Zelf vegan kimchi maken!

Nu denk je misschien kimchi? Daar heb ik echt nog nooit van gehoord! En dat is niet zo gek want in Nederland is kimchi nog niet heel bekend. kimchi is een Koreaanse specialiteit en vind je in Nederland vooral terug in restaurants en toko’s. Zelf ben ik ontzettend dol op deze smaakexplosie en het is zo jammer dat kimchi niet bekender is in Nederland. Het is namelijk ontzettend gezond, veelzijdig te gebruiken, leuk om te maken en super makkelijk. kimchi maken vergt alleen een beetje geduld!

Waarom is kimchi gezond?

Kimchi is een ingelegd product en door het fermentatieproces zit het vol met goede bacteriën. Door de antibacteriële kwaliteiten is het een flinke boost voor je immuunsysteem. De darmbacteriën die vrijkomen bij het fermenteren van groenten zijn goede darmbacteriën die een gezonde darmflora ondersteunen. Heb je regelmatig last van een onregelmatige stoelgang of ‘vage’ buik- en darmklachten dan kan het helpen om regelmatig gefermenteerde groenten te eten.

Wat is kimchi precies?

Nu we weten waarom kimchi zo gezond is wil je natuurlijk ook weten wat kimchi nou precies is? kimchi is een Koreaanse specialiteit van gefermenteerde groenten. De bekendste variant is met Chinese kool en garnalen. Niet vegetarisch dus! Je kunt kimchi, net als ik in dit recept gedaan heb, eenvoudig vegetarisch en zelfs vegan maken door de vis weg te laten en te vervangen door verschillende soorten groenten.

Wat heb je nodig voor een flinke portie kimchi?

Allereerst een portie geduld! Het fermenteren van groenten duurt namelijk minstens 24-48 uur, maar wordt nog lekkerder als je de groenten 3 dagen in een lucht dichte pot bewaard. Je hebt dus naast wat geduld een goede weckpot nodig om je groenten in te bewaren. Ik gebruikte voor dit recept twee super handige potten van Xenos die beide luchtdicht, makkelijk in gebruik en goed schoon te maken zijn.

De traditionele kimchi maak je dus met Chinese kool. In dit recept voegde ik daar nog wortel en bosui aan toe, maar je kunt zo veel variaties bedenken! Denk aan radijs, rode kool, bietjes, ui.. eigenlijk kun je bijna alle groenten fermenteren. Het leuke is om het zelf te gaan proberen en te ontdekken hoe het uitpakt.

En dan.. Je hebt kimchi gemaakt,
maar wat doe je er mee?

Ook deze mogelijkheden zijn eindeloos! Een traditionele manier is om de kimchi te mengen met overgebleven rijst. De rijst is dan wat plakkeriger dan als het net gekookt is. Het enige wat je dan hoeft te doen is de kimchi te mengen met de rijst en eventueel nog een scheutje sesamolie aan toe te voegen. Ik kon het natuurlijk niet laten om deze traditionele manier een beetje meer eigen te maken en serveerde de kimchi met pandanrijst, plakjes avocado, een spiegelei en zwarte sesamzaadjes. De rijst en avocado neutraliseren de pittige smaak van de kimchi, perfecte combinatie als je het mij vraagt!

Maar er zijn meer mogelijkheden. Je kunt de kimchi toevoegen aan een rijst- of oosterse noedelsalade, door een noedelsoep scheppen, op een broodje (vegetarische) knakworst serveren of als topping van een (vegan) burger zoals deze zwarte bonen burgers.

Het recept: vegan kimchi maken

VEGAN KIMCHI

Geef pit aan je gerechten met zelfgemaakte Kimchi! Het enige dat je nodig hebt is een portie geduld.
Voorbereidingstijd 1 uur
Wachttijd 3 d
Totale tijd 3 d 1 uur
Porties 8 porties, ongeveer

Equipment

  • Luchtdichte weckpotten en keukenmachine of staafmixer met hak mogelijkheid.

Ingrediënten
  

Voor de Kimchi

  • 1 chinese kool van ongeveer 1 kg
  • 1 wortel geschilde en in dunnen plakjes gesneden
  • 3 bosuitjes in dunnen ringen gesneden
  • 1 tl zeezout

Voor de kruidenpasta

  • 4 cm verse gember geschilde en geraspt
  • 4 tenen knoflook geschilde en geperst
  • 40 ml appelazijn
  • 15 gram chilipoeder*
  • 10 gram paprikapoeder*
  • 2 tl sojasaus
  • 2 tl kokosbloesemsuiker
  • 1/2 witte ui in kleine stukjes gesneden

Instructies
 

  • Was de kool en laat goed uitlekken in een vergiet. Snijd vervolgens de onderkant van de kool en snijd de rest in stukken van ca. 2 centimeter. Doe de kool in een grote kom en meng de zout erdoor. Kneed het zout met je handen in de kool voor meer stevigheid in je kimchi. Laat de kool voor minstens 1 uur staan, maar liever langer. Ik liet de kimchi zelf 2,5 uur rusten.
  • Snijd ondertussen de andere groenten en zet de ingrediënten voor de pasta klaar. Snijd en schil deze ook alvast.
  • Maak de pasta door alle ingrediënten te mengen in een keukenmachine of gebruik de hakmolen van je staafmixer. Meng tot je een mooie gladde pasta hebt.
  • Voeg aan de kool nu ook de groenten en de smaakpasta toe en meng dit goed. Wrijf de pasta er echt goed in met je handen zodat alle groenten bedekt zijn met een laagje. Doe de kimchi vervolgens in een grote glazen pot en doe de deksel erop. Bewaar nu 24 uur zonder hem te openen. Na 24 uur laat je hem even luchtten, ongeveer 1 minuut, en vervolgens sluit je de deksel weer voor 24 uur. Dit herhaal je tot je de kimchi op gaat eten. Bewaar de kimchi op een donkere koele plek.
  • Je kunt de kimchi na 24 uur al opeten, maar als je de tijd hebt raad ik aan om hem minstens 3 dagen te laten staan zodat je de meest gunstige effecten van zowel de darmbacteriën als de smaken van de kimchi kunt ervaren. Na 3 dagen bewaar je de kimchi nog een week in de koelkast.
  • Wees niet bang als er wat schimmel of bubbeltjes op de kimchi ontstaat! Dit hoort bij het fermenteren van groenten. Ze zeggen ook wel: fermenteren is een soort van tuinieren en koken in één. Soms gaat het fout en soms ontdek je een geweldig smaakcombinatie! Ga lekker experimenteren en geniet van het hele proces!

EXTRA'S:

  •  *De kruiden kun je vervangen door het Koreaanse gochugaru-poeder. Deze vind je in Aziatische supermarkten.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
0 comments

Recente berichten

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept