Is zonnebrand gezond?
Zonnebrand en gezond? Ik snap helemaal dat je deze twee begrippen niet direct met elkaar verbind. Maar na het lezen van dit blog komt daar misschien een verandering in.. In dit blog leg ik de basis uit over zonlicht, geef ik aandacht aan de gezondheid van zonnebrand en geef ik drie handige tips om de kracht van het zonlicht volledig te benutten voor jouw gezondheid!
De kracht van zonlicht: de aanmaak van vitamine D
Zonlicht, wie is er niet gek op? Als de zon schijnt dan veranderd de stemming. We zijn vrolijk, alles lijkt minder zwaar en we hebben het gevoel dat we de wereld aan kunnen. Heerlijk vind ik deze ‘summer vibe’!
Als we praten over zonlicht en gezondheid dan denken we al snel aan alle vitamine D die de zon aan ons geeft. Heerlijk even wat Vitamine D opsnuiven in het zonlicht!
Vitamine D speelt een belangrijke rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. Hoeveel vitamine D er wordt aangemaakt hangt af van de duur van de blootstelling, hoogte en breedtegraad van de locatie, het seizoen, huidpigmentatie en de hoeveelheid blootgestelde huid.
Natuurlijk zonlicht is niet alleen goed voor de aanmaak van Vitamine D, we hebben het ook nodig voor een goede slaap en stemming. Het zorgt ervoor dat ons bioritme in werking wordt gesteld en dat we een dag- en nacht ritme hebben. Zonlicht is opgebouwd uit verschillende soorten licht, waaronder UVA en UVB. In zonlicht zit veel meer UVA dan UVB en dat is mega interessant. Waarom? Kort gezegd, de meeste zonnebrand bevatten zowel bescherming tegen UVA als UVB. Door te smeren met zonnebrand met een hoge bescherming UVB bescherm je jezelf dus ook voor een gezonde portie vitamine D.
UV-A: Rimpels, bruiningUV-B: Vit. D3, rode huid (verbranding)
Welke zonnebrand kies jij?
Met het gebruik van zonnebrand bescherm je jouw huid tegen de zon, maar het is interessant om eens te kijken of je jezelf wel tegen het juiste licht beschermt? En wat je nou eigenlijk precies op je huid smeert..
Laten we direct beginnen met de schadelijke stoffen in de meeste zonnebranden. We kunnen er namelijk niet omheen dat zonnebranden vol zitten met chemicaliën. Chemicaliën die zowel schadelijk zijn voor jou als voor je leefomgeving. Deze stoffen zijn ook schadelijk voor je huid.
De eerste stap is daarom om een zonnebrand te kiezen op natuurlijke basis met, het liefs met, biologische ingrediënten. Ik kan deze merken zeker aanraden: Mádara & Bio Solis.
Zoals hierboven al kort aangegeven bevat zonlicht zowel UV-A als UV-B, waarvan meer UV-B en dat is ook precies het licht dat verantwoordelijk is voor de productie van vitamine D, ook wel cholecalciferol of vitamine D3.
Zit in jouw zonnebrand een hoge bescherming tegen UV-B dan wordt je dus ook beschermd tegen een natuurlijk portie vitamine D! En dat is precies hetgeen we juist uit de kracht van de zon willen halen. Je zonnebrand checken op de bescherming tegen zowel UV-A als UV-B is dus een must. Leveranciers van zonnebrand hebben gelukkig recent de opdracht gekregen om een hogere bescherming tegen UV-A toe te voegen. Geheel terecht wat mij betreft! Uit onderzoeken in gebleken dat UV-A de kans op huidkanker verhoogt en UV-B daarin veel minder schadelijk is.
Genieten van de zon, maar dan wel veilig. 3 handige tips:
Zonlicht maakt ons vrolijk, zorgt voor een natuurlijk dag- en nacht ritme, de aanmaak vitamine D, een mooie gebruinde huid, een relaxed gevoel… Kortom, zonlicht helpt bij een gelukkig en ontspannen leven!
Het is echter wel goed om bewust om te gaan met de kracht van het zonlicht en de bescherming die we onszelf geven. Hierbij mijn 3 tips om niet alleen veilig om te gaan met de zon, maar ook de kracht van het zonlicht optimaal te benutten voor je gezondheid!
- Bouw de blootstelling van je huid aan zonlicht op. Ga dus niet vanuit het niets uren in de zon liggen bakken. Ga veel naar buiten, ook in het voorjaar en zorg op deze manier dat je huid op een veilige manier kan wennen aan de blootstelling van de zon.
- Ga op warme dagen al vroeg een portie Vitamine D opsnuiven in de ochtendzon! Zonder de bescherming van zonnebrand kan je prima 15 tot 30 minuten genieten van de ochtendzon. Zonder (zonne)bril en het liefst met de ogen gesloten om zo de vitamine D volledig te kunnen opnemen.
- Ga je langer de zon in? Kies dan voor een zonnebrand op natuurlijke basis met, het liefs, biologische ingrediënten.