Glutenvrij, plantaardig en boordevol voedingsstoffen. Kitchari is een heerlijk vegetarisch stoofgerecht en komt uit de Ayurvedische keuken. Het is een traditioneel Indiaas gerecht op basis van rijst en mungbonen. Ontzettend voedzaam van oorsprong wordt Kitchari gebruikt om het lichaam te reinigen. Ideaal voor als je jezelf voordat de zomer begint van binnenuit een mooie boost wilt geven!
1/2tlgemberpoederof ca. 2 cm verse gember, fijngesneden
1elkokosolie
snufkaneel
zwarte pepernaar smaak
Toppings (optioneel)
Geroosterde groenten uit de oven zoals courgette, wortel en zoete aardappel
Kokosyoghurt
Edamame boontjes
Verse peterselie of koriander
Zwarte sesamzaadjes
Instructies
Week de mungbonen en rijst in ruim water ten minste 4 uur of gedurende de nacht. Dit laatste vind ik zelf altijd het handigste! Spoel de bonen en rijst daarna goed af in een vergiet tot er alleen nog schoon water vanaf komt.
Schil de wortel en snijd in kleine blokjes. Zet de doperwten, het water en alle kruiden klaar.
Verwarm de kokosolie in een grote pan en voeg vervolgens de kruiden toe. Meng goed gedurende 15-20 seconden.
Voeg nu de bonen en rijst toe en meng met de kruiden.
Voeg het water toe en breng aan de kook. Roer goed door. Laat 20 minuten zachtjes pruttelen.
Na 20 minuten voeg je de wortelen en doperwten toe en laat je het geheel nog minstens 10 minuten doorkoken. Voeg vervolgens de kokosmelk toe en breng weer aan de kook. Laat nog 5 minuten zachtjes pruttelen.
Tot slot meng je de spinazie erdoor tot alles is geslonken. De Kitchari is klaar als de bonen, rijst en groenten mooi gaar zijn en het meeste vocht is opgenomen. Breng op smaak met zwarte peper.
Serveer de kitchari eventueel met gekozen toppings en geniet!
Notities
*Mungbonen koop je in biologische supermarkten zoals Ekoplaza en Marqt.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!