Jackfruit balletjes als gezonde vleesvervanger?

Jackfruit is een steeds bekendere vleesvervanger aan het worden en dat is niet zo gek want het heeft een bite waar je u tegen zegt! Heb jij er al eens van gehoord? In dit blog leg ik kort uit wat jackfruit is, geef ik 5 redenen waarom jackfruit een goede vleesvervanger kan zijn en deel ik mijn recept voor vegetarische balletjes van jackfruit met quinoa, cranberry’s en groentesalade.

Wat is jackfruit precies?

Jackfruit is een vrucht afkomstig Azië, Zuid-Amerika en Afrika. De vrucht groeit aan bomen, is groen en groot, heel groot. Jackfruit kan namelijk wel tot 35 kilo wegen! Jackfruit heeft een vlezige structuur en is vooral hierdoor bekend geworden als goede vervanger van vlees. Misschien heb je wel eens een recept met pulled jackfruit voorbij zien komen? Je ziet het steeds vaker in restaurants als vervanger voor Pulled Pork. Maar de vlezige structuur is zeker niet de enige reden waarom jackfruit een goede toevoeging is voor een vegetarisch of vegan dieet.

Jackfruit als vleesvervanger: vijf redenen waarom jackfruit een goede toevoeging is in een plantaardige maaltijd

  1. Goed voor je darmen Jackfruit zit boordevol vezels en die zijn belangrijk voor een goede werking van de spijsvertering en je darmen. Heb je wel eens last van een opgeblazen gevoel na het eten van vlees? Probeer dan zeker eens de jackfruit als vervanger.
  2. Rijk aan magnesium De vrucht is rijk aan magnesium. Een mineraal dat nodig is voor onder andere de vorming van bot en spieren. Het speelt een belangrijke rol bij de goede werking van spieren en overdracht van zenuwprikkels. Een belangrijke voedingsstof waar helaas makkelijk een tekort op ontwikkeld kan worden.
  3. Bevat ijzer in combinatie met vitamine C Dat je ijzer niet alleen uit vlees kunt halen bewijst de jackfruit. Hij bevat namelijk zowel ijzer als vitamine C en die laatste speelt een belangrijke rol bij de opname van ijzer uit plantaardige voeding.
  4. Voedzaam Doordat jackfruit koolhydraten, vetten en eiwitten bevat geeft het een verzadigd gevoel en zul je ervaren dat je wellicht nog langer vol zit dan met een maaltijd met vlees.
  5. Heel erg lekker! Misschien wel de allerbelangrijkste 😉 Jackfruit is met de juiste bereiding en kruiden ontzettend lekker en ook nog eens mega veelzijdig!

Let wel op: jackfruit bevat zelf weinig eiwitten. Belangrijk om jackfruit altijd te combineren met extra (plantaardig) eiwitten, zoals in dit gerecht met quinoa en kikkererwten.

Ga jij aan de slag met het recept voor Jackfruit balletjes?

Ik ben ontzettend benieuwd en vind het altijd leuk om jou creatie terug te zien op Instagram of Facebook.

JACKFRUITBALLETJES MET QUINOA, CRANBERRY’S EN COURGETTE- WORTEL SALADE

Een heerlijk vegetarisch recept boordevol vitamines. Je kunt van de balletjes ook kleine of grotere burgers maken, maar net wat jouw voorkeur heeft!
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 45 min
Porties 4 personen

Equipment

  • Staafmixer, spirelli of dunschiller

Ingrediënten
  

  • 550 gram jackfruit (1 blik)
  • 400 gram kikkererwten
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl sambal
  • 2 el ketjap
  • 1 tl kurkuma
  • 1,5 tl gemalen komijnzaad

Voor de quinoasalade

  • 175 gram quinoa
  • 75 gram rucola
  • 1 courgette
  • 5 wortels (bospeen)
  • 0,5 tl gemalen komijnzaad
  • 2 el appelazijn
  • 2 el olijfolie (van goede kwaliteit)
  • 30 gram cranberry's

Voor het yoghurtsausje

  • 75 ml plantaardige yoghurt
  • 1 el tahin (sesampasta)
  • 10 gram bieslook fijngesneden
  • 1 tl paprikapoeder

Instructies
 

  • Laat jackfruit en kikkererwten uitlekken en spoel af onder koud stromend water. Spreid jackfruit en kikkererwten uit over een schone theedoek, vouw dubbel en druk zo veel mogelijk van het vocht eruit.
  • Schep het jackfruit, de kikkererwten, kruiden, sambal en ketjap in een hoge beker. Pureer grof met de staafmixer en schep â…“ van het mengsel eruit. Dit is straks lekker voor de bite in je burger. Pureer de rest van het mengsel glad en tot slot het achtergebleven deel met een lepel door het gladde deel. Vorm er met natte handen 12 balletjes van.
  • Zet de balletjes nu weg in de koelkast.
  • Maak met een spirelli of dunschiller slierten van de courgette en wortel. Meng in een kom met de komijnzaad, olijfolie en appelazijn. Breng op smaak met peper en eventueel een snufje zout.
  • Kook de quinoa volgens de aanwijzing op de verpakking.
  • Meng de ingrediënten voor de yoghurtdressing tot een mooi glad sausje.
  • Zet een koekenpan op het vuur en verwarm hierin een scheutje zonnebloemolie. Bak de balletjes ca. 8-10 minuten op middelhoog vuur en schep regelmatig om zodat alle kanten mooi goudbruin kleuren. Zet het vuur niet te hoog, dan is de binnenkant nog niet warm en de buitenkant al snel te donker.
  • Serveer de balletjes met de quinoa, rucola, groentesalade, cranberry's en yoghurtdressing.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
1 comment

Recente berichten

One thought on “Jackfruit balletjes als gezonde vleesvervanger?

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept