Ayurvedische summer Kitchari

Een verkoelend warm, voedzaam zomers gerecht waar je zowel je lichaam als geest een plezier mee doet. Nu we richting de zomer bewegen zijn we vaak geneigd om vaker te kiezen voor verkoelende gerechten en vaak betekend dit koude geserveerde gerechten met rauwe groenten. Enerzijds logisch, maar waar we vaak geen rekening mee houden is dat rauwe groenten en fruit veel meer moeite kosten voor ons lichaam om te verteren.

Deze zomerse bowl uit de Ayurvedische voedingsleer helpt je lichaam om ook in de zomer balans te vinden en je darmen gezond te houden. Juist in je bikini over het strand wil je geen last hebben van een opgeblazen buik en winderigheid. Deze bowl biedt uitkomst!

Gezondheid uit de Ayurvedische keuken

Veel gerechten uit de eeuwenoude Indiaanse, Ayurvedische keuken zijn glutenvrij, plantaardig zitten boordevol voedingsstoffen, zo ook deze bowl! Kitchari is een heerlijk vegetarisch stoofgerecht en komt uit de Ayurvedische keuken. Het is een traditioneel Indiaas gerecht op basis van rijst en mungbonen. Ontzettend voedzaam van oorsprong wordt Kitchari gebruikt om het lichaam te reinigen. Ideaal voor als je jezelf voordat de zomer begint van binnenuit een mooie boost wilt geven. Mungbonen ondersteunen je lichaam bij het afvoeren van afval- en gifstoffen waardoor we ons van binnenuit, fit en vitaal blijven voelen. Wil je hier meer over weten bekijk dan eens mijn Holistische Detox programma.

Variëren met groenten

In deze bowl heb ik gekozen voor wortel, spinazie en doperwten, maar je kunt eindeloos variëren. Ieder seizoen kent zijn eigen seizoensgroenten en deze kun je steeds aanpassen. Denk aan courgette, pastinaak, paprika, pompoen en zoete aardappel. In dit blog vind je een recept met onder andere courgette en pastinaak.

100% natuurlijke producten

Voor dit gerecht gebruik ik verschillende gedroogde kruiden. Helaas vallen kruiden en specerijen wereldwijd onder de meest bespoten plantensoorten, waardoor niet biologische gedroogde kruiden uit de supermarkt soms best wat bestrijdingsmiddelen kunnen bevatten. Zelf kies ik graag voor biologische, pure ingrediënten en ik ben echt verrast door de kruiden die ik voor dit gerecht gebruikte. Ze zijn afkomstig van de online webshop Pit&Pit en als je het potje openmaakt ervaar je direct het verschil en worden al je zintuigen geprikkeld, geweldig! 

Pit&Pit is een prachtige webshop boordevol 100% natuurlijke producten. Een kijkje nemen is zeker de moeite waard! 

Zomerse Kitchari met wortel en mungbonen

Glutenvrij, plantaardig en boordevol voedingsstoffen. Kitchari is een heerlijk vegetarisch stoofgerecht en komt uit de Ayurvedische keuken. Het is een traditioneel Indiaas gerecht op basis van rijst en mungbonen. Ontzettend voedzaam van oorsprong wordt Kitchari gebruikt om het lichaam te reinigen. Ideaal voor als je jezelf voordat de zomer begint van binnenuit een mooie boost wilt geven!
Voorbereidingstijd 4 uur
Bereidingstijd 40 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 250 gram mungbonen*
  • 150 gram ronde rijst volkoren
  • 280 ml kokosmelk
  • 1,5 liter gekookt water
  • 100 gram spinazie
  • 2 wortelen geschild en fijngesneden
  • 100 gram doperwten (diepvries)
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl zwart mosterdzaad
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/2 tl gemberpoeder of ca. 2 cm verse gember, fijngesneden
  • 1 el kokosolie
  • snuf kaneel
  • zwarte peper naar smaak

Toppings (optioneel)

  • Geroosterde groenten uit de oven zoals courgette, wortel en zoete aardappel
  • Kokosyoghurt
  • Edamame boontjes
  • Verse peterselie of koriander
  • Zwarte sesamzaadjes

Instructies
 

  • Week de mungbonen en rijst in ruim water ten minste 4 uur of gedurende de nacht. Dit laatste vind ik zelf altijd het handigste! Spoel de bonen en rijst daarna goed af in een vergiet tot er alleen nog schoon water vanaf komt.
  • Schil de wortel en snijd in kleine blokjes. Zet de doperwten, het water en alle kruiden klaar.
  • Verwarm de kokosolie in een grote pan en voeg vervolgens de kruiden toe. Meng goed gedurende 15-20 seconden.
  • Voeg nu de bonen en rijst toe en meng met de kruiden.
  • Voeg het water toe en breng aan de kook. Roer goed door. Laat 20 minuten zachtjes pruttelen.
  • Na 20 minuten voeg je de wortelen en doperwten toe en laat je het geheel nog minstens 10 minuten doorkoken. Voeg vervolgens de kokosmelk toe en breng weer aan de kook. Laat nog 5 minuten zachtjes pruttelen.
  • Tot slot meng je de spinazie erdoor tot alles is geslonken. De Kitchari is klaar als de bonen, rijst en groenten mooi gaar zijn en het meeste vocht is opgenomen. Breng op smaak met zwarte peper.
  • Serveer de kitchari eventueel met gekozen toppings en geniet!

Notities

*Mungbonen koop je in biologische supermarkten zoals Ekoplaza en Marqt.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
0 comments

Recente berichten

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept