5x snelle glutenvrije recepten
Om te laten zien dat glutenvrij eten helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn deel ik vandaag vijf glutenvrije recepten die in 20 minuten op tafel staan!
Voor mijn hormoonbalans vermijd ik gluten. Sinds vorig jaar zomer ben ik met deze journey begonnen en ik moet zeggen dat toen ik het advies kreeg van mijn orthomoleculair arts om geen gluten meer te eten ik toch echt wel even schrok! Want dat betekende geen ‘normaal’ brood meer, ik dacht direct dat ik geen havermout meer kon eten én hoe zat het dan met pasta en andere graansoorten?
Er ontstond een zoektocht die er uiteindelijk in een blije Lucy resulteerde, want ik kon nog veel meer eten dan ik van te voren dacht! Én ik ontdekte als snel dat glutenvrije recepten ook helemaal niet ingewikkeld hoeven te zijn!
Vandaag deel ik dan 5 glutenvrije recepten die in 20 minuten op tafel kunnen staan! Ik hoop je hiermee te kunnen inspireren!
1. Saté noedels met knapperige groenten
Ingrediënten (2-3 personen)
- 2-3 porties rijstnoedels (deze zijn glutenvrij)
- 2-3 eieren
- 1 courgette
- 1 rode peper, fijngesneden
- 200 gram asperge broccoli
- 200 gram Sugarsnaps
- 1 winterpeen, in dunne plakjes
Ter garnering: bosui, verse koriander limoensap, pinda’s, plakjes komkommer, sesamzaadjes
Nodig: Spirelli*
Voor de saus
- 3 el pindakaas (100%, zonder stukjes)
- 2 el sojasaus
- Sap van 1 limoen
- 200 ml water
- 1 tl chilivlokken
Bereidingswijze (20 minuten)
- Snijd de peper fijn en de wortel in dunne plakjes.
- Doe de wortel, sugarsnaps en asperge broccoli in een grote pan met water en kook deze even heel kort. C.a. 2 minuten. Giet vervolgens af.
- Meng ondertussen alle ingrediënten voor de saus.
- Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en spoel af met koud water.
- Zet een koekenpan op het vuur en bak hierin de eieren tot spiegeleieren. Ik hield een ei per persoon aan.
- Maak van de courgette linten met een spirelli.
- Zet een wok op het vuur en verwarm hier een scheutje olijfolie in. Bak de rode peper een minuut en voeg vervolgens de gekookte groenten toe. Roerbak c.a. 2 minuten en voeg dan de saus toe aan de groenten. Breng aan de kook en laat 2 minuten zachtjes pruttelen.
- Voeg nu de noedels en courgetti toe en meng alles goed. Roer gedurende 2 minuten steeds rustig door zodat de courgetti zacht kan worden.
- Serveer met jouw gekozen toppings en het spiegelei. Enjoy!
*Heb je deze niet dan kan het ook met een dunschiller of kaasschaaf. Dan heb je alleen iets dikkere linten.
2. Glutenvrije boekweit wraps met geroosterde kikkererwten
Ingrediënten (c.a. 6 wraps)
- 200 gram boekweitmeel
- 400 milliliter water
- 2 tenen knoflook , geperst
- 1 flinke hand verse tijm
- flinke snuf zout
Ingrediënten geroosterde kikkererwten
- 1 blik kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt.
- 2 tl paprikapoeder
- 1 tl komijnzaad
- 1 tl chilipoeder
- 1 tl zwarte peper
- snufje kaneel
- klein scheutje olijfolie
Bereidingswijze glutenvrije wraps (20 min)
1. Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom.
2. Meng met een garde of lepel alles goed door elkaar tot een mooi egaal beslag.
3. Verwarm een scheutje (kokos)olie in een koekenpan. Zet het vuur niet te hoog.
4. Giet dan een soeplepel van het beslag in de pan, draai met 1 hand de pan zodat het beslag uitloopt en veeg met een spatel het beslag helemaal rondom de pan zodat je een mooie dunne wrap krijgt. Dit is even een een klein klusje, maar bij de tweede heb je je handigheid gevonden.
5. Bak de wrap op laag vuur de ene kant knapperig, draai de wrap met een spatel om en bak de andere kant. Bak ze net zo lang tot ze mooi bruin worden.
6. Haal de wrap uit de pan en herhaal het proces tot je beslag op is.
Bereidingswijze geroosterde kikkererwten (20 min)
1. Spoel de kikkererwten af onder koud water en laat goed uitlekken. Dep vervolgens goed droog.
2. Verwarm de oven voor op 200 graden.
3. Verdeel de kikkererwten over de bakplaat en strooi de kruiden hierover. Verdeel de kruiden en een scheutje olijfolie over de kikkererwten en meng goed. Zet 10 minuten in de voorverwarmde oven. De kikkererwten zijn goed als ze goudbruin zijn.
Tip: Beleg je wrap met Vega nuggets, een lekkere (bieten)hummus en geitenkaasballetjes.
3. Vegan Shakshuka met boterbonen
Ingrediënten (2 personen)
- 1 ui, fijngesneden
- 2 tenen knoflook, geperst
- 1 blik gepelde tomaten
- 1 blik boterbonen
- 1 blik artisjok
- 200 gram spinazie
- C.a. 10 zongedroogde tomaten
- 1 tl korianderpoeder
- 1 tl gemalen komijnzaad
Om te serveren: (glutenvrij)stokbrood of een graansoort naar keuze
Bereidingswijze (20 minuten)
1. Snijd de ui en pel de knoflook. Zet een koekenpan op het vuur en bak hierin de ui aan. Pers de knoflook uit en bak even mee.
2. Laat de bonen en artisjok ondertussen uitlekken in een vergiet en voeg deze vervolgens samen met het korianderpoeder en komijnzaad toe aan de ui en knoflook.
3. Bak ongeveer 3 minuten en voeg vervolgens de zongedroogde tomaten en het blik gepelde tomaten toe.
4. Tot slot voeg je de spinazie in delen toe totdat alle spinazie is geslonken. Schep regelmatig door en laat c.a. 5 minuten zachtjes pruttelen.
5. Breng op smaak met peper & zout en serveer met stokbrood of een graansoort naar keuze.
6. Geniet van deze heerlijke & makkelijke maaltijd!
4. Bonensalade met Burrata
Ingrediënten (2-3 personen)
- 750 gram tomaten (Kies rijpe tomaten in verschillende kleuren en formaten, het is onwijs lekker en ziet er ook nog eens leuk uit!)
- 1 zak kleine rode kidneybonen (225 gram)
- 1 blik gemengelde bonen (400 gram)
- 2 el olijfolie van goede kwaliteit
- 2 bollen burrata
- Verse peterselie, een grote hand
- Verse basilicum, een grote hand
Voor erbij: tortillachips, crackertjes of een stokbroodje
Voor de avocadosaus
- 1 avocado
- Sap van een halve limoen
- 1 kleine rode ui
- 1 tl paprikapoeder
Nodig: staafmixer
Bereidingswijze (20 min)
1. Spoel de bonen af met koud water en laat goed uitlekken.
2. Snijd de tomaten in diverse formaten.
3. Snijd een grote hand basilicum en peterselie blaadjes fijn.
4. Meng in een grote saladekom de bonen, tomaten en kruiden. Voeg de olijfolie samen met wat peper en zout toe.
5. Maak de avocadosaus door de avocado, limoensap en paprikapoeder te pureren met je staafmixer. Snijd de rode ui vervolgens fijn en meng deze met een lepel door de avocadosaus.
6. Schep de bonensalade op 2 diepe borden en leg op elk bord een burrata. Snijd deze kruislings in zodat de vulling er een beetje uitkomt. Schenk nog wat olijfolie over de burrata en eventueel wat zwarte peper.
7. Serveer met de avocadosaus en wat lekkers om te dippen.
5. Aziatische roerbak met bloemkoolrijst, tofublokjes & spiegelei
Ingrediënten (2-3 personen)
- Bloemkoolrijst 400 gram
- 1 bakje Aziatische gekruide Sojablokjes (Bijv. Sofine)
- 250 gram Cherrytomaten, gehalveerd
- 200 gram spinazie
- 250 gram kastanjechampignons, in plakjes
- 1 rode ui, gesnipperd
- 2 – 3 eieren
- 3 el Sojasaus
- 1 el Sesamolie
Ter garnering: bosui & cashewnoten
Bereidingswijze (20 minuten)
1. Snijd de groenten in het juiste formaat.
2. Zet een wokpan met een scheutje (kokos)olie op het vuur en bak hierin de ui glazig. Voeg vervolgens de champignons toe en bak tot ze wat zachter beginnen te worden. Voeg nu ook de bloemkoolrijst, sojablokjes en cherrytomaten toe.
3. Roerbak de groenten c.a. 3 minuten tot ze zacht beginnen te worden. Voeg nu de sojasaus toe en vervolgens de spinazie in delen. Ga hiermee door tot alle spinazie geslonken is. Zet het vuur laag.
4. Zet een koekenpan met een scheutje olijfolie op het vuur en laat goed heet worden. Breek voorzichtig de eieren boven de pan zodat de dooier mooi heel blijft. Bak de eieren op laag vuur ongeveer 4 minuten tot ze gaar zijn geworden.
5. Roer nu de sesamolie door de gewokte groenten.
6. Serveer de roerbak met het spiegelei en garneer met gesneden bosui en een handje cashewnoten.