Let op: met het uitlekken en marineren moet je eerder beginnen!
Laat de tofu, zeker een uur van tevoren, goed uitlekken. Wikkel de tofu in een schone theedoek en leg deze tussen twee ovenschalen. Verzwaar met boeken. Het vocht moet er zoveel mogelijk uittrekken, dat is het allerlekkerste!
Snijd de tofu in blokjes van ongeveer 2 bij 2cm.
Maak de marinade door alle ingrediënten te mengen.
Doe de tofu blokjes in een bakje dat je kunt afsluiten. Giet er de marinade over. Sluit het bakje af en schud goed! Laat zeker een half uur staan.
Verwarm een (grill)pan. Prik de blokjes aan een satéprikker en bak de tofu aan alle kanten ongeveer 2-3 minuten tot ze mooi goudbruin zijn.
Verwarm voor satésaus in een steelpan de pindakaas met de melk of water. Roer tot een smeuïge satésaus ontstaat. Bepaal zelf de gewenste dikte en stem daar de hoeveelheid melk of water op af. Breng op smaak met het limoensap en voeg eventueel sambal toe.
Serveer de saté op een bord met de satésaus, lente ui en granola voor een knapperige bite.