Quinoa bowl met krokante Tofu uit de oven
Een vegetarische buddah bowl
Deze groene bowl zit boordevol vitaminen en mineralen en is een geweldige boost voor je weerstand.
Waarom ik het een buddah bowl noem? Het is een bowl om heerlijk zen van te worden. Hij is voedzaam en gezond en zowel je lichaam als geest wordt blij van deze bowl. Zeker de moeite waard om eens te proberen!
De gemarineerde tofu wordt door de bereiding in de oven heerlijk knapperig en vol van smaak. Je kunt hem ook goed combineren door een (parel)couscous salade of zelfs als vegan saté vervanger.
VEGETARISCHE BOWL MET KROKANTE TOFU UIT DE OVEN
De leftovers zijn een aanrader voor de lunch de dag erna. Kleine tip is dan ook om 'stiekem' wat extra te maken of een restje voor jezelf achter te houden.
Equipment
- Nodig: grillpan of apparaat
Ingrediënten
Voor de gemarineerde Tofu
- 400 gram tofu
- 120 ml sojasaus (of tamari voor een glutenvrije optie)
- 1,5 el rijstsiroop (of maple syrup)
- 1/2 tl kurkuma
- Peper naar smaak
Voor de bowl
- 200 gram (gekleurde) quinoa
- 1 aubergine in ronde plakken
- 2 courgettes in slierten
- 75 gram rucola
- 125 gram edamame boontjes (diepvries)
Voor de Tahin dressing
- 100 ml kokosyoghurt
- 50 ml water
- 1 tl kerrie
- 2 tenen knoflook geperst
- 2 flinke el tahin (bruine variant)
- 1 tl rijstsiroop (of maple syrup)
- sap van een limoen
- peper en zout naar smaak
Instructies
- Begin met de tofu. Laat hem uitlekken, winkel in een schone theedoel en verzwaar met boeken om het vocht eruit te drukken.
- Maak ondertussen de marinade door alle ingrediënten te mengen. Snijd de tofu nu in blokjes en meng door de marinade. Zet minstens 30 minuten weg in de koelkast (langer mag altijd).
- Na de wachttijd verwarm je de oven voor op 220 graden en bekleed je een bakplaat met bakpapier. Verdeel de blokjes tofu nu over de bakplaat en besprenkel met wat overgebleven marinade. Zet 40 minuten in de voorverwarmde oven. Keer halverwege de tofu blokjes om.
- Kook de quinoa volgens de aanwijzing op de verpakking. Gebruik je edamame uit de diepvries? Kook deze dan ca. 2 minuten zodat ze lekker knapperig blijven.
- Maak de dressing door alle ingrediënten te mengen.
- Snijd de aubergine in ronde plakken en schaaf met een dunschiller of kaasschaaf linten van de courgette.
- Besprenkel de aubergine met zeezout zodat het vocht eruit trekt. Laat 10 minuten intrekken. Dep droog en besmeer de plakken met olie. Bak vervolgens in een grillpan (of apparaat) tot ze mooi goudbruin kleuren.
- Voor de courgette verwarm je een flinke scheut zonnebloemolie in een grote koeken- of wokpan en bak je de courgette ca. 5 minuten tot ze mooi zacht zijn geworden.
- Pak mooie bowls en maak van je maaltijd een feestje door door de borden mooi op te maken. Serveer met de dressing en eventueel een schijfje limoen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!