Een natuurlijke detox met vegan curry
Helaas krijgen we dagelijkse gifstoffen binnen. Door verpakkingsmateriaal, onze omgeving, schoonmaakproducten en de producten die we op onze huid smeren. Ons lichaam is niet gemaakt voor deze gifstoffen. Als je er teveel van binnen krijgt is er een grote kans op disbalans. Gelukkig zijn er meer dan genoeg mogelijkheden om je lichaam op een eenvoudige manier met regelmaat de nodige reiniging te geven.
In dit blog lees je daar meer over en vind je het recept van een plantaardige curry die door de verschillende kruiden en specerijen een geweldig detox effect heeft. Wil je direct door naar het recept? Klik dan hier.
Hoe help je jouw lichaam bij het afvoeren van gif- en afvalstoffen?
- Ga aan de slag met je voeding. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat plantaardige voeding ondersteunt bij het afvoeren van afvalstoffen. Begin eens met een dag volledig plantaardig eten. Bekijk dit voorbeeldmenu voor inspiratie;
- Ga lekker zweten! Kom actief in beweging, ga een dagje naar de sauna of neem een warm bad;
- Gun jezelf voldoende rust. Lees een boek, zet een lekker muziekje op of ga een wandeling maken in de natuur;
- Drink voldoende! Zorg dat je 1,5 liter water drinkt op een dag;
- Ga eens een periode vasten om je vertering helemaal tot rust te brengen. Je kunt een dag vasten,intermittent fasting of eens een 3-daagse sapkuur proberen.
Herken je jezelf in een groot aantal van bovenstaande klachten? Dan kan het helpen om het 10-daagse Holistische Detox programma te volgen en onder mijn begeleiding je lichaam een grondige reiniging en reset te geven. Zo voorkom je laagdrempelige ontstekingen die op de lange termijn kunnen uitmonden in klachten waar je niet meer zo makkelijk van af kunt komen. Voorkomen is zoveel beter dan bestrijden!
Detox recept: Vegan curry
VEGAN CURRY
Ingrediënten
Kruiden en specerijen
- 2 kruidnagels
- 1 tl gemalen kardamon
- 1 tl gemalen korianderzaad
- 1 tl kurkuma
- 1 tl garam masala
- 1 tl chillipoeder
Voor de Curry
- 300 gram rijst
- 1 el kokosolie
- 2 teentjes knoflook geperst
- 1 ui fijngesneden
- 3 cm verse gember geschild en fijngesneden
- 1 rode peper (houd je niet van pittig? Ga dan voor een halve peper) fijngesneden
- 1 courgett in blokjes
- 1 gele paprika in blokjes
- 200 ml kokosmelk
- 400 ml tomatenblokjes
- 1 blokje groenten bouillon
- sap van een halve citroen
- 200 gram kikkererwten
- 410 gram perzik (uit glas, liever geen blik in verband met BPA. Kun je dit niet vinden? Gebruik dan verse sinaasappel ter vervanging)
- optioneel om te serveren: verse koriander
Instructies
- Snijd alle groenten fijn zodat je straks direct aan de slag kunt met de curry.
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Verwarm een eetlepel kokosolie in een hapjespan en bak hierin de ui, knoflook, gember en rode peper aan.
- Voeg de paprika en courgette toe en bak 5 minuten voordat je alle kruiden toevoegt. Roer goed door.
- Voeg nu de kokosmelk, tomatenblokjes, bouillonblokje, sap van de citroen en het sap van de perziken toe. Meng het geheel goed door en breng aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
- Spoel de kikkererwten af en laat goed uitlekken in een vergiet.
- Voeg de kikkererwten en perzik toe aan de curry en breng op smaak met peper en zout. Haal de kruidnagels uit de curry en je bent ready to serve!
- Serveer met de rijst en eventueel verse koriander.
Extra's
- Serveer dit gerecht met pandan, basmati of zilvervliesrijst. Kies zelf welke rijst jij het lekkerste vind en waar jouw lichaam het beste op reageert. Eet je glutenvrij? Dan kies je voor pandan of basmatirijst omdat zilvervliesrijst gluten bevat.
- Tip: Overgebleven curry warm je de volgende dag weer even op voor een voedzame lunch.