Vegetarische Curry met bloemkool en zoete aardappel

Deze vegetarische Tikka Masala, een gerecht uit de Indiase keuken, is ontzettend smaakvol door het gebruik van verschillende kruiden en specijeren. Door de toevoeging van kikkererwten, zoete aardappel en bloemkool is dit gerecht ook nog eens ontzettend voedzaam en zit het boordevol plantaardige eiwitten en vitaminen.

Zelf kook ik altijd met verschillende kruiden die ik eerst even bak in de koekenpan met een scheutje water. De smaak en aroma’s van de kruiden worden dan verhit en komen nog meer tot hun recht. Deze manier van koken komt uit de Ayurvedische keuken en heb ik mezelf inmiddels helemaal eigen gemaakt. Ayurveda is een gezondheidsleer uit India die ervan uitgaat dat lichaam en geest een geheel zijn en dat jij altijd in verbinding staat met je omgeving.

Waarom je echt met kruiden moet koken?

Wist jij dat je door middel van verschillende kruiden niet alleen ontzettend veel smaak aan een gerecht toevoegt, maar ook je gezondheid stimuleert? In dit vegetarische gerecht gaan we aan de slag met zeven verschillende kruiden die allen hen eigen werking hebben op de gezondheid.

Hieronder de werking van de verschillende kruiden die ik heb gebruikt in deze Tikka Masala:

Garam masala

We beginnen met garam masala dat zelf al een kruiden melange is. Deze melange komt uit de Indiase keuken en staat bekend om zijn verwarmende effect. De samenstelling van de mix kan verschillen, maar er wordt altijd gebruik gemaakt van verschillende kruiden en specerijen uit de Indiase keuken, waaronder kaneel. Bekijk altijd even de verpakking voor de exacte samenstelling. Het meest bekende voordeel voor de gezondheid is dat deze melange door het verwarmende effect het verteringsproces stimuleert en verbetert.

Kurkuma

Kurkuma, oftewel, geelwortel heeft een ontstekingsremmende werking. Hiernaast stimuleert het de spijsvertering. Vanuit de Ayurvedische leer wordt er ook gezegd dat dit kruid helpt om bestrijdingsmiddelen, kleurstoffen en bacteriën in het eten te neutraliseren.

Paprikapoeder

Deze specerij bevat veel vitaminen waaronder vitamine A, verschillende vitamine B, C en K.

Gemalen komijnzaad

Geeft een vol aroma aan het eten. Komijn heeft een verzachtende werking. Verbetert de eetlust en vermindert pijn en krampen in de spijsvertering.

Gemalen korianderzaad

De zaden van koriander hebben een milde smaak en ook deze specerij werkt ten gunste van de spijsvertering. Het schijnt een gunstige werking te hebben bij gasvorming.

Kaneel

Kaneel is misschien wel het bekendste kruid dat de spijsvertering stimuleert en een ontstekingsremmende werking heeft. De bloedsuikerspiegel stabiliseert en is daarom heel geschikt om regelmatig in je maaltijden te verwerken.

Cayennepeper

Cayennepeper is een natuurlijke pijnstiller en bevat vitamine B, C, E en K. Hiernaast is het ook een bron van een aantal belangrijke mineralen zoals calcium, mangaan, kalium en ijzer.

Genoeg redenen om deze Tikka Masala op tafel te toveren? Ik zeg op naar het recept!

VEGETARISCHE CURRY MET ZOETE AARDAPPEL & BLOEMKOOL

Dit gerecht krijgt extra smaak door het meebakken van de kruiden en de groenten die eerst in de oven worden geroosterd. Het is even werk, maar dan heb je echt een volwaardige maaltijd vol smaak!
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 40 min
Totale tijd 1 uur

Ingrediënten
  

  • 1 rode ui fijngesneden
  • 1 rode peper fijngesneden
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 400 gram bloemkool in roosjes
  • 2 zoete aardappels in blokjes
  • 1 rode paprika in stukjes
  • 100 gram spinazie
  • 400 ml kokosmelk
  • 400 gram kikkererwten
  • 75 gram tomatenpuree
  • 100 ml kokosyoghurt
  • snuf paprikapoeder
  • 30 gram verse koriander
  • naanbrood of basmatirijst voor erbij
  • zonnebloemolie om in te bakken
  • snuf peper
  • 200 ml water
  • Optioneel: geroosterd amandelschaafsel

Voor de kruidenmix

  • 2 tl garram masala
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 1 tl gemalen koriander zaad
  • 1 tl kaneel
  • 1/2 tl cayenne
  • snuf zout

Instructies
 

  • Snijd alle ingrediënten in het juiste formaat zoals hierboven beschreven.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg een stuk bakpapier op je bakplaat en verdeel hier de bloemkoolroosjes, zoete aardappel en paprika over. Schenk er een scheutje zonnebloemolie en een snuf peper over en zet in 30 minuten in de voorverwarmde oven. Schep halverwege om.
  • Meng alle kruiden in een bakje en zet een glas met een scheutje water klaar.
  • Zet een grote pan op het vuur en verwarm hierin een scheutje zonnebloemolie. Bak hierin de uit, knoflook en peper 2 minuten. Voeg dan de kruidenmix samen met het scheutje water toe en meng goed. Bak nog 2 minuten. Voeg nu de tomatenpuree samen met het water toe en breng aan de kook. Laat 10-12 minuten zachtjes koken zodat de saus indikt.
  • Spoel de kikkererwten af met koud water en laat goed uitlekken.
  • Kook ondertussen de basmatirijst of bak het naanbrood af volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Doe de kokosyoghurt in een bakje. Snijd de blaadjes van 20 gram verse koriander fijn en houd de rest van de blaadjes apart voor bij het serveren. Meng de kokosyoghurt met de gesneden koriander en een snufje paprikapoeder.
  • Ga je voor amandelschaafsel? Rooster deze dan even in een droge koekenpan tot ze goudbruin kleuren.
  • Als de groenten gaar zijn haal je ze uit de oven en voeg je ze toe aan de curry saus. Meng even door en voeg vervolgens ook de kokosmelk, spinazie en kikkererwten toe. Verwarm het geheel nog 5 minuten tot alles goed heet is en de spinazie geslonken.
  • Serveer met de kokosyoghurt en de rijst of het brood. Maak af met de overgebleven verse koriander en eventueel het amandelschaafsel. Enjoy!
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
0 comments

Recente berichten

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept