Suikervrije chiajam
Vind jij het ook heerlijk om een zoetje toe te voegen aan je yoghurt, havermout of je boterham met pindakaas? Genieten vind ik het!
Helaas zitten er in bijna alle soorten jam veel suiker. Niet alleen suiker uit het fruit dat gebruikt wordt, maar ook toegevoegde, geraffineerde, suikers. Gelukkig is het helemaal niet moeilijk om zelf jam te maken! Deze zelfgemaakte jam met bramen, blauwe bessen, appel en chiazaadjes bevat alleen natuurlijke ingrediënten en daardoor alleen de suikers uit het fruit.

De gezondheidsvoordelen van Chiazaad
Chiazaadjes zorgen ervoor dat deze jam nog gezonder wordt door het hoge gehalte aan omega 3-vetzuren, calcium, ijzer, eiwitten, vezels en B vitamine. Verder werken de chiazaadjes in deze jam ook bindend waardoor je een stevige structuur krijgt zonder kunstmatig bindmiddel te gebruiken.
Kidsproof en veelzijdig
Ook zeker niet onbelangrijk om te benoemen is dat deze jam ook goedgekeurd is door kinderen van mijn mijn broer, zus en een vriendin. Allemaal in de leeftijd tussen de 2 en 4 jaar oud. Zeker ook de moeite waard om mee te experimenteren!
Wel is aan te raden om de jam voor kinderen een zachtere smaak te geven dan als je hem alleen voor jezelf maakt. Zelf voeg ik bijvoorbeeld graag kardemom toe, maar voor de kids houd ik het bij kaneel.
Ben je benieuwd hoe ik de jam het liefst combineer? Bekijk dan het recept voor deze verwarmende havermout bowl.

Gezonde bramen- chiajam
Ingrediënten
- 250 gram bramen diepvries
- 250 gram blauwe bessen diepvries
- 2 rode appels bijv. Elstar of Jazz
- 200 ml water
- 1 kaneelstokje
- 3 el chiazaadjes
- 1 tl kardemom optioneel
Instructies
- Snijd de appels in kleine blokjes (schillen hoeft niet).
- Zet een pan op het vuur en doe hier het water, bramen, blauwe bessen en appel in. Breng zachtjes aan de kook en voeg vervolgens ook het kaneelstokje, chiazaadjes en eventueel de kardemom toe.
- Laat 20 minuten zachtjes pruttelen terwijl je regelmatig roert. Haal de pan van het vuur en laat helemaal afkoelen voordat je hem in potjes in de koelkast bewaard. De chiazaadjes zorgen ervoor dat de vruchten gaan binden en de Jam een stevige structuur krijgt. Is de jam nog te vochtig nadat je hem heb gekookt laat hem dan een uurtje rusten. Je zult zien dat hij dan stevig wordt! Is dit niet het geval dan kun je altijd nog wat extra chipzaad toevoegen.
3 thoughts on “Suikervrije chiajam”