Vegetarische linzenstoof met gegrilde aubergine

De dagen zijn nu echt korter en een stuk donkerder, de herfst heeft zijn intrede gedaan! Frisse wind, regen, de zon die rond 6 uur al onder gaat… Ik merk dat ik daardoor zin krijg in andere gerechten, verwarmende voedzame maaltijden die me een heerlijk comfort gevoel geven.

De afgelopen weken stond hier onder andere curry met pompoen, linzensoep en stamppot met zoete aardappel en spinazie op tafel. En deze gerechten maakte ik allemaal in mijn nieuwe BK Bourgogne Braadpan. Deze pan heeft me verrast want hij blijkt onwijs veelzijdig waardoor ik hem dagelijks gebruik om voedzame vegetarische gerechten boordevol veggies op tafel te toveren.

Mijn pan past ook nog eens perfect in mijn keuken, die is namelijk, net als deze pan, een beetje olijfgroen, een perfecte match! En dat maakt dat hij hier gewoon permanent op de kookplaat staat. Iedere keer als ik erlangs loop krijg ik weer een dosis inspiratie voor nieuwe recepten waardoor de Bourgogne Braadpan inmiddels goed getest is!

De pan is van gietijzer waardoor hij de warmte langer vasthoudt. Als ik de deksel op de pan doe en de kookplaat laag zet dan blijft het eten lekker door sudderen wat een hoop energie bespaart. Bovendien heeft de pan aan de binnenzijde druipringen, waardoor het kookvocht gelijkmatig wordt verdeeld en het gerecht nog malser wordt. Beide belangrijk wat mij betreft! Niet alleen voor mijn eigen portemonnee, maar ook voor het milieu. Win win dus dat deze pan niet alleen de gerechten een stuk smaakvoller maakt, maar koken ook nog eens een stukje duurzamer maakt.

Zo gaarden de groenten van deze vegetarische linzenstoof ook langzaam gaar, waardoor de smaken van de kruiden goed konden intrekken. Het resultaat? Een stoofschotel bomvol smaak! Hij verraste mij en ook vriendlief was enthousiast. Als ik word gevraagd om uitleg te geven hoe er zoveel smaak komt in een gerecht én de vraag wordt gesteld om dit vaker op tafel te zetten dan weet ik genoeg! Een geslaagd experiment!

Zoals ik hierboven al aangaf ben ik echt verliefd op de olijfgroene kleur van mijn pan omdat hij zo perfect bij mij en de keuken past! En het leukste van de BK Bourgogne pan vind ik dat er voor iedereen een passende kleur te vinden is. Inmiddels heb ik samen met mijn zus alle kleuren goed doorgenomen om mijn moeder te verrassen op haar verjaardag, ik hoop trouwens niet dat ze dit leest! ;), Onze moeder is 9 december jarig en deze pan is wat ons betreft het perfecte cadeau voor deze decembermaand!

Ook nieuwsgierig naar de kleuren? Hier vind je alle kleuren terug!

En nu op naar het recept want daar ben ik minstens zo enthousiast over als de pan waar het in is gemaakt!

VEGETARISCHE LINZENSTOOF MET GEGRILDE AUBERGINE

Een heerlijk vegetarisch stoofgerecht boordevol veggies. Met dit gerecht komt je makkelijk aan je dagelijkse portie groenten!
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 10 min
Wachttijd 20 min
Totale tijd 40 min

Equipment

  • Grillpan of apparaat

Ingrediënten
  

  • 200 gram gekookte linzen
  • 300-500 gram krieltjes gehalveerd en de grotere in plakjes
  • 1 winterpeen in dunne plakjes
  • 1 aubergine in ronde plakken van ca. 1 cm dik
  • 1 prei in dunne ringen
  • 1 rode peper fijngesneden
  • 1 rode ui fijngesneden
  • 2 tenen knoflook gepeld en geperst
  • ca. 2 cm verse gember geschilde en geperst
  • 3 laurierblaadjes
  • 140 gram tomatenpuree
  • 1/2 blokje groentebouillon + 400 ml water
  • 50 ml olijfolie voor de aubergine en om in te bakken
  • Peper & zout

Voor de kruidenmix

  • 2 tl  kurkuma
  • 2 tl tijm
  • 1 tl kaneel
  • 1/2 tl chili vlokken

Instructies
 

  • Kook 400 ml water in de waterkoker en meng dit alvast met het halve bouillonblokje.
  • Verwarm een scheutje olijfolie in de pan en bak hierin de ui aan. Pers vervolgens de knoflook en gember uit en voeg ook de rode peper toe. Meng goed en voeg tot slot de prei toe. Bak ca. 2 minuten tot de groenten zacht beginnen te worden.
  • Voeg nu de kruiden toe samen met een klein scheutje water. Meng goed door.
  • Nu voeg je tomatenpuree toe en ook dit meng je goed.
  • Voeg vervolgens ook de krieltjes en wortel toe. Meng nogmaals goed door en bak ca. 2 mintuten mee.
  • Tot slot voeg je de bouillon samen met de laurierbladeren toe en breng je het geheel aan de kook. Zet nu de pit laag en doe de deksel op de pan. Laat c.a. 20 minuten zachtjes sudderen.
  • Nu ga je de aubergine grillen. Leg de plakken aubergine op een plank en bestrooi met zout. Laat ca. 5 minuten intrekken en dep daarna droog met keukenpapier. Besmeer vervolgens met olijfolie.
  • Verwarm een grillpan of apparaat en grill hier de aubergine aan beide kanten in ca. 5 minuten goudbruin. Ze zijn goed als ze mooi zacht zijn.
  • Spoel de linzen af met koud water en laat goed uitlekken.
  • Als de aardappel en wortel goed zacht is geworden is je stoofschotel gaar. Voeg tot slot de linzen en aubergine toe. Verwarm het geheel nog even goed.
  • Het laatste wat je nog moet doen is de laurierbladeren eruit de vissen en je bent ready to serve!
  • Je kunt deze stoofschotel nog serveren met (bloemkool)rijst of naan, maar hij is zonder ook al onwijs voedzaam!
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Dit artikel is tot stand gekomen voor een samenwerking met BK.

0 comments

Recente berichten

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept