Gevulde vegetarische portobello

Deze gevulde Portobello’s met spinazie, geitenkaas en zongedroogde tomaat heb ik jaren geleden ontdekt en vaak gemaakt voor vrienden en familie. Altijd een succes! Laatst herontdekte ik deze variant van de gevulde Portobello en was ik verbaasd dat ik hier niet eerder een recept van heb uitgeschreven. Het is dus de hoogste tijd om dit geweldig lekkere recept met jullie te delen!

Is Portobello een volwaardige vleesvervanger?

Voor we naar het recept gaan neem ik jullie graag mee in de vraag die ik regelmatig krijg: Is Portobello een vleesvervanger? Portobello wordt namelijk vaak gezien als een vleesvervanger en ook op deze manier geserveerd in restaurants. En hoewel ik heel goed kan begrijpen dat Portobello qua structuur een hele fijne vervanger is voor vlees, het is geen volwaardige vleesvervanger. Vlees bevat een grote hoeveelheid (B) vitaminen en belangrijke mineralen zoals ijzer. Daarnaast bevat vlees een grote hoeveelheid eiwit en vetten. Portobello is zeker gezond en zit vol belangrijke vitaminen en mineralen, maar een vervanger van vlees is het niet. Voor een volwaardig vegetarisch eetpatroon is het ontzettend belangrijk om gedurende de dag een goede combinatie van eiwitten, vetten en langzame koolhydraten binnen te krijgen. Wil je hier meer over lezen? Lees dan even dit blog. Het recept voor deze vegetarisch gevulde Portobello past zeker in een gezond en gevarieerd voedingspatroon, maar zie de Portobello dus niet één op één als vervanger voor vlees.

Op een bedje van risotto

Maar och jongens, wat is dit een heerlijke maaltijd! Dit keer serveerde ik de Portobello op een bedje van romige risotto die ik bereide met groentebouillon, plantaardige roomboter en geitenkaas. Maar je kunt deze Portobello ook perfect combineren met tagliatelle of serveer met een lekkere salade met ovengroenten.

Gevulde vegetarische Portobello

Serveer deze portobello net als ik met een romige risotto of kies voor pasta of een frisse salade.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 25 min
Gang diner
Porties 2

Ingrediënten
  

  • 2 Portobello's
  • 1 sjalot fijngesneden
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 200 gram spinazie
  • 75 gram semi zongedroogde tomaatjes
  • 100 gram verse geitenkaas
  • 30 gram pijnboompitten licht geroosterd
  • 200 gram risottorijst
  • 500 ml groentebouillon
  • Klontje (plantaardige) roomboter

Instructies
 

  • Verwarm de oven op 200 graden.
  • Snijd het sjalotje en pers de knoflook. Zet een koekenpan op het vuur met een scheutje olie en bak hierin de sjalot samen met knoflook ca. 3 minuten. Voeg vervolgens de spinazie toe en schep telkens om tot alle spinazie is geslonken.
  • Zet het vuur laag en voeg de gedroogde tomaatjes en 75 gram geitenkaas toe. Meng alles goed.
  • Leg de portobello's in een ovenschaal en vul met het mengsel. Het je nog wat van het mengsel over? Dat gebruik je straks bij de risotto. Zet 20 minuten in de voorverwarmde oven. Na 20 minuten moeten de Portobello's mooi zacht zijn geworden. Is dit niet het geval? Verleng de oventijd en bedenk ze eventueel met folie om verbranding tegen te gaan.
  • Als de Portobello's in de oven staan maak je de risotto. Kook het water voor de bouillon en doe deze in een hoge maatbeker. Meng goed zodat er geen klontjes in de bouillon zitten.
  • Doe de risottorijst in een steelpannetje met 200 ml groentebouillon. Als de rijst het water heeft opgenomen schenk je er steeds een beetje bouillon bij tot alle bouillon is opgenomen. Voeg tot slot de overgebleven geitenkaas en het klontje roomboter toe. Roer goed door. Heb je nog een restjes van het spinaziemengsel? Schep dat ook door de risotto.
  • Ondertussen rooster je de pijnboompitjes in een droge koekenpan tot ze lichtbruin kleuren.
  • Serveer de Portobello's op een bedje van risotto en garneer met de pijnboompitjes. Geniet ervan!
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
0 comments

Recente berichten

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept