Ga terug
+ servings

VEGAN KIMCHI

Geef pit aan je gerechten met zelfgemaakte Kimchi! Het enige dat je nodig hebt is een portie geduld.
Voorbereidingstijd 1 uur
Wachttijd 3 d
Totale tijd 3 d 1 uur
Porties 8 porties, ongeveer

Equipment

  • Luchtdichte weckpotten en keukenmachine of staafmixer met hak mogelijkheid.

Ingrediënten
  

Voor de Kimchi

  • 1 chinese kool van ongeveer 1 kg
  • 1 wortel geschilde en in dunnen plakjes gesneden
  • 3 bosuitjes in dunnen ringen gesneden
  • 1 tl zeezout

Voor de kruidenpasta

  • 4 cm verse gember geschilde en geraspt
  • 4 tenen knoflook geschilde en geperst
  • 40 ml appelazijn
  • 15 gram chilipoeder*
  • 10 gram paprikapoeder*
  • 2 tl sojasaus
  • 2 tl kokosbloesemsuiker
  • 1/2 witte ui in kleine stukjes gesneden

Instructies
 

  • Was de kool en laat goed uitlekken in een vergiet. Snijd vervolgens de onderkant van de kool en snijd de rest in stukken van ca. 2 centimeter. Doe de kool in een grote kom en meng de zout erdoor. Kneed het zout met je handen in de kool voor meer stevigheid in je kimchi. Laat de kool voor minstens 1 uur staan, maar liever langer. Ik liet de kimchi zelf 2,5 uur rusten.
  • Snijd ondertussen de andere groenten en zet de ingrediënten voor de pasta klaar. Snijd en schil deze ook alvast.
  • Maak de pasta door alle ingrediënten te mengen in een keukenmachine of gebruik de hakmolen van je staafmixer. Meng tot je een mooie gladde pasta hebt.
  • Voeg aan de kool nu ook de groenten en de smaakpasta toe en meng dit goed. Wrijf de pasta er echt goed in met je handen zodat alle groenten bedekt zijn met een laagje. Doe de kimchi vervolgens in een grote glazen pot en doe de deksel erop. Bewaar nu 24 uur zonder hem te openen. Na 24 uur laat je hem even luchtten, ongeveer 1 minuut, en vervolgens sluit je de deksel weer voor 24 uur. Dit herhaal je tot je de kimchi op gaat eten. Bewaar de kimchi op een donkere koele plek.
  • Je kunt de kimchi na 24 uur al opeten, maar als je de tijd hebt raad ik aan om hem minstens 3 dagen te laten staan zodat je de meest gunstige effecten van zowel de darmbacteriën als de smaken van de kimchi kunt ervaren. Na 3 dagen bewaar je de kimchi nog een week in de koelkast.
  • Wees niet bang als er wat schimmel of bubbeltjes op de kimchi ontstaat! Dit hoort bij het fermenteren van groenten. Ze zeggen ook wel: fermenteren is een soort van tuinieren en koken in één. Soms gaat het fout en soms ontdek je een geweldig smaakcombinatie! Ga lekker experimenteren en geniet van het hele proces!

EXTRA'S:

  •  *De kruiden kun je vervangen door het Koreaanse gochugaru-poeder. Deze vind je in Aziatische supermarkten.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!