3x zoet zonder suiker

Er is bijna niemand die ik ken die niet van de zoete smaak houdt. Het is een genot voor als onze zintuigen en zorgt vaak ook voor een vorm van troost, maar juist ook voor vreugde en uitbundigheid! We eten taart als we iets te vieren hebben, maar ook als we verdriet of pijn ervaren, dat we soms (nog) even niet willen voelen. Het is een stukje comfort in het niet comfortabele.

Zoet zonder geraffineerde suiker

Gelukkig zijn er alternatieven van zoet die ons net zoveel troost of vreugde brengen dan de varianten met geraffineerd suiker. Suiker is er in vele vormen, van natuurlijk tot geraffineerd. Kort gezegd hebben suikers een effect op onze bloedsuikerspiegel waardoor ons energieniveau heel snel kan stijgen en juist kan dalen, we stemmingswisselingen kunnen ervaren, een suiker verslavend kan ontwikkelingen, zorgen voor gewichtstoename en op de lange termijnen zorgen voor ontstekingen in het lichaam. We weten vaak heel goed dat geraffineerde suikers niet zo gezond voor ons zijn, maar toch is er die craving naar zoetigheid. In deze blog hoop ik je te inspireren om aan de slag te gaan met gezondere varianten voor zoet!

De zoete smaak volgens Ayurveda

Zoete cravings worden vaak gezien als iets negatiefs, een vervelend ongemak. Maar niets is minder waar! De signalen van ons lichaam hebben altijd iets te vertellen, zo ook de zoete cravings. In de Ayurveda werken we met de zes smaken, deze smaken balanceren onze body en mind types (dosha’s) en iedere smaak heeft een bepaald effect op het lichaam en onze geest. De zoete smaak heeft een balancerend effect voor Pitta en Vata types, de vurige en luchtige types in de Ayurveda. Een craving naar zoet kan jou willen vertellen dat je mag verzachten, vertragen en contact mag maken met je vrouwelijke, zachte kant. Wees niet te streng voor jezelf, maar trakteer je op een bewuste manier met het genot van zoet!

3 gezondere, zoete recepten

Afkicken van suikers

Preventieve gezondheid is in mijn ogen een van de meest ondergewaardeerde onderwerpen in onze samenleving. We gaan naar de dokter op het moment dat we vervelende klachten ervaren, maar vaak geeft ons lichaam al veel eerder signalen af dat er iets niets klopt. Die ‘snoozen’ we vervolgens totdat we er echt niet meer omheen kunnen. Maar juist door de signalen van ons lichaam serieus te nemen kunnen we veel gezondheidsproblemen voorkomen. Heb je regelmatig last van bijvoorbeeld een opgeblazen buik, ontstoken tandvlees, een onregelmatige cyclus, jeuk, ga je steeds slechter zien of horen of heb pijnlijke gewrichten en spieren ga dan preventief aan de slag! Zet voeding in als medicijn en zorg ervoor dat je een bepaalde periode suikers, gluten en lactose vermijd. Wil je weten waarom neem dan gerust even contact met mij op! Wil je liever direct aan de slag doe dan mee aan mijn Reset programma of maak een gratis kennismakingsgesprek om 1:1 aan de slag te gaan.

0 comments

Recente berichten

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *