Vegan pompoenrisotto met paddenstoelen
Deze vegan risotto met pompoen, paddenstoelen en zoete amandelen is onwijs romig en bomvol smaak. Echt comfort food als je het mij vraagt en perfect passend bij de herfst.
Samen met Marisa van Rotterdam Food ging ik de keuken in om aan de slag te gaan met heerlijke recepten die wij beiden ontvingen van Isabel van De Hippe Vegetariër.
Het thema? Stay Positive! Ik vind het een ontzettend mooi initiatief want ik weet wel zeker dat we allemaal wel een beetje positiviteit kunnen gebruiken. En waarom zouden de we dat niet omzetten in creatieve kunsten in de keuken? Ik vind het zelf een top idee!
Gerechten met een twist, die we normaal misschien alleen in een restaurant zouden bestellen, maar waar we thuis niet zo snel mee aan de slag gaan. Laat je verrassen!
VEGAN POMPOENRISOTTO
Ingrediënten
- 300 gram risottorijst
- 1 flespompoen
- 200 gram gemengde paddenstoelen
- 2 rode uiten
- 2 tl balsamicoazijn of mandarijn azijn
- 100 gram amandelen
- 2 el agavesiroop
- 1,25 l groentebouillon
- 10 takjes verse salie of tijm
- 4 el olijfolie
- Zout & peper
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Verwijder de schil en zaadlijsten van de pompoen en snijd het vruchtvlees in blokjes van 2 cm. Snijd de rode uien in ringen, scheur eventuele grote paddenstoelen in kleinere stukken en snijd de salie grof.
- Verdeel de pompoenblokjes over een met bakpapier beklede bakplaat, breng op smaak met zout en peper en besprenkel rijkelijk met olie. Rooster het geheel 20 minuten in de oven.
- Haal de pompoen uit de oven en verlaag de oventemperatuur naar 175 °C.
- Meng de amandelen met de agavesiroop en verdeel deze over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de amandelen 10 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Schud de amandelen halverwege de kooktijd een keer om.
- Verhit ondertussen twee eetlepels olijfolie in een pan met dikke bodem en voeg hier Lassie risottorijst aan toe, roerbak de rijstkorrels totdat de korrels glanzen. Voeg ongeveer een soeplepel bouillon toe aan de pan en wacht tot de bouillon is opgenomen voordat je een nieuwe lepel bouillon aan de risotto toevoegt. Herhaal deze stap totdat de risotto gaar is en de bouillon op is, dit duurt ongeveer 20 minuten. Roer tot slot de pompoen door de risotto.
- Verhit ondertussen een eetlepel olijfolie in een koekenpan en roerbak hier de paddenstoelen in op hoge temperatuur, dit duurt ongeveer 5 minuten, voeg de laatste minuut de gesneden salie of tijm toe.
- Voeg opnieuw een eetlepel olijfolie toe aan de pan en roerbak de rode ui op middelhoge temperatuur totdat deze zacht is geworden, dit duurt ongeveer 5 minuten. Voeg de balsamico- of mandarijnazijn toe aan de rode ui, verlaag de temperatuur en laat het geheel nog 2-3 minuten pruttelen.
- Verdeel de pompoenrisotto over de borden en garneer met gebakken paddenstoelen, rode ui en geroosterde amandelen.
- Geniet van dit quarantaine comfort food en #staypositive