Gezondere brownies zonder geraffineerde suiker
Deze brownies bevatten een wel heel bijzonder ingrediënt dat niemand verwacht, namelijk: zwarte bonen! Mijn testpanel was onder de indruk en ikzelf misschien nog wel het allermeest want ik denk oprecht dat dit mijn beste bakrecept tot nu toe is! Niets ten nadele van mijn eerdere bak recepten uiteraard 😉
Gezondere bakrecepten
Gezond bakken vind ik best een uitdaging. Ik eet zelf geen gluten, voeg graag groenten toe aan mijn bakrecepten en dat alles mag wat mij betreft nooit ten koste gaan van de smaak van een gerecht. En dat is soms best een kunst! Maar in deze brownie kan ik zeggen dat het voor de volle 100% is gelukt. Een brownie zonder gluten, met zwarte bonen als gezonde, eiwitrijke toevoeging en met het resultaat waarbij de structuur en smaak misschien nog wel beter zijn dan een brownie met geraffineerde suiker dus win, win, win!
Het recept: gezondere brownies met zwarte bonen & sinaasappel
BROWNIES MET ZWARTE BONEN & SINAASAPPEL
Equipment
- Ovenschaal 20 x 15 cm
- Keukenmachine (voorkeur) of blender
Ingrediënten
- 100 gram zwarte bonen afgespoeld en uitgelekt
- 2 eieren
- 110 gram appelmoes ongezoet
- 1/2 (biologische) sinaasappel rasp en sap
- 250 gram Medjoul dadels ontpit
- 4 el cacaopoeder
- 1/2 tl baking soda (zuiveringszout)
- 1 tl appelazijn
- snufje zeezout
- 60 gram pure chocolade (>72%)
- Optioneel: amandelen, grof gehakt
Voor de frosting
- 4 el kokosyoghurt
- 1 tl honing of agave siroop
- 1/2 limoen sap
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Spoel de zwarte bonen af in een vergiet en laat goed uitlekken.
- Ontpit de dadels, hak de chocolade grof en klopt de eieren luchtig.
- Rasp de schil van de sinaasappel en knijp het sap eruit.
- Doe de baking soda en appelazijn in een kommetje en roer door elkaar zodat de baking soda geactiveerd wordt.
- Doe de dadels, appelmoes, rasp en sap van de sinaasappel, cacaopoeder, zeezout, eieren, zwarte bonen en de baking soda mix in de keukenmachine. Meng alles tot een fijne massa.
- Schep alles in een kom en roer de gehakte chocolade erdoor.
- Bekleed de bakvorm met bakpapier en verdeel het mengsel in de vorm. Maak mooi glad met een lepel. Eventueel garneer je de brownie nu met de gehakte amandelen. Zet 45-50 min. in de oven. De oventijd is afhankelijk van je oven dus houd de brownies goed in de gaten.
- Maak ondertussen de frosting door alle ingrediënten te mengen. Zet vervolgens weg in de koelkast zodat hij mooi stevig wordt.
- Om te controleren of de brownie gaar is prik je met een satéprikker in het deeg. Als het mengsel niet meer blijft plakken is hij klaar. En nu komt het moeilijkste: Laat de brownie helemaal afkoelen voordat je hem aansnijd en afmaakt met de frosting. Geniet!