Eiwitbommetje! Vegetarische Köfte in groentesaus

Een verassende vegetarische maaltijd bomvol plantaardige eiwitten, ijzer en vitamine C. Door de grote hoeveelheid groenten een boost voor je stofwisseling en immuunsysteem!

Voordat ik aan de slag ging met dit recept had ik nog nooit van Köfte gehoord en dat blijkt ook niet gek aangezien het een Turks vleesgerecht is! Door een samenwerking met Euroma kwam ik in aanraking met dit, voor mij onbekende, gerecht. Ik ging aan de slag met een vegetarische variant op Köfte en maakte er eiwitrijke balletjes op basis van linzen en zwarte bonen van. Erbij een heerlijke groentesaus en een nieuw recept is geboren

Baharat kruiden
Voor de samenwering met Euroma ging ik aan de slag met Baharat dat in het Arabisch letterlijk ‘specerij’ betekend. Het is een populaire specerijenmelange in het gehele Midden-Oosten. Deze warme, volle melange kenmerkt zich door ingrediënten zoals paprika en kaneel. Erg geschikt voor Arabische gerechten zoals hummus en falafel. Tot zaterdag 16 januari loopt er een toffe winactie op mijn Instagram met deze speciale kruidenmix!

Lunch variatie
Het recept van de balletjes is voor ongeveer 10 kleine balletjes, maar die krijg je waarschijnlijk niet op met zijn tweeën of drieën! Ik maakte daarom ook 2 kleine burgers van het deeg en gebruikte dit de volgende dag voor de lunch! Voor de man in huis op een Italiaanse bol met hummus, kiemgroenten en avocado en voor mijzelf met een flinke salade met rucola, tomaat, avocado, komkommer, paprika, druiven, cashewnoten en een dressing van olijfolie en balsamicoazijn.

Kidsproof
Eten er kinderen bij? Serveer er dan (zilvervlies)rijst, plakjes komkommer, cherrytomaatjes en een bakje ketchup bij. Doet wonderen om kinderen toch van dit eiwitrijke maaltje te laten mee proeven.

VEGETARISCHE KÖFTE IN GROENTESAUS

Een verassend vegetarisch recept bomvol eiwitten! Ontzettend smaakvol door de Baharat kruiden en je komt makkelijk aan je dagelijkse portie groenten!
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 20 min
Wachttijd 5 min
Totale tijd 45 min

Ingrediënten
  

  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 rode ui fijngesneden
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 1 rode peper fijngesneden
  • 200 gram spinazie
  • 1 courgette in blokjes
  • 1 aubergine in blokjes
  • 3 verse tomaten in blokjes
  • 1 tl kaneel
  • 1 flinke el Baharat
  • Peper en zout naar smaak
  • Optioneel: zilvervliesrijst of quinoa

Voor de Köfte (ca. 10 balletjes)

  • 1 teentje knoflook gepeld en geperst
  • 400 gram zwarte bonen uit blik, 240 gram uitlekgewicht
  • 400 gram linzen uit blik, 265 gram uitlekgewicht
  • 80 gram (glutenvrij) broodkruim kruim van crackers of panko
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 el Baharat
  • 1 tl versgemalen zwarte peper
  • Optioneel: snufje zout

Instructies
 

Bereiding van de Köfte

  • Begin met het maken van de Köfte. Pel de knoflook en spoel de linzen en bonen af met koud water. Laat uitlekken in een vergiet.
  • Doe de bonen, linzen, paprikapoeder, baharat en peper in een grote mengkom. Stamp dit fijn met een aardappelstamper. Je kunt zelf kiezen hoe fijn je het geheel wilt hebben.
  • Meng nu de tomatenpuree en het broodkruim erdoor, breng op smaak met peper en eventueel zout en zet 5 minuten weg in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Haal het ‘deeg’ uit de koelkast en draai hier balletjes van. Ik haalde er 10 balletjes uit. Leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak 25 minuten in de voorverwarmde oven. Keer halverwege om.

De groentesaus

  • Ondertussen beginnen we met de groentesaus. Snijd alle groenten in het juiste formaat. Bak de knoflook en ui even aan in een scheutje olijfolie. Voeg de fijngesneden peper toe en bak ca. 2 minuten tot de ui zacht wordt.
  • Voeg nu de courgette en aubergine toe en bak dit tot ze zacht beginnen te worden. Nu voeg je de tomaten samen met de baharat en kaneel toe en bak je het geheel nog 2 minuten voordat je ook de gepelde tomaten toevoegt. Laat het geheel 15 minuten zachtjes pruttelen.
  • Als de saus is ingedikt voeg je de spinazie in delen toe en roer je dit tot alle spinazie geslonken is. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  • Tot slot voeg je de balletjes toe aan de saus en je bent ready to serve!

EXTRA'S:

  • Lunchtip: Houd twee porties apart en maak hier kleine burgertjes van voor de lunch van morgen. Je kunt deze eten op een broodje of bij een frisse salade. Heerlijk met een yoghurtsausje erbij.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
0 comments

Recente berichten

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept