1x koken, 2 keer eten: Vegetarische Teriyaki ovenschotel met tofu

Een nieuw recept in de rubriek 1x koken, 2x eten. Zelf ben ik hier echt groot fan van!

Ideaal op werkdagen zodat je met een keer koken twee dagen een gezonde maaltijd op tafel tovert. Vooral dag 2 is ideaal voor op drukke dagen.

Dit recept uit de oven geeft je ook nog eens de ruimte om tijdens de oventijd alvast het huis op te ruimen, een wasje in te zetten, een sport- of yogales te doen, heerlijk chill een boekje te lezen of lekker in alle rust tijd door te brengen met de kids.

Direct door naar het recept? Klik dan hier.

Ovengerechten als ideale mealprep

Het gerecht is voedzaam en ontzettend smaakvol. Mijn broers, beide geen groot fan van groenten, hebben genoten en noemde het een een soort warme sushibowl.. Wat dit betekend? Dat het gerecht erg goed in de smaak viel!

Dit is ook een ideaal recept om al eerder op de dag te maken. Je kunt hem namelijk laten nagaren in de oven zodat de smaken nog meer kunnen intrekken. Dus heb je op een thuis werkdag tijdens je lunchpauze even tijd om dit recept de oven in de schuiven dan is hij tijdens de avondmaaltijd nog smaakvoller.

1x koken, 2x eten

Zoals gezegd, ik ben fan van dit principe en pas het regelmatig toe. Ik maak dan een grote portie en geef op dag 2 een eenvoudige twist aan de maaltijd waardoor het toch voelt als een andere maaltijd. Ik maakte bijvoorbeeld van de vulling van de gevulde zoete aardappels een remake door er een stamppot met tempeh van te maken en dit Mexicaanse eenpansgerecht toverde ik om in een voedzame maaltijdsalade.

Je vind deze recepten in de receptenapp door te zoeken in de diner recepten op het ingrediënt, de naam van het recept of ‘dag 1’ of ‘dag 2’.

Op dag 2 pas je het gerecht aan naar de hoeveelheid die je nog over hebt van dag 1. Zo had ik bij dit recept voldoende om er voor 2 personen een heerlijke maaltijdsalade van te maken, maar als je iets minder over hebt vul je er een wrap mee of je bakt de groenten in een wok met geklutste eieren erdoor.

Nieuwsgierig geworden?

Het recept: Vegetarische teriyaki ovenschotel met tofu

VEGETARISCHE TERIYAKI OVENSCHOTEL MET TOFU

Een ideale mealprep, de oven doet het meeste werk en je hebt ook nog eens voor 2 dagen een heerlijke, voedzame maaltijd. Verdubbel de hoeveelheden als je met meer eters bent.
Voorbereidingstijd 20 min
Wachttijd 50 min
Totale tijd 1 uur 10 min
Porties 2 personen

Equipment

  • Ovenschaal en aluminiumfolie
  • Op dag 2 kun je er ook voor kiezen om het gerecht als vulling in een wrap te gebruiken. Beleg je wrap dan met hummus of (plantaardige) zure room en de vervolgens de vulling. Rol op en verwarm de wrap in een grillpan of gebruik de oven.
  • Een derde optie is om de overgebleven ovenschotel even te wokken en er vervolgens 2 tot 4 eieren door te mengen. Als het ei goed gestold is serveer je het gerecht met spinazie, bosui en cashewnoten.

Ingrediënten
  

Voor 2 personen, 2 dagen

  • 400 gram stevige tofu
  • 1 kleine broccolie in kleine roosjes
  • 200 gram kastanjechampignons in plakjes
  • 3 stuks bospeen geschild en in plakjes
  • 200 gram basmati- of jasmijnrijst

Voor de marinade

  • 120 ml sojasaus
  • 375 ml water
  • 3 tl kokosbloemsuiker
  • 2 tl rijstazijn of witte wijnazijn
  • 3 tenen knoflook geperst
  • ca. 2 cm gember geschild en geperst

Topping

  • Bosui
  • Geroosterde sesamzaadjes

Dag 2 (maaltijdsalade)

  • 100 gram spinazie
  • 150 gram kikkerwerten
  • Feta (plantaardige)

Instructies
 

Dag 1

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Laat de tofu uitlekken, wikkel hem in een theedoek en verzwaar met 2 boeken zodat het vocht er goed uit wordt gedrukt.
  • Maak nu de marinade door alle ingrediënten te mengen in een grote kom.
  • Snijd de groenten in het juiste formaat en doe deze alvast in de ovenschaal.
  • Meng vervolgens de rijst en tofu door de groenten.
  • Giet nu de marinade over de groenten en rijst en bedek met aluminiumfolie.
  • Zet 50 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Haal de schaal uit de oven en schep even om. Al het vocht moet zijn opgenomen en de rijst moet goed gaat zijn. Is dit nog niet het geval? Verleng de oventijd dan met 10 minuten.
  • Serveer met de bosui en sesamzaadjes.

Dag 2

  • Het enige wat je hoeft te doen is de kikkererwten of linzen even af te spoelen en uit te laten lekken en te mengen met de spinazie en de leftovers.
  • Prak wat feta fijn en maak 2 mooie bowls die je garneert met feta, bosui en sesamzaadjes.
  • Liever een warme maaltijd? Bak de leftovers dan even kort in een pan zodat het lekker warm is. Meng de kikkererwten of linzen erdoor en verwarm even mee. Daarna serveer je het gerecht in twee bowls met de feta, bosui en sesamzaadjes.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
0 comments

Recente berichten

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept