
Schep de paprika op een bord en bak in dezelfde pan de falafel in 7 minuten goudbruin. Voeg eventueel nog een extra scheutje olijfolie toe.
Meng cherrytomaten met de rodewijnazijn en voeg vervolgens ook de gekookte quinoa toe. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de quinoasalade over kommen. Leg de falafel, komkommer en paprika er mooi naast. Garneer met de overgebleven verse kruiden, een schijfje citroen en de yoghurtsaus.