Glutenvrije pasta salade met zongedroogde tomaten tapenade
Deze vegetarische pasta salade is smaakvol, ontzettend gezond en helemaal niet ingewikkeld om te maken. Wist jij dat zongedroogde tomaten onmisbaar zijn in een vegetarisch dieet? Het is namelijk een geweldige bron van ijzer.
Zongedroogde tomaten tapenade
Als je minder vlees eet is het belangrijk om erop te letten dat je voldoende ijzer binnen krijgt. En wat de meeste mensen niet weten is dat zongedroogde tomaten maar liefst 9,2 mg ijzer per 100 gram bevatten. En dat is nogal wat!
Voor vrouwen wordt 16 mg en voor mannen 11 mg per dag aanbevolen. Met deze pasta krijg je al snel 40 tot 50% van de aanbevolen hoeveelheid ijzer per dag binnen!
Je maakt de spread met slechts een aantal ingrediënten en bewaard hem in een luchtdicht bakje in de koelkast. Je gebruikt een deel van de spread voor deze pasta salade en de rest smeer je de volgende dag op een boterham (met plakjes avocado helemaal verrukkelijk), meng door eens salade met gegrilde groenten en kikkererwten of serveer bij een borrel.
Het gluten- en lactosevrije zomer e-book
Het recept van deze pastasalade komt uit het gluten- en lactosevrije zomer e-book dat ik vorig jaar samen met Melissa van Lislovescooking maakte. In dit e-book vind je maar liefst 57 pagina’s met vegetarische recepten voor een heerlijke zomer. Alle recepten zijn geschikt voor een glutenvrije en vegetarisch dieet. Denk aan borrel spreads, zomerse salades, luxe ontbijtjes voor op
vakantie dagen en natuurlijk mogen de BBQ recepten ook niet ontbreken.
VEGETARISCHE EN GLUTENVRIJE PASTA SALADE
Equipment
- Nodig: grillpan of apparaat
Ingrediënten
Voor de tapenade
- 295 gram (1 potje) zongedroogde tomaten
- 2 tenen knoflook
- 4 takjes verse basilicum
- 1/2 citroen
- 30 gram pijnboompitjes
- Peper / Zout
- 1 el balsamico azijn
- 1 tomaat
Voor de pasta salade
- 100-150 gram (glutenvrije) penne
- 1 courgette
- 250 gram cherry tomaatjes
- 225 gram (1 pakje) halloumi
- 4 el zongedroogde tomaten tapenade
- 1 el pijnboompitjes
- handje rucola
Instructies
Tapenade
- Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan tot ze goudbruin kleuren en laat goed afkoelen.
- Pel de knoflook, pluk de blaadjes verse basilicum van de takjes, rasp en pers de 1/2 citroen en snijd de tomaat in parten.
- Haal de zongedroogde tomaten uit het potje en plaats deze met alle ingrediënten in een keukenmachine.
- Maal alle ingrediënten tot een grove tapenade en breng op smaak met peper en zout.
De pastasalade
- Kook de Pasta volgens de verpakking en laat daarna goed afkoelen. Voeg eventueel 1 el olijfolie toe zodat de pasta minder kleeft.
- Snijd de cherry tomaatjes doormidden en de courgette en halloumi in plakjes.
- Smeer de plakjes courgette lichtjes in met olie en grill deze voor een paar minuten totdat je mooie grill streepjes ziet ontstaan. In dezelfde pan grill je vervolgens de plakjes halloumi tot ze lichtbruin kleuren.
- Rooster de pijnboompitjes ondertussen in een droge koekenpan.
- Meng de tapenade met de afgekoelde pasta en serveer samen met de rucola, courgette, halloumi, tomaatjes en pijnboompitjes in een mooie schaal.