Een gezonde eetweek, waar let je op?

In deze blog mijn visie over een gezonde eetweek. We beginnen bij het begin, want wat is een gezonde eetweek nou eigenlijk? Daar zijn honderden boeken over geschreven en dat is niet in een paar zinnen samen te vatten, maar ik doe mijn best om mijn visie kort en bondig te delen aan de hand van twee eenvoudige peilers:

  1. Minder vaak vlees
  2. Meer (verschillende) groenten

1. Kies minder vaak voor vlees

Meatless monday is inmiddels een begrip en dat is niet voor niets. Door minder vlees te eten zorg je niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor de natuur, de dieren, je vrienden en jouw familie. Door allemaal een beetje minder vlees te eten, maken we niet alleen het leven op deze aarde mooier en leuker, we maken de aarde ook gezonder. Daarnaast eet je al snel meer groenten als je het vlees regelmatig laat staan waardoor de kans groot is dat je meer vitaminen en mineralen binnen krijgt, zeker als je ook nog eens zorgt voor lekker veel kleur op je bord.

Vind je het lastig om minder vlees te eten? Maak de stapjes niet te groot voor jezelf en begin bijvoorbeeld bij een keer per week geen vlees en spreek met jezelf af om bij maximaal een maaltijd per dag vlees te eten. Ontbreekt er bij jou inspiratie om wekelijks vegetarisch te koken? Bekijk de recepten op deze website of in de receptenapp waar je meer dan 200 recepten zonder vlees vindt.

Een boterham zonder vleeswaren kan ontzettend gevarieerd zijn.

Van linksboven naar rechtsonder:

  • Bietenspread met feta en kiemgroenten
  • Hummus met gekleurde tomaatjes en versgemalen peper
  • Pompoenspread met plakjes radijs en avocado
  • 100% pindakaas met frambozen 

De spreads die voor deze boterhammen zijn gebruikt zijn van de versafdeling van de AH. Natuurlijk is zelf maken nóg beter en gezonder, maar dat is niet altijd haalbaar. Let bij het kopen van een spread voor op brood op het zoutgehalte en toegevoegde suikers. 

Hoe zit het met het zoutgehalte in boterham beleg?

In bijna al het boterham beleg wordt zout toegevoegd. Jammer, maar helaas bijna niet aan te ontkomen. Bedenk als je in de supermarkt staat dat je maximaal 6 gram zout per dag binnen zou mogen krijgen. Nu ben ik zelf geen fan van het toevoegen van zout aan mijn maaltijden, maar stiekem krijg je toch hier en daar wat binnen. Spreads uit de supermarkt bevatten vaak ook zout. Hanteer hierbij dat ze niet meer dan 0,7 gram per 100 gram bevatten of maak ze lekker zelf. Het is makkelijker dan je misschien denkt!

Toegevoegde suikers en de synoniemen voor suiker

Jezelf wegwijs maken in het lezen van verpakkingen is nogal een kunst. Er staan vaak ingrediënten op waarvan je nog nooit hebt gehoord. Als ik de naam van een ingrediënt niet begrijp of niet ken dan kies ik er altijd voor om het op te zoeken, maar dat is natuurlijk best een werkje in het begin. Daarom hieronder opsomming van de synoniemen voor suiker zodat je die eventueel kunt kopiëren en in je notities op kunt slaan om toegevoegd suiker uit je inkopen te bannen.

Synoniemen voor suiker

Fructose, lactose, glucose, maltose, sacharose (kristalsuiker), kandij, geleersuiker, invertsuiker, rietsuiker, suikerstroop, ahorn (esdoorn)siroop, melasse, honing, cyclamaten, acesulfaam en aspartaam.

2. Kies vaker voor groenten

Nederlanders eten gemiddeld 143 gram groenten per dag, schrikbarend nietwaar? Het advies vanuit het voedingscentrum is 250 gram groente per dag, maar mijn mening is dat we beter kunnen proberen 400 gram groente per dag te eten. Waarom?

De kwaliteit van de groenten die wij eten is lang niet altijd even goed. De bodem waarop gangbare (niet biologische) groenten geteeld worden bevat een stuk minder voedingsstoffen dan bijvoorbeeld 30 jaar geleden. We leven in een tijd waarin waarin ons immuunsysteem extra op de proef gesteld wordt en daardoor hebben we juist een boost aan vitaminen en mineralen nodig. Veel verschillende soorten groenten zorgen ervoor dat je lichaam genoeg brandstof krijgt om te werken aan een gezond, fit en energiek lichaam.

Heb je hulp nodig om meer groenten en minder vlees te eten?

Download hier mijn e-book Healthy food, Happy me en ervaar hoe lekker en makkelijk het kan zijn om je lichaam te voeden met de juiste voeding.

En vergeet niet: kies voor lekker veel verschillende kleuren en je krijgt al snel veel verschillende vitaminen en mineralen binnen.

1 comment

Recente berichten

One thought on “Een gezonde eetweek, waar let je op?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *