Plantaardige voeding, een natuurlijke Detox?

Wist jij dat een dag plantaardig eten je immuunsysteem een boost kan geven, je natuurlijke ontgiftingsproces activeert en hiermee ondersteunt om afvalstoffen af te voeren? In deze blog vind je een dagmenu waarmee je een volledige dag plantaardig eet zodat je jouw lichaam van binnenuit kunt reinigen zonder ingewikkeld ‘gedoe’.

Direct door naar het plantaardige dagmenu? Scroll dan snel door naar beneden.

Plantaardige voeding, wat doet het met je?

Het afgelopen jaar ben ik steeds vaker plantaardig gaan eten en dat bevalt mij zo ontzettend goed, dat had ik nooit gedacht! Het proces is helemaal vanzelf gegaan. Ik had helemaal geen doel om naast vegetarisch ook vaker vegan te gaan eten, maar het ging als vanzelf. Ik ervaar zelf ontzettend veel rust in mijn darmen na een plantaardige maaltijd, veel meer dan wanneer ik dierlijke eiwitten binnen krijg.

Breng je darmen tot rust met plantaardige voeding

Onrustige darmen hebben diverse oorzaken, maar een van de meest voorkomende oorzaak hangt samen met, misschien wel, de meest gemaakte ‘fout’ in de Nederlandse eetcultuur. Namelijk de voedselcombinatie van dierlijke eiwitten en zetmeel. Een broodje met kaas, pasta met parmezaan, een broodje ‘gezond’ .. We combineren dierlijke eiwitten nogal eens met zetmeel en dat is eigenlijk een combinatie die ons lichaam helemaal niet zo goed kan verteren. Toen ik dat doorkreeg ben ik steeds vaker een plantaardig eiwit gaan gebruiken in plaats van een dierlijk eiwit en dat bleken mijn darmen enorm te waarderen! Vervolgens ging het proces als vanzelf omdat ik echt voelde dat mijn lijf blij werd van een meer plantaardige leefstijl.

Nu eet ik niet 100% vegan, maar let ik wel op de voedselcombinaties. Een dierlijk eiwit combineer ik het liefst met lekker veel groenten. Een eitje roerbakken met tomaatjes, spinazie, paprika, bieslook en feta vind ik echt heerlijk en het zorgt ervoor dat je darmen niet overbelast raken doordat je het dierlijke eiwit niet in combinatie eet met zetmeel.

Het allerleukste aan plantaardige voeding? Het is helemaal niet ingewikkeld! Samen met Lislovescooking en Foodmaardangoed dook ik een dagje de keuken in om drie recepten te ontwikkelen om een dag plantaardig te eten. Je vind de recepten hieronder.

Hoe geeft plantaardige voeding je van binnenuit een Detox?

Wat mij betreft is het echt een must om je lichaam met regelmaat een grondige reiniging van binnenuit te geven. Zelf ben ik groot voorstander van detoxen, op welke manier dan ook. Of het nou een dag vasten is, een sapkuur of een volledige10-daagse detox, ik ben ervan overtuigd dat we door de blootstelling aan dagelijkse gifstoffen er goed aan doen om ons lichaam met regelmaat een schoonmaakbeurt te geven.

Plantaardige voeding ondersteunt het ontgiftingsproces en dat is zo waardevol om te weten, maar ook zeker om te voelen en ervaren. Je doet je lichaam een enorme gunst door met regelmaat een dagje plantaardige voeding in te plannen. Zo voorkom je laagdrempelige ontstekingen die op de lange termijn kunnen uitmonden in klachten waar je niet meer zo makkelijk van af kunt komen. Voorkomen is zoveel beter dan bestrijden!

Ben je benieuwd naar verschillende Detox manieren of wil je weten wat het beste bij jou past? Je kunt me altijd even een berichtje sturen via Instagram of mail naar lucy@yourmealplanners.nl.

Het plantaardige dagmenu:

Ontbijt: Baked ‘oats’ met kersen en boekweit

Melissa van Lislovescooking is echt de queen van de glutenvrije ontbijttaartjes, het is echt haar specialiteit! Dat zie je ook helemaal terug in dit recept. Van een ‘simpel’ gebakken havermout, maakt Melissa een groot feest!
Ingrediënten (1 ontbijt)

  • 30 gram boekweitvlokken of (glutenvrije) havermout
  • 60 gram plantaardige kwark/kokos yoghurt
  • 1/2 rijpe banaan
  • 1 tl bakpoeder
  • Vleugje vanille
  • 10 amandelen
  • 50 gram kersen
  • Optioneel: 1 blokje pure vegan chocolade

Houd je van zoet? Voeg dan een scheutje ahorn siroop toe.

Bereidingswijze (10 min. + 30 min. oventijd)

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Hak de amandelen in stukjes, ontpit de dadels en snijd deze in stukjes en prak de banaan.
  3. Meng alle ingrediënten, behalve een paar kersen en amandelen, door elkaar en schep in een ovenbestendig bakje.
  4. Verdeel de overige kersen en amandelen over het beslag en zet je bakje in de oven.
  5. Bak je baked oats voor 30 minuten in de oven en geniet ervan!

Ook erg lekker met stukjes gehakte chocolade door het beslag heen of duw het hele blokje chocolade in het midden van het beslag zodat je een chocolade kern krijgt.

Lunch: Glutenvrije, vegan, broodjes met verrassende toppings

1. Verrassend fris met bietjes en kokosyoghurt

Snijd 1 gekookte biet fijn en meng deze met half gesneden appeltje. Voeg er 1 el appelazijn plus een handje verse dille aan toe en breng op smaak met peper. Besmeer je (geroosterde) boterhammen met kokosyoghurt en maak af met het bietenmengsel.

2. Pimp je hummus Beleg je boterhammen met: Geroosterde groenten hummus + avocado + chiazaadjes + verse bieslook.

3. Peanut butter & Jam! Nog meer fans van deze combi? Ik ontdekte deze combinatie in mijn studententijd in Canada en werd opslag verliefd. Het werd echt mijn favo ontbijt voor op dagen dat ik de bergen in ging voor een flinke hike. Beleg je boterhammen met: 100% pindakaas + bosbessenjam + plakjes banaan + plakjes kersen + kokosrasp en eventueel pompoenpitten.

4. Chocolade- kokos broodje met blauwe bessenBeleg je boterhammen met: Kokosyoghurt + blauwe bessen + geraspte pure chocolade + gepofte quinoa

Diner: Vegan zoete aardappelburgers met linzen

Ingrediënten voor 5 burgers

  • 500 gram zoete aardappel
  • 50 gram havermout
  • 100 gram gekookte linzen
  • 1/2 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 el cashewspread (bijvoorbeeld van de AH)
  • 3 takjes verse koriander
  • 2 tl kurkuma
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder

Nodig: keukenmachine of staafmixer
Bereidingswijze (30 min.)

  1. Kook de zoete aardappels in ruim water gaar en verwijder daarna de schil.
  2. Pureer de zoete aardappels met alle andere ingrediënten in een keukenmachine of met een staafmixer. Wij kwamen erachter dat een blender hier minder geschikt geschikt is..
  3. Je kunt een deel van de linzen en havermout apart houden om deze in hun geheel door het beslag roeren voor wat extra bite in de burgers. Verdeel het beslag vervolgens in vijven en kneed er mooie, ronde burgers van.
  4. In een pan met olie bak je de burgers op hoog vuur voor ongeveer 5 minuten per kant. Serveer de burgers op geroosterde broodjes met extra cashewspread, verse koriander en bijvoorbeeld tomaat, guacamole en rucola.
1 comment

Recente berichten

One thought on “Plantaardige voeding, een natuurlijke Detox?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *