Vegetarische quinoa- kikkererwten burgers
Zelf vegetarische hamburgers maken, ik ben er gek op. Je bent verzekerd van een burger zonder zooi en je kunt heerlijk variëren met de ingrediënten.
Deze quinoa kikkererwten burgers zijn ontzettend smaakvol door de toevoeging van Ras en Hanout.
Erg leuk om in mini formaat te serveren bij een borrel of tapas avondje, maar ze zijn ook in normaal formaat perfect bij een AVG’tje in een nieuw jasje of bij een salade.
De burgers zitten door de toevoeging van quinoa en kikkererwten boordevol plantaardige eiwitten en daardoor zijn ze ook ontzettend geschikt voor na of voor het sporten.
Vind je het leuk om aan de slag te gaan met zelfgemaakte vega burgers? Bekijk dan ook eens dit recept voor zoete aardappel linzen burgers of deze jackfruit burgers.
Vegetarische quinoa- kikkererwten burgers
Deze burgers zijn ontzettend leuk om als hapje te serveren bij een borrel of tapas avondje, maar je kunt ze eenvoudig aanpassen naar een normaal formaat. Ook heerlijk bij een AVG'tje of als toevoeging aan een salade.
Equipment
- Keukenmachine
Ingrediënten
- 400 gram kikkererwten
- 200 gram maïs
- 1 tl sambal, harissa of Siracha
- 2 tenen knoflook gepeld en geperst
- ½ rode ui fijngesneden
- ½ courgette fijngesneden
- 1 el Ras el Hanout
- 40 gram (glutenvrije) havermout
- 75 gram quinoa
- Snufje zeezout
Voor erbij
- Mini hamburger broodjes
- Verse spinazie of sla
- Plakjes komkommer
- Reepjes paprika
- Spreads, zoals (bieten)hoemoes, muhammara of baba anoesch
Instructies
- Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Spoel de kikkererwten en mais af in een zeef en laat goed uitlekken.
- Doe de kikkererwten, mais, ui, courgette, sambal en Ras en Hanout in je keukenmachine. Voeg de geperste knoflook toe en meng eerst 30 seconden in je keukenmachine. Het ‘deeg’ mag nog wat grof zodat je een lekkere bite in je burgers krijgt. Oordeel zelf of het mengsel nog te grof is en zet indien nodig je keukenmachine nog even aan.
- Voeg vervolgens de gekookte quinoa, de havermout en het zeezout toe aan het mengsel en meng met een spatel. Zet het mengsel nu 30 minuten in de koelkast zodat het mooi stevig kan worden.
- Als het stevig is geworden verdeel je het deeg in ongeveer 10 stukken en draai je er ballen van. Hoeveel burgers je eruit haalt hangt af van de grote van de burgers. Je kunt ze natuurlijk zo groot of klein maken als je zelf prettig vind.
- Verwarm een flinke scheut zonnebloemolie in een koekenpan en druk de burgers met een spatel plat in de pan. Bak aan beide kanten op middelhoog vuur ongeveer 4 minuten tot ze mooi goudbruin kleuren. Ze worden niet helemaal hard aan de binnenkant, maar het is wel lekker als het buitenste korstje een beetje krokant gebakken is.
- Serveer vervolgens op een broodje met een lekkere spread, serveer bij een salade of ga voor een AVG’tje in een nieuw jasje. Eetsmakelijk!
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!