3 heerlijke plantaardige spreads
Vaker plantaardig eten heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen. In mijn vorige blog schreef ik over hoe plantaardige voeding kan helpen om je lichaam te ontgiften en daarmee je lichaam een mooie reset te geven.
Vind je het nog lastig om het vlees en vis te vervangen op momenten dat je jezelf wilt verwennen, iets te vieren hebt of misschien vind je de smaken van plantaardige voeding gewoon niet heel erg denderend? Dan ben je hier op de goede plek!
In dit blog vind je drie heerlijke spreads voor op brood of bij de borrel waarbij je het vlees of vis niet zult missen! Verassende smaken, boordevol gezondheidsvoordelen en optimaal genieten. Ga jij ook lekker aan de slag?
Ik vind het super leuk als je jouw ervaringen met mij wilt delen. Tag @yourmealplanners op Instagram of Facebook en deel jouw plantaardige eet moment. Geniet ervan!
Recept 1: Vega ‘Tonijn’ salade
Ingrediënten voor een flink bakje salade
- 225 gram kikkererwten
- 1 kleine rode ui
- 1/2 stengel bleekselderij
- ca. 8 zongedroogde tomaten
- 2 el plantaardige yoghurt of kwark
- 1 el vegan mayonaise
- 1 tl paprikapoeder
- Sap van een halve limoen
- Peper & zout
Optioneel: norivel
Bereiding (15 min)
- Spoel de kikkererwten af met koud water en laat goed uitlekken in een zeef. Doe ze vervolgens in een grote mengkom en prak ze fijn met de bolle kant van een vork (dat gaat het makkelijkste!).
- Snijd de rode ui en bleekselderij fijn. Snijd de zongedroogde tomaten in dunne plakjes.
- Meng de kikkererwten met de rode ui, bleekselderij, zongedroogde tomaten, plantaardige yoghurt, mayonaise, paprikapoeder en het sap van de halve limoen. Breng op smaak met peper en zout.
- Voor een echt ‘vissige’ smaak voeg je een in stukjes gesneden norivel toe.
Deze salade is heerlijk bij de borrel op een toastje, maar smaakt ook heel goed in een gegrilde wrap. Ik belegde deze wrap met wat spinaziebladeren en de salade en legde hem vervolgens in mijn grill. Heerlijk! Een andere optie is om je boterhammen te toasten en te beleggen met avocado, tomaat en deze salade. Je hebt een gegarandeerd een top lunch!
Recept 2: romige doperwtenspread
Ingrediënten voor 1 bakje
- 300 gram doperwten (diepvries)
- 2 tenen knoflook
- Sap van een halve citroen
- 100 gram cashewnoten, geweekt
- 30 gram verse basilicum
- 2 el olijfolie
- Eventueel meer olijfolie / water om hem smeuïger te maken
Nodig: Keukenmachine of blender
Bereiding (10 min)
- Wel de cashewnoten in lauwwarm water voor ongeveer 5 minuten, maar dit mag altijd langer. Hoe langer hoe romiger je spread uiteindelijk wordt.
- Doe alle ingrediënten in je keukenmachine of blender en laat hem draaien tot er een smeuïge massa is ontstaan.
Heerlijk op een toastje of op een geroosterde boterham met (plantaardige) feta of een gekookt eitje. Ook heerlijk door de pasta. Ideaal als er kinderen mee eten en er ‘ongemerkt’ wat groenten gegeten moeten worden 🙂
Recept 3: Hummus met Kerrie & Kokos
Ingrediënten voor 1 bakje
- 350 gram gedroogde kikkererwten
- 2 tenen knoflook
- 125 ml kokosmelk
- 4 tl kerriepoeder
- 2 el Tahin (Sesampasta)
- 2 el limoensap
- Peper & zout
Optioneel: chilipoeder als je van pittig houd en peterselie ter garnering.
Bereiding (overnight + 90 min kooktijd + 10 min bereiden)
- Week de kikkererwten een avond van te voren in ruim water. De volgende dag hebben ze nog een kooktijd van ca. 90 minuten. Bekijk even de verpakking voor de kooktijd van de kikkererwten die jij gebruikt.
- Hierna is het een kwestie van alle ingrediënten in de keukenmachine en lekker proeven om te zien wat er nog mist.
Geen tijd? Maak de hummus dan met kikkererwten uit pot. Liever niet uit blik in verband met de chemische stof BPA. Ik kies er het liefst voor om de kikkererwten zelf te weken en koken omdat de hummus dan echt een stuk romiger wordt!