De makkelijkste ontbijt pannenkoekjes
Pannenkoeken voor het ontbijt of de lunch dat wil je toch het liefst iedere dag? En met deze simpele banaan- ei pannenkoekjes kan dat. Ze zijn voedzaam, gezond en met het basisrecept kun je eindeloos variëren!
Ik geef je in dit blog lekker veel opties.
Alvast een tip vooraf: maak direct een dubbele portie zodat je de volgende dag ook direct een voedzaam ontbijt, of lunch, klaar hebt staan.
Stap voor stap aan de slag met gezonde bananenpannenkoeken
Het basisrecept voor gezonde ontbijt pannenkoekjes
Wat heb je nodig voor twee porties?
- 1 rijpe banaan
- 2 eieren
- 3 el havermout
- Kaneel
Optioneel: 1 tl bakpoeder (zonder kan ook, maar dan worden ze iets platter. Smaakt niet minder!)
Hoe maak je ze?
- Prak de banaan fijn met een vork. Meng met de eieren, de havermout en kaneel.
- Zet een koekenpan met een scheutje zonnebloemolie op het vuur en verwarm goed. Maak met een lepel 3-4 pannenkoekjes in de pan en keer pas als er in de bovenkant belletjes ontstaan. Dan kun je ze makkelijk keren met een spatel. Herhaal tot het beslag op is.
- Verdeel over twee borden en serveer met een lekkere lepel (plantaardige) kwark of yoghurt, nootjes, zaden en lekker veel vers fruit. Enjoy!
Drie variaties op het basisrecept
1. Ontbijt pannenkoeken met groenten
Zoals gezegd, met het basis recept kunt je eindeloos variëren. Waaronder door een portie groenten toe te voegen. Je krijgt dan direct een goede vitamine boost aan het begin van de dag. Mijn favoriet is door courgette en blauwe bessen aan het beslag toe te voegen, maar je kunt ook heel goed geraspte wortel of biet toevoegen. Bij de laatste krijg je ook nog eens een hele mooie roze kleur.
Ik neem je even stap voor stap mee bij het maken van mijn favoriete recept; pannenkoekjes met Courgette & Blauwe bes.
2. Variatie zonder havermout
Ben je geen havermout liefhebber, heb je even geen havermout in huis of heb je een nikkel allergie? Dan kan je de havermout in dit recept heel eenvoudig vervangen door amandel- of kokosmeel. Je gebruikt dan net iets minder dan met havermout dus gebruik niet meer dan twee eetlepels en voeg het liefst wel een theelepel bakpoeder toe voor net wat meer luchtigheid.
3. Plantaardige pannenkoeken
Eet je plantaardig of grijp je net mis wat betreft de eieren? No problem!Voor een vegan variant kun je twee dingen doen. Je kunt de eieren vervangen met 100 gram appelmoes óf 3 eetlepels water plus 1 eetlepel chiazaad. In dit recept heeft mijn voorkeur de appelmoes omdat chiazaad al snel de overhand neemt. Daarnaast worden de pannenkoekjes naar mijn smaak iets te pudding achtig. Maar smaken verschillen dus wellicht is het voor jou wel dé perfecte vervanging!