Gezonde bramen- chiajam
Bewaar de jam maximaal 7 dagen in luchtdichte potjes of bakjes in de koelkast. Je kunt de basis gebruiken om zelf te gaan experimenteren met vruchten en kruiden.
- 250 gram bramen diepvries
- 250 gram blauwe bessen diepvries
- 2 rode appels bijv. Elstar of Jazz
- 200 ml water
- 1 kaneelstokje
- 3 el chiazaadjes
- 1 tl kardemom optioneel
Snijd de appels in kleine blokjes (schillen hoeft niet).
Zet een pan op het vuur en doe hier het water, bramen, blauwe bessen en appel in. Breng zachtjes aan de kook en voeg vervolgens ook het kaneelstokje, chiazaadjes en eventueel de kardemom toe.
Laat 20 minuten zachtjes pruttelen terwijl je regelmatig roert. Haal de pan van het vuur en laat helemaal afkoelen voordat je hem in potjes in de koelkast bewaard. De chiazaadjes zorgen ervoor dat de vruchten gaan binden en de Jam een stevige structuur krijgt. Is de jam nog te vochtig nadat je hem heb gekookt laat hem dan een uurtje rusten. Je zult zien dat hij dan stevig wordt! Is dit niet het geval dan kun je altijd nog wat extra chipzaad toevoegen.