Ga terug
–+ servings

Zomerse Kitchari met wortel en mungbonen

Glutenvrij, plantaardig en boordevol voedingsstoffen. Kitchari is een heerlijk vegetarisch stoofgerecht en komt uit de Ayurvedische keuken. Het is een traditioneel Indiaas gerecht op basis van rijst en mungbonen. Ontzettend voedzaam van oorsprong wordt Kitchari gebruikt om het lichaam te reinigen. Ideaal voor als je jezelf voordat de zomer begint van binnenuit een mooie boost wilt geven!
Voorbereidingstijd 4 uur
Bereidingstijd 40 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 250 gram mungbonen*
  • 150 gram ronde rijst volkoren
  • 280 ml kokosmelk
  • 1,5 liter gekookt water
  • 100 gram spinazie
  • 2 wortelen geschild en fijngesneden
  • 100 gram doperwten (diepvries)
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl zwart mosterdzaad
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/2 tl gemberpoeder of ca. 2 cm verse gember, fijngesneden
  • 1 el kokosolie
  • snuf kaneel
  • zwarte peper naar smaak

Toppings (optioneel)

  • Geroosterde groenten uit de oven zoals courgette, wortel en zoete aardappel
  • Kokosyoghurt
  • Edamame boontjes
  • Verse peterselie of koriander
  • Zwarte sesamzaadjes

Instructies
 

  • Week de mungbonen en rijst in ruim water ten minste 4 uur of gedurende de nacht. Dit laatste vind ik zelf altijd het handigste! Spoel de bonen en rijst daarna goed af in een vergiet tot er alleen nog schoon water vanaf komt.
  • Schil de wortel en snijd in kleine blokjes. Zet de doperwten, het water en alle kruiden klaar.
  • Verwarm de kokosolie in een grote pan en voeg vervolgens de kruiden toe. Meng goed gedurende 15-20 seconden.
  • Voeg nu de bonen en rijst toe en meng met de kruiden.
  • Voeg het water toe en breng aan de kook. Roer goed door. Laat 20 minuten zachtjes pruttelen.
  • Na 20 minuten voeg je de wortelen en doperwten toe en laat je het geheel nog minstens 10 minuten doorkoken. Voeg vervolgens de kokosmelk toe en breng weer aan de kook. Laat nog 5 minuten zachtjes pruttelen.
  • Tot slot meng je de spinazie erdoor tot alles is geslonken. De Kitchari is klaar als de bonen, rijst en groenten mooi gaar zijn en het meeste vocht is opgenomen. Breng op smaak met zwarte peper.
  • Serveer de kitchari eventueel met gekozen toppings en geniet!

Notities

*Mungbonen koop je in biologische supermarkten zoals Ekoplaza en Marqt.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!