Ga terug

VEGETARISCHE KÖFTE IN GROENTESAUS

Een verassend vegetarisch recept bomvol eiwitten! Ontzettend smaakvol door de Baharat kruiden en je komt makkelijk aan je dagelijkse portie groenten!
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 20 min
Wachttijd 5 min
Totale tijd 45 min

Ingrediënten
  

  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 rode ui fijngesneden
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 1 rode peper fijngesneden
  • 200 gram spinazie
  • 1 courgette in blokjes
  • 1 aubergine in blokjes
  • 3 verse tomaten in blokjes
  • 1 tl kaneel
  • 1 flinke el Baharat
  • Peper en zout naar smaak
  • Optioneel: zilvervliesrijst of quinoa

Voor de Köfte (ca. 10 balletjes)

  • 1 teentje knoflook gepeld en geperst
  • 400 gram zwarte bonen uit blik, 240 gram uitlekgewicht
  • 400 gram linzen uit blik, 265 gram uitlekgewicht
  • 80 gram (glutenvrij) broodkruim kruim van crackers of panko
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 el Baharat
  • 1 tl versgemalen zwarte peper
  • Optioneel: snufje zout

Instructies
 

Bereiding van de Köfte

  • Begin met het maken van de Köfte. Pel de knoflook en spoel de linzen en bonen af met koud water. Laat uitlekken in een vergiet.
  • Doe de bonen, linzen, paprikapoeder, baharat en peper in een grote mengkom. Stamp dit fijn met een aardappelstamper. Je kunt zelf kiezen hoe fijn je het geheel wilt hebben.
  • Meng nu de tomatenpuree en het broodkruim erdoor, breng op smaak met peper en eventueel zout en zet 5 minuten weg in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Haal het ‘deeg’ uit de koelkast en draai hier balletjes van. Ik haalde er 10 balletjes uit. Leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak 25 minuten in de voorverwarmde oven. Keer halverwege om.

De groentesaus

  • Ondertussen beginnen we met de groentesaus. Snijd alle groenten in het juiste formaat. Bak de knoflook en ui even aan in een scheutje olijfolie. Voeg de fijngesneden peper toe en bak ca. 2 minuten tot de ui zacht wordt.
  • Voeg nu de courgette en aubergine toe en bak dit tot ze zacht beginnen te worden. Nu voeg je de tomaten samen met de baharat en kaneel toe en bak je het geheel nog 2 minuten voordat je ook de gepelde tomaten toevoegt. Laat het geheel 15 minuten zachtjes pruttelen.
  • Als de saus is ingedikt voeg je de spinazie in delen toe en roer je dit tot alle spinazie geslonken is. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  • Tot slot voeg je de balletjes toe aan de saus en je bent ready to serve!

EXTRA'S:

  • Lunchtip: Houd twee porties apart en maak hier kleine burgertjes van voor de lunch van morgen. Je kunt deze eten op een broodje of bij een frisse salade. Heerlijk met een yoghurtsausje erbij.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!