Smaakvolle vegetarische saté van Tofu

Zelf aan de slag met vegetarische saté is helemaal niet ingewikkeld en nog leuk ook! Je moet even handig worden in het marineren en het goed laten uitlekken van de tofu, maar zodra je dat bent kan je eindeloos gaan experimenteren met verschillende kruiden en smaakcombinaties.

Bij dit recept maakte ik ook zelf een satésaus met 100% pindakaas en plantaardige melk, maar ook hier kun je eindeloos mee variëren. Voeg bijvoorbeeld eens een beetje sambal toe voor wat meer pit, citroengras, sojasaus en of knoflook.

Deze saté bakte ik in de koekenpan, maar hij leent zich ook perfect voor een grillpan of de BBQ!

SMAAKVOLLE VEGETARISCHE SATÉ VAN TOFU

Deze tofu saté smaakt heerlijk bij een portie ovengroenten, rijst met kroepoek of ga voor een frisse salade.
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 30 min
Wachttijd 30 min
Totale tijd 2 uur
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 500 gram tofu
  • 4 el water
  • 2 el sesamolie
  • 2 tl kurkuma
  • 2 cm gember geschild en geraspt
  • 1 el citroensap
  • 1 tl sambal (oelek)
  • Flinke snuf zeezout

Om te serveren

  • 2 lente uien
  • 2 handen granola

Voor de satésaus

  • 4 flinke el pindakaas met stukjes 100% pindakaas
  • 200 ml (plantaardige) melk of water
  • Sap van een halve limoen
  • Optioneel: sambal

Instructies
 

  • Let op: met het uitlekken en marineren moet je eerder beginnen!
  • Laat de tofu, zeker een uur van tevoren, goed uitlekken. Wikkel de tofu in een schone theedoek en leg deze tussen twee ovenschalen. Verzwaar met boeken. Het vocht moet er zoveel mogelijk uittrekken, dat is het allerlekkerste!
  • Snijd de tofu in blokjes van ongeveer 2 bij 2cm.
  • Maak de marinade door alle ingrediënten te mengen.
  • Doe de tofu blokjes in een bakje dat je kunt afsluiten. Giet er de marinade over. Sluit het bakje af en schud goed! Laat zeker een half uur staan.
  • Verwarm een (grill)pan. Prik de blokjes aan een satéprikker en bak de tofu aan alle kanten ongeveer 2-3 minuten tot ze mooi goudbruin zijn.
  • Verwarm voor satésaus in een steelpan de pindakaas met de melk of water. Roer tot een smeuïge satésaus ontstaat. Bepaal zelf de gewenste dikte en stem daar de hoeveelheid melk of water op af. Breng op smaak met het limoensap en voeg eventueel sambal toe.
  • Serveer de saté op een bord met de satésaus, lente ui en granola voor een knapperige bite.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
0 comments

Recente berichten

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept