Gezond snacken
Onze samenleving zit vol verleidingen, op iedere hoek van de straat kan je tegenwoordig wel een ijsje, koekje of lekker broodje kopen en ja het is onwijs moeilijk om iedere keer de verleiding te weerstaan!
Helaas hebben we ook allemaal wel de ervaring dat als we ons voor de zoveelste keer hebben laten verleiden er toch een gevoel van spijt ontstaan en bleek dat croissantje, die gevulde koek of die magnum achteraf toch niet zo een goed idee.. Uiteraard is een keertje onwijs lekker en kan het helemaal geen kwaad! Maar het moet natuurlijk geen gewoonte worden..
Mijn oplossing? Ik zorg dat er thuis altijd iets lekkers te snacken is! En dat is iets wat me op de langere termijn ook nog een veel beter gevoel geeft, het is gezond, voedzaam en je krijgt er geen schuldgevoel van 😉
Van mijn orthomoleculair arts leerde ik om zo vaak als mogelijk een combinatie te maken van eiwitten, vetten & koolhydraten zodat de voedingsstoffen het beste worden opgenomen en zodat je na een snack ook écht een verzadigd gevoel hebt. Je kunt bijvoorbeeld naast een stuk fruit een paar nootjes eten en het beoogde effect is al behaald! Ingewikkeld hoeft het dus zeker niet te zijn!
Hieronder vind je vijf van mijn favoriete snacks, van super simpel tot net wat ingewikkelder, maar vooral stuk voor stuk lekker, voedzaam en gezond!
1. Rijstwafels met toppings
Voor welke kies combi kies jij?
- (Lactosevrije) kwark met kiwi en zonnebloempotjes
- Pindakaas of notenboter met blauwe bessen en kokosrasp
- Geprakte avocado met plakjes komkommer en cashewnoten
- Hummus met tomaatjes en basilicum
- Hüttenkäse met plakjes radijs, waterkers en sesamzaadjes
- Geitenkaasspread met aardbeien en verse munt
2. Appel met notenpasta
Appel met notenpasta of pindakaas is echt mijn favoriete snack! Ik snijd regelmatig een appel in stukjes en dip hem in de pindakaas (wel natuurlijk een 100% variant). Je kunt de appel ook net wat pimpen met plakjes banaan, granaatappelpitjes, geroosterde kokos en verse munt.
Het is een perfecte combinatie van eiwitten, vetten & koolhydraten!
3. Ijskoffie smoothie
Een koffie smoothie als tussendoortje is zo gek nog niet toch? Een soort ijskoffie, maar dan iets dikker. En nog gezond ook! Ik voegde bevroren bloemkool toe. What?! Oh yes het was zooo lekker! En het schuimlaagje met havermelk maakte hem helemaal af.
Ingrediënten 1 smoothie
– 1/2 banaan
– 1 kleine mineola
– 50 gram bevroren Bloemkool
– Shot espresso- 1 el eiwitpoeder
Topping
– Opgeschuimde Barista Oat milk
– Kaneel
– Blauwe bessen
Bereidingswijze (15 min)
1. Doe de banaan, mineola, bloemkool samen met een klein scheutje water in je blender en meng tot een gladde massa. Voeg tot slot het eiwitpoeder toe en blend nog even mee.
2. Zet een lekkere sterke shot espresso.
3. Schuim de melk op in je melkopschuimer.
4. Doe de smoothie in een mooi glas en schenk hier de koffie over. Roer een keer even door zodat de koffie iets naar onder zakt. Vervolgens schep je het melkschuim op je smoothie en top je hem af met een snuf kaneel en een handje blauwe bessen.
5. De smoothie is waarschijnlijk te dik om te drinken, maar zelf vind ik dat heerlijk! Lekker lepelen. Enjoy!
4. Snackplatter, de gezonde borrelplank!
Denk aan vers en gedroogd fruit, noten en groenten met dips. Breng lekker veel kleur op het bord en maak jezelf (en je kids) heel blij met een gezonde en heerlijke snack platter!
Mozzarella bolletjes op een prikkertje met tomaatjes, druiven en basilicum doen het sowieso altijd erg goed is mijn ervaring 🙂
5. Geroosterde kikkererwten
Hartige trek? Dan werken voor mij geroosterde kikkererwten echt fantastisch! Je kunt ze op verschillende manieren klaar maken, zoals deze die ik vaak maak om te snacken. En ik maak sowieso een dubbele portie als ik kikkererwten rooster voor door een bijvoorbeeld deze couscoussalade met halloumi.
Wat heb je nodig?
– 350 gr kikkererwten, goed afgespoeld en uitgelekt
– 1 el olijfolie
– 1 el komijnpoeder
– 1/2 el chilipoeder
– zout en peper naar smaak
How to?
Spoel de kikkererwten goed af onder koud water en laat uitlekken. Zet een koekenpan op het vuur en doe hier 1 el olijfolie in. Laat goed heet worden. Bak nu de kikkererwten samen met de kruiden c.a. 6 minuten tot ze goudbruin en knapperig worden. Schep steeds goed om.
Ps. Lislovescooking heeft ook een heerlijke variant voor knapperige kikkererwten en geeft je nog meer tips over de bereiding. Je leest er hier alles over!
Pps. Benieuwd naar het recept van de couscous met halloumi & geroosterde kikkererwten? Klik dan hier om naar de receptenapp te gaan!