Koolhydraatarme courgette spaghetti
Koolhydraatarm, glutenvrij, vegetarisch, voedzaam, boordevol groenten, een recept waarvan ik alleen maar kan zeggen: zet hem op je boodschappenlijst!
Dit gerecht is ontzettend leuk om te maken doordat je op een geheel andere manier aan de slag gaat met een ‘pasta’ recept. Zelfgemaakte pesto op basis van doperwten en pistachenoten, courgette als vervanger van pasta, parmezaanse kaas.. Allemaal pure ingrediënten waar je dit heerlijke bordje geluk mee op tafel tovert!
Koolhydraatarm eten en kinderen
Eten er kinderen mee? Dan zou ik aan deze pasta zeker ook een portie volkoren pasta toevoegen. De doperwten zijn zoet van smaak waardoor kinderen de pesto vaak wel kunnen waarderen, maar voor de nodige vezels en koolhydraten voor kinderen zou ik zeker aanraden om pasta toe te voegen. Natuurlijk kan je ook kiezen voor penne of een andere variant.
Koolhydraatarm en sporten
Ook voor de sporters onder ons zou ik zeker aanraden om extra koolhydraten toe te voegen. Dit hangt er natuurlijk vanaf hoe fanatiek je hebt gesport en hoe je volledige voedingspatroon er gespreid over de dag uit ziet. Zelf voeg ik altijd een portie pasta of geroosterde zoete aardappel toe als ik een rondje op de racefiets heb gereden of een lange afstand heb hardgelopen. Ook de zoete aardappel kan ik echt aanraden! Kies vooral bewust de voeding waar jouw lichaam behoefte aan heeft!
Benieuwd naar het recept?
Glutenvrije en koolhydraatarme courgette Spaghetti
LENTEPASTA MET DOPERWTENPESTO
Equipment
- Keukenmachine of staafmixer en Spirelli of dunschiller
Ingrediënten
Ingrediënten voor de tofu
- 500 gram tofu
- 4 el water
- 2 el sesamolie
- 2 tl kurkum
- 2 cm gember geschilde en geraspt
- 1 el citroensap
- 1 tl sambal (oelek)
- flinke snuf zeezout
Ingrediënten voor de Courgette Spaghetti
- 4 courgettes (1 kilo)
- 200 gram diepvries doperwten (op kamertemperatuur)
- 25 gram pistachenoten licht gezouten en gebrand
- 25 gram geraspte parmezaanse kaas + extra voor garnering
- 4 takjes verse munt, de blaadjes
- 3 el olijfolie
- 1 teen knoflook gepeld en geperst
- 1/2 biologische citroen sap en rasp
- Optioneel: (volkoren) spaghetti en geroosterde pijnboompitten
Instructies
Bereiding krokante Tofu
- Let op: met het uitlekken en marineren moet je eerder beginnen!
- Laat de tofu, zeker een uur van tevoren, goed uitlekken. Wikkel de tofu in een schone theedoek en leg deze tussen twee ovenschalen. Verzwaar met boeken. Het vocht moet er zoveel mogelijk uittrekken, dat is het allerlekkerste.
- Snijd de tofu in blokjes van ongeveer 2 bij 2cm.
- Maak de marinade door alle ingrediënten te mengen.
- Doe de tofu blokjes in een bakje dat je kunt afsluiten. Giet er de marinade over. Sluit het bakje af en schud goed! Laat zeker een half uur staan.
- Verwarm een goede koekenpan met een klein scheutje olie en bak de tofu hier eerst 2 minuten in op hoog vuur. Schep regelmatig om. Zet het vuur lager en bak nog 6 minuten tot de tofu mooi goudbruin kleurt.
Bereiding Courgette Spaghetti
- Maak van de courgette slierten met behulp van een spirelli of gebruik een dunschiller. Dan krijgen de slierten meer de vorm van tagliatelle.
- Meng de overige ingrediënten in je keukenmachine of gebruik je staafmixer. Meng tot een gladde massa en breng verder op smaak met peper, zout en eventueel extra sap en/of rasp van de citroen.
- Dep de courgette slierten droog met keukenpapier.
- Zet een grote koekenpan op het vuur met een klein scheutje olijfolie. Bak hierin de slierten 2 minuten en voeg dan de pesto toe. Meng het geheel goed en verwarm nog 5 minuten.
- Voeg eventueel gekookte spaghetti toe naar wens. Meng tot slot de gebakken tofu door de courgette spaghetti en serveer het gerecht met extra Parmezaanse kaas en eventueel geroosterde pistachenoten.