Voedzame, glutenvrije haverkoeken

Deze haverkoeken zijn het ideale tussendoortje voor actieve dagen waarop je net wat extra’s nodig hebt. Door de combinatie van gezonde vetten, langzame koolhydraten en eiwitten geven deze haverkoeken een verzadigd gevoel, zowel fysiek als mentaal.

Variaties maken op de glutenvrije haverkoeken

Ik maak deze koeken vaak uit de losse pols want je kunt eindeloos variëren met de ingrediënten. Zelf vind ik het heel erg leuk om lekker creatief aan de slag te gaan met alles wat ik in huis heb. Hieronder geef ik een kort overzichtje van de ingrediënten die je zou kunnen vervangen, maar de lijst kan eindeloos doorgaan dus kijk vooral wat jij nog in huis hebt liggen!

  • Banaan
    Banaan geeft een zoete smaak en smeuïge structuur aan de koeken, maar als je geen (rijpe) bananen hebt liggen of geen bananen lust of wilt eten kun je deze eenvoudig vervangen door appelmoes. Voor 1 rijpe banaan gebruik je ongeveer 2-3 eetlepels appelmoes.
  • Havermout
    Haverkoeken worden natuurlijk gemaakt van haver, maar je kunt er ook voor kiezen om meel te gebruiken. Denk aan amandel- of boekweitmeel voor een glutenvrije koek. Wel wordt de structuur dan iets anders.
  • Ei
    Geen eieren in huis? Gebruik dan wat extra chiazaadjes.
  • Chiazaad
    De chiazaad kun je in dit recept weglaten, het is niet nodig om lekkere koeken te bakken, maar ze bevatten wel veel mooie voedingswaarden waardoor ik ze graag toevoeg. Je kunt ze weglaten of vervangen door hennep- of sesamzaadjes.
  • Kaneel
    Kaneel is een heerlijk verwarmend kruid, maar je kunt ook kiezen voor koek- en speculaaskruiden of rauwe cacao. Wil je voor iets gewaagders gaan? Kies dan voor kardemom, gemberpoeder of kruidnagel.
  • Noten en gedroogde vruchten
    Hier kun je het makkelijkst mee variëren! In dit recept gebruik ik abrikozen en kokosrasp, maar denk ook zeker aan rozijnen, cranberry’s, walnoten, hazelnoten, amandelen of iedere andere noot die jij lekker vind.
  • 100% Pindakaas
    In plaats van pindakaas kun je iedere pure notenpasta gebruiken. Tahin is ook erg lekker, vooral in combinatie met geroosterde sesamzaadjes.

Voedzame, glutenvrije haverkoeken

Een heerlijk gezond tussendoortje. De topping is optioneel en ook hier kun je lekker variëren naar eigen smaak. Denk bijvoorbeeld ook aan amandelschaafsel of kokosrasp als topping.
Bereidingstijd 30 min
Gang Tussendoortje
Porties 5

Ingrediënten
  

  • 1 rijpe banaan geprakt
  • 50 gram havermout fijne vlokken
  • 1 ei
  • 1 tl kaneel
  • 4 abrikozen ongezwaveld
  • 2 el kokosrasp
  • 2 el pindakaas
  • 1 el chiazaad

Topping

Instructies
 

  • Meng alle ingrediënten met een vork door elkaar.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Beleg een bakplaat met bakpapier en verdeel het mengsel in vijf koekjes op het papier. Maak eventueel een klein holletje waar je 1 tl chiajam per koekje in schept.
  • Zet 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Schenk er eventueel nog gesmolten pure chocolade over. Enjoy!
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
0 comments

Recente berichten

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept