Mini veggie burgers van doperwten en edamame
Als je mij al wat langer volgt dan weet je waarschijnlijk wel dat ik het geweldig vind om zelf vegetarische of vegan burgers te maken. Ik vind het ontzettend leuk om verschillende smaakcombinaties te proberen en zo telkens weer een nieuwe burger te ontdekken.
Of het ook wel eens mislukt? Natuurlijk! Al moet ik zeggen dat bij een mislukking vaak óf de smaak en bite tegenvalt of dat ze bij het pakken uit elkaar vallen en ze onvoldoende binding hebben.
Bij deze doperwten- edamame boontjes was dat in ieder geval niet het geval! Zowel de smaak, bite als het bakken van de burgers is top gelukt.
Dit keer koos ik voor Edamame omdat deze groene boontjes eigenlijk niet mogen ontbreken in een vegetarisch voedingspatroon: ze bevatten per 100 gram 11 gram eiwit en er zitten vezels, ijzer en calcium in. Nog meer redenen dus om deze burgertjes een op tafel te toveren.
Ben je niet zo een fan van Edamame? Geen nood want ook onderstaande burgers zitten vol eiwitten en zijn minstens zo smaakvol.
Eiwitrijke vegetarische burgers
Het recept: vegetarische burgers van edamame

EDAMAME MINI BURGERTJES MET QUINOA EN PADDENSTOELEN
Equipment
- Keukenmachine of staafmixer
Ingrediënten
- 200 gram edamame (diepvries)
- 200 gram doperwten (diepvries)
- handje verse koriander
- 2 el zwart sesamzaad
- 1 citroen rasp en sap
- 1 el miso
- 400 gram bloemkoolrijst
- 100 gram shiitake
- 250 gram kastanjechampignons in plakjes
- 250 gram cherrytomaten gehalveerd
- 1 teentje knoflook geperst
- 1 bospeen geraspt
- 100 gram gemengde (pittige) kiemgroenten
- 30 gram pijnboompitten geroosterd
- zonnebloemolie
Instructies
- Kook de edamame en doperwten in 3 minuten beetgaar. Giet af en spoel met koud water.
- Doe de boontjes in de keukenmachine of pak een grote kom voor je staafmixer. Doe er vervolgens de koriander, 1 el sesamzaad, sap en rasp van een halve citroen, 1/2 el miso en een scheutje olie bij. Meng grof en breng op smaak met peper en zout. Zorg er echt voor dat je de burgers niet tot puree maalt.
- Maak er mini burgertjes van met je handen (dit werkt het handigste als je je handen even nat maakt). Zet ze vervolgens even weg in de koelkast.
- Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Rasp de wortel, halveer de cherrytomaten en snijd de champignons in plakjes. Halveer de grotere Shiitake.
- Zet een koekenpan met een scheutje olie op het vuur en pers hier de knoflook in uit. Bak vervolgens de champignons en Shiitake ongeveer 7 minuten tot ze mooi zacht zijn. Bak tot slot de bloemkoolrijst nog 3 minuten mee.
- Meng tot slot de quinoa door de bloemkoolrijst en paddenstoelen en zet even weg.
- Maak een dressing van 1/2 el miso, 1 el sesamzaad, sap en rasp van de andere helft van de citroen en een scheutje olie. Meng goed.
- In een tweede koekenpan rooster je nu eerst even de pijnboompitten tot ze mooi goudbruin kleuren.
- Vervolgens voeg je een scheutje zonnebloemolie toe en bak je hier de burgers in. Bak ze op middelhoog vuur aan beide kanten in ongeveer 4 minuten krokant en gaar. Keer voorzichtig om.
- Serveer de paddenstoelen- quinoa- bloemkoolrijst met de cherrytomaten, geraspte wortel en burgertjes. Besprenkel met de dressing en garneer met kiemgroenten en geroosterde pijnboompitten.