Zoete aardappel- linzen burgers
Veggie Friday! Een nieuwe rubriek op de website, vanaf vandaag ga ik iedere vrijdag een recept voor een vegetarische vleesvervanger delen die je helemaal zelf kunt maken! Van heel eenvoudig tot net iets ingewikkelder, allemaal gezond, voedzaam en boordevol groenten. Precies zoals ik het liefste mijn maaltijden samenstel!
Waarom vleesvervangers zelf maken?
In de supermarktschappen vind je tegenwoordig een groot assortiment aan vleesvervangers. Er is meer dan genoeg keuze dus waarom zou je dan toch zelf aan de slag gaan? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: zelf maken is niet alleen gezonder omdat je zelf in de hand hebt welke ingrediënten je gebruikt, het is ook nog eens lekkerder en ontzettend leuk om te gaan ervaren wat er wel niet mogelijk is met peulvruchten en groenten.
We trappen af met deze zoete aardappel- linzen burger die je als ouderwets AVG’tje kunt serveren, maar ook net als ik kunt eten met een portie quinoa en spruitjes uit de oven. Of serveer op een broodje met al je favoriete toppings.
Aan de slag met de zoete aardappel- linzen burgers? Het is niet ingewikkeld!
ZOETE AARDAPPEL- LINZEN BURGERS
Equipment
- Staafmixer
Ingrediënten
- 150 gram zoete aardappel
- 200 gram linzen (uitlekgewicht)
- 50 gram (glutenvrije) havermout
- 1,5 tl ras el hanout
- 1 grote sjalot
- 2 tenen knoflook
Instructies
- Snijd de sjalot fijn en pel de knoflook. Schil de zoete aardappel en snijd in kleine blokjes.
- Kook de zoete aardappel in ongeveer 10 minuten zacht.
- Verwarm een scheutje zonnebloem- of kokosolie in een koekenpan en bak hierin de ui even aan. Pers de knoflook uit boven de pan en bak even mee. Voeg nu de ras en hanout samen met een klein scheutje water toe en bak ongeveer 3 minuten tot de ui zacht en mooi glazig is geworden. Zet het vuur uit.
- Spoel de linzen af met koud water en laat goed uitlekken.
- Pak een grote mengkom waar je ook je staafmixer in kunt gebruiken. Doe de gebakken knoflook en uit, de gekookte zoete aardappel, linzen en de havermout in de kom en pureer grof met je staafmixer. Let op: grof pureren zodat je een betere structuur voor de burgers hebt!
- Maak 4 grote of 6 kleinere burgers van het deeg.
- Zet de koekenpan weer op het vuur en verwarm een scheutje zonnebloem- of kokosolie. Bak hierin de burgers ca. 4 minuten aan beide tot ze goudbruin en licht knapperig aan de buitenkant zijn.
- Serveer met gekookte quinoa, groente uit de oven of ga voor een stoere burger op een broodje met een lekkere mayonaise, tomaat, komkommer en kiemgroenten.
EXTRA'S:
- Serveertip: Bekijk hier het recept voor de kruidenmix die heerlijk smaakt bij aardse ovengroenten zoals spruitjes, wortel, zoete aardappel en pompoen. Heerlijk om bij de burgers te serveren met quinoa en een heerlijke (vegan) mayonaise.