Gezondere carrotcake met kokos frosting en granola vulling
Ben jij ook zo dol op gezondere bakrecepten waar je zonder schuldgevoel heerlijk van kunt genieten? Ik vind het zelf super leuk en interessant om te experimenteren met alternatieven voor geraffineerd suiker en dat is in deze cake maar al te goed gelukt!
Deze cake is gezoet met dadels, heeft een frosting van kokosyoghurt, er zit wortel in voor de nodige vitaminen. En.. wat denk je van een crunchy bite door de eiwitrijke granola van Meesters van de Halm?
Zoveel verschillende soorten granola, welke kies jij?
Als jong meisje was ik onwijs gek op een lekkere bite door de yoghurt. Mijn moeder kocht in het weekend dan ook steevast krokante Cruesli die we dan mochten eten door onze vla of yoghurt. Heerlijk vond ik dat, die stevige bite… Och! Maar hoe lekker ook, ik kreeg er ook regelmatig enorme buikklachten van.. Ik had toen nog geen idee dat Cruesli helemaal niet zo een gezonde toevoeging is als ik destijds dacht.
Des te leuker vond ik het toen Meesters van de Halm mij benaderde om aan de slag te gaan met hun nieuwe lijn granola smaken, allemaal een stuk gezonder doordat ze suikerarm, eiwitrijk of vezelrijk zijn. Ontzettend tof vind ik het om te zien dat er steeds gezondere alternatieven op de markt komen die ook nog eens minstens zo lekker zijn!
Waar let je op bij het kiezen van granola?
Hier kan een heel boek over worden geschreven, maar ik probeer het kort en bondig te houden aan de hand van een aantal punten.
De ingrediënten
Wellicht een inkoppertje, maar bekijk altijd eerst de ingrediënten op de verpakking. Zijn er veel ingrediënten die je niet kent en die je op moet zoeken? Dan kun je er vanuit gaan dat dit niet de gezondste keuze is qua granola. Zoek dus nog even verder!
Calorieën
Ben je geneigd om naar het aantal calorieën per 100 gram te kijken en op basis hiervan een keuze te maken? Laat jezelf dan niet voor de gek houden en bekijk de calorieën altijd in het grotere geheel. Ik zet het heel bewust onder het kopje ingrediënten want de hoeveel calorieën zegt niet altijd iets over de gezondheid van een granola. Er kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van kunstmatige zoetstoffen waardoor de granola lager in calorieën komt, maar meer ingrediënten bevat die niet door jouw lichaam worden herkend. Hiernaast spelen het soort ingrediënten een rol. Vergelijk een notengranola bijvoorbeeld liever niet met een variant zonder noten want noten bevatten altijd meer calorieën. Appels en peren vergelijken heeft ook geen zin! Mijn tip: beoordeel een granola niet alleen op het aantal calorieën. Wil je dit liever wel? Bekijk dan in ieder geval dat er geen kunstmatige ingrediënten inzitten.
Koolhydraten en suikers
Let bij het kiezen van een granola op de hoeveelheid koolhydrathen en suikers. Veel verpakkingen zijn misleidend en geven de indruk dat je een gezond product aanschaft. Check altijd de hoeveelheid koolhydraten en suiker in combinatie met de zoetstoffen die worden gebruikt. Ook hier geldt dat als een granola bijvoorbeeld gezoet is met dadels heel anders in je lichaam wordt verwerkt dan een granola gezoet op basis van basterdsuiker. Wil je meer weten over suikers en koolhydraten? Bekijk dan dit blog waar in ik uitgebreid het verschil uitleg tussen langzame en snelle koolhydraten.
Vezels
Kies een granola het liefst zo hoog mogelijk in vezels. Vezels dragen bij aan een gezonde spijsvertering. De Nederlandse wet heeft het makkelijker gemaakt om hierin een bewuste keuze te maken. Er is namelijk bepaald dat een product een ‘bron van vezels’ genoemd mag worden als er sprake is van minstens 3 gram vezels per 100 gram. Staat er ‘rijk aan vezels’ op de verpakking? Dan moet het gehalte vezels per 100 gram nog wat hoger liggen, namelijk 6 gram. Wil jij een gezonde keuze maken? Kies dan voor een vezelgehalte van meer dan 8 gram!
Zout
Hier kan ik heel kort over zijn. Kies het liefst de granola met de minste zout! De meeste van ons krijgen gedurende de dag eerder teveel dan te weinig zout binnen dus hier geldt zeker de regel: less is more!
Welke granola jij kiest is natuurlijk helemaal jouw keuze. Zelf ben ik zeker fan geworden van de nieuwe granola lijn van Meesters van de Halm. Een aanrader om een bewuste en gezonde keuze te maken op het gebied van ontbijtgranen.
En nu snel door naar het geweldige recept: gezondere carrotcake met crunchy granola vulling!
GEZONDERE CARROTCAKE MET KOKOS FROSTING EN GRANOLA VULLING
Equipment
- Keukenmachine en cakevorm
Ingrediënten
- 100 gram amandelmeel
- 120 gram dadels ontpit
- 150 gram wortel geraspt
- 3 eieren
- 50 ml zonnebloemolie
- 1 el kaneel
- 1 tl gemalen kardemon
- 1 tl bakingsoda + 1 tl appelciderazijn
- 1 sinaasappel
- 3 grote handen eiwitrijke granola, bijvoorbeeld: Meesters van de Halm
- 100 ml dikke kokosyoghurt
- Sap van een halve limoen
- 1 tl honing
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Rasp de wortels en de schil van de sinaasappel fijn.
- Doe de sinaasappelrasp, eieren, zonnebloemolie en kaneel in de mengkom van je keukenmachine en meng kort.
- Voeg de wortel bij het beslag en meng kort. Voeg vervolgens ook de ontpitte dadels en het meel toe en meng nogmaals.
- Meng nu 2 handen granola met een spatel door het beslag zodat het niet fijn wordt gemalen en zijn lekkere crunch behoudt!
- Tot slot voeg je de bakingsoda toe en giet je hier de appelciderazijn over zodat de baking soda geactiveerd wordt. Meng nogmaals met de spatel even door.
- Bak de taart in 45 minuten gaar.
- Maak ondertussen de frosting door de kokosyoghurt te mengen met de honing en het sap van een halve limoen.
- Laat de cake minstens een uur afkoelen voordat je de frosting erop doet.
- Versier de cake met de overgebleven granola en enjoy!
One thought on “Gezondere carrotcake met kokos frosting en granola vulling”